3 lilky
mozarella (nebo jiný sýr, např. Gouda)
strouhaný parmazán
olivový olej, sůl
strouhánka
Na rajčatovou omáčku:
2 plechovky rajčat nebo jedna sklenice rajčatového pyré
trocha cibule nadrobno nasekané
2-4 stroužky česneku
sůl, pepř, bazalka
Lilky nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme vypotit. Omyjeme, osušíme a rozložíme na plech. Mohou být i částečně přes sebe. Upečeme do měkka asi 20min./200°C.
V rendlíku zahřejeme olej, zpěníme cibulku, přihodíme nasekaný česnek a po chvilce zalijeme rajčaty. Osolíme, opepříme a asi 10 min. necháme pobublávat. Nakonec přihodíme nasekanou bazalku, ale skvěle ji zastoupí i šalvěj.
Pekáček vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. První vrstva jsou lilky, zalijeme je rajčatovou omáčkou, posypeme parmazánem a poklademe plátky mozarelly. Poslední vrstvu by měly tvořit lilky, které posypeme směsí parmazánu a strouhánky. Dáme péct do trouby na cca 20-30 min. Ke konci přepneme na gril, aby se utvořila krustička. Poté pekáček vyndáme a necháme 10-20min. ustát.
Vhodná příloha je opečená bagetka s bylinkovým olejem/máslem nebo třeba obyč topinky s česnekem nebo medvědím pestem. Takto upravené lilky jsou velká lahůdka, u nás je upřednostńují před masem a to je vyznamenání srovnatelné s Nobelovou cenou .
Recept poslala: Eva Navarra
Praudu poudám, když poudám, že ji nekupuju . Mám to s ní jako s lilkem . Vyzkoušeno , nechutnalo .…