2,5 kg okurek
3 lžíce soli
6 cibulí
Nálev:1 lžíce kopru (jemně nakrájeného)
6 dl octa
4 dl cukru
1 lžička mletého pepře
1 lžička kari, 1 lžička chilli
Okurky nakrájíme na kolečka, cibuli také, osolit, nechat 2 hodiny odstát. Okurky pustí vodu, vymačkáme a nalijeme nálev který jsme převařili.
Plníme do menších skleniček, zavíčkujeme, 70°C na 20 minut zavaříme.
Pozn: Pokud máte větší množství mladých cuket, klidně je do směsi přidejte. Lze přidat i kousek papriky.
Recept poslala a na ochutnání přivezla: Olinka Musilová
Foto: Vlastimil Macůrek
Nooo, ani jsem netušila, že to má tak honosný název, ale chutnají, to jo.
Jen nevím, co je v té sklenici to červené?
Pokud to neprozradí Olina, tak odpoledne otevřu, ochutnám a prozradím já.
Píše že se může přidat i paprika.
To je jako hodně kořeněná calamáda?
Kořeněný je to hodně, aspoň na můj vkus. Nejsem si jistá, asi nemám úplně stejný recept, protože se mi zdá, že tady je dost cukru, ale i tak.
Je tam na proužky nakrájená červená paprika nebo kapie.
Já mám kořeněná jídla ráda a toto má koření hodně.Díky kopru i aromatické a ani to by mi nevadilo jen bych tam určitě nedávala kari.Ale proti chuti žadný dišputát.
Taky mám problém s kari. Tedy s tím pytlíkovým českým. Kdyby se mi vyskytlo víc okurek, docela mě to láká. Mám kyselé saláty ráda.
Ten nálev je opravdu bez vody, jen ocet, cukr a koření? Vypocené okurky už moc šťávy nepustí a na každé láhvi octa je dokonce upozornění, že před upotřebením je nutno zředit.
Toto je originál recept z netu, ale pokud někdo chce, může si ho upravit podle svého. A ten ocet přeci nepiješ, ten je v těch okurkách, ve kterých přece jenom nějaká voda zůstane.
Ano, ten ocet nepiju, ten pouze neředěný sním v těch okurkách.
Já dělám pro nás, když decka přijedou, bezne salát tak cca z 1,5 kg okurek. Tady je 2,5 kg a 6 dl octu. Já do toho kila a půl dávám par lžic.
Autorka tohoto receptu na netu k tomu napsala: „Těchto okurek jsem loni dostala malou skleničku na ochutnání. Dost dlouho ležela, než jsem dostala odvahu je ochutnat – díky tomu, že tam není žádná voda, ale jsou opravdu bezkonkurenční.“
Takze asi jo…
Helenko, musím pořad pochybovat. Našla jsem recept 1336 na cuketove pepraky a tam je 250 octa a 4 PL cukru. K tomu jsem napsala , ze jsem musela cukru přidat. Ale tak normálně proste. Takže hovořím ze zkušenosti, recept je skoro identicky, 2,5 kg a cibule
Jenze lidi tenhle recept fakt vyzkouseli a chvali, no. Jen se to pry musi nechat rozlezet.
Ony ty okurky pry pri sterilitaci jeste vodu pusti, nikdy je nevymackas uplne.
Taky jsem nevěděla, jak okurky chutnají, proto jsem nejdřív vyzkoušela jen z poloviční dávky. Pak i ostatním chutnaly a protože zrovna byla nadúroda hadovek, zavařovala jsem další dávky a i u kamarádek jsem po ochutnání s tímto receptem uspěla.
Kolegyne to dela z prerostlych nakladacek a neloupe je.
Ano, v receptu jsou nakládačky, já jsem zužitkovala i cukety.
včera jsem psala, že tenhle recept máme již několik let o d naší kamarádky Maričky z Alabamy, kam se provdala a dá se najít na Zvířetníku/Mlsotníku pod názvem Bread and Butter Pickles, aneb co s přebytkem okurek , ale bylo to nevím proč smazáno, podle Maričky nakládám už dlouho a je to super,nálev je dobrej i na bolení v krku…..
Za to smazání může asi Webzdarma (porucha u něj). Už jsem to řešila ráno, Pavlínka už to ví, bude se snažit zjistit více. Jinak těch komentářů zmizelo asi 30, a jeden celý příspěvek, rávě ten, kde jsem upozorňovala, že se nás opět snaži napadnout nějaký blb.
Zajímalo by mě, jestli ty okurky nakládáš podle stejného postupu a ingrediencí, jak je uvedený zde.
nakládám podle Maričky, s kurkumou i s celerovejma semínkama…ty jsem sehnala na netu…
Oli, spáchala jsem tvé okurky ze 2 kil, na trhu v pátek Poláci prodávali takové maličké tenké hadovky. Jsem zvědavá na ohlasy z rodiny, protože jsem byla tak skeptická k množství octu. Ale toho cukru je tam taky požehnane, když jsem malinko ochutnala, bylo to hahaha , takové podivnéeeeee, kroutila se mi pusa tam a zpátky, ale mají se rozlezet. Tak uvidíme ??