500 g brambor
60 g másla
60 g krupice , 60 g hrubé mouky
1 žloutek, 1 cibule,
400 g žampionů
2 PL oleje, 2 stroužky česneku, 1 ČL sušeného tymiánu,
2 PL nasekané petrželky, sůl, pažitka.
Nejprve si připravíme náplň do knedlíků. Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji až zesklovatí. Přidáme žampiony, krátce osmažíme, osolíme a dusíme tak dlouho, až se vypaří voda. Odstavíme ze sporáku, vmícháme rozmačkané stroužky česneku, tymián a petrželku, ochutíme solí a necháme trochu vychladnout.
Uvařené brambory oloupeme a ještě horké protlačíme přes lis na brambory do mísy. Přidáme máslo, krupici, mouku, žloutek a sůl, dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na kousky přiměřené velikosti, vytvoříme placky o tloušťce cca 1 cm, na každou položíme hromádku připravené náplně, uzavřeme a zformujeme kulatý knedlík.
Vaříme v mírně vřící osolené vodě asi 15 minut.
Láznička doporučuje podávat s vepřovou kýtou a se špenátem, já jsem podávala jen s osmaženou cibulkou a byly také dobré. Jen v receptu je málo krupice a hrubé mouky, na těch půl kg brambor, je nutné přidat krupičku i mouku.
Další Lázničkův knedlík vyzkoušela: Jana Macůrková
Od konce srpna nám pod zahradou na louce rostou žampióny. Krásné voňavé a všech velikostí. Šly by sekat s kosou. Dávám je do všeho, kam se jen trochu hodí. K obědu plněné, k večeři jen tak na máslo s pórkem a trochou smetany. Škvarky jsem z nich dělala i houbový pekáček, ten je opravdu lepší s hřiby a kozáky. Muž už se ptá s čím, že budou žampióny zas. Takže dát mu knedlík, on by ho rozkrojil a zase žampióny místo uzeného? To by nerozdýchal. Teď konečně rostou houby i v lese a tak je jasné, že budou na jídelníčku ony.
Byli jsme na VŠ, když louku nad Ratajemi posekali a nechali trávu ležet. Navíc na tu trávu rozhodili hnůj z koňských stájí z Janovic. A my celý červen a červenec chodili obden pro koš krásných zavinutých (ani teď se v krámě tak krásné žampiony nevidí) žampionů….Takže tvého muže chápu, Vlastik žampiony také až jako poslední možnost. Tohle bylo jen na ukázku pro Bramboračku, dělala jsem jich jen 8, 4 pro každého z nás.
No, to by asi manžel taky nerozdýchal. Zbylo by to na mne. Ale nevim, jestli bych to dala. Uzené a zelí.
Proč je ta náplň tak černá? To žampiony neudělají, že?
Udělají, navíc je tam majoránka. Takže to vyšlotakhle tmavé, ale na chuti to znát nebylo, byly dobré. Pro ty, kdo nemají rádi maso, je to docela slušný rcept.
Majoránka k žampionům? ?
V předpisu máš tymián….
Promiň, myslela jsem samozřejmě tymián, ale napsala majoránku, to je moje blbina.
Já bych dala sůl, kmín a to by bylo vše. Mám to stejné jako u lososa a jiných ryb. Ale každý máme jiné chutě.
Ani tymián a ani majoránka houby tak neobarví, si myslím.
Ale stejně se mi zdá toho tymiánu moc, je dost aromatický. „Vyzmizíkuje“ chuť a vůni žampiónů. A ještě k cibuli, já dělám zlatou a křupavou. Smaží se sice dlouho, ale výsledek stojí za to.
Lidi, já byla dnes v lese na houbách a bylo to úžasný – koš praváků, 2 koše václavek, 2 koše hříbků a hromada bedel. Takže – i když je skoro listopad, tak rostou
My byli včera s Vlastíkem, já prošla od hájovny v Pivnisku až za Kamennou Lhotu a měla jsem také koš vrchem. Krásné borováky, 12 smrkových hříbků, z toho 4 velké a jednoho nádherného křemenáče, tak okolo 40 dkg. Tak stál za to. letos byl už 26 v pořadí. No, uvidíme v pondělí, ž pojedeme s vnučkou – mají celý týden prázdniny – tak mi ji tu dcera nechá.
Já byla ve středu, hotové šílenství. Tady začaly trochu růst houby tak před 14 dny, ale teď se do toho pustily fest. Od hřibů dubových, smrkových až po pravé ryzce. Nádhera. Dvě a půl hodiny v lese a spát jsem šla taky ve dvě. Sušička, mrazák, omáčka a řízky. V neděli chceme jít s dcerou a skorozeťákem a děsí mě to, protože v houbaření jsou skoro tak dobří jako já ;-).
Marně si lámu hlavu, proč ty žampiony tak zčernaly. To nemůže mít na svědomí ani tymián, ani majoránka, i když v množství větším než malém. Žampiony přece tepelnou úpravou nemění barvu. Leda, že by to byly už starší plodnice, které nemají lupeny růžové, ale až do černa. V první chvíli, než jsem si vůbec přečetla nadpis, jsem si myslela, že jsou knedlíky naplněné mákem, nebo aspoň moumelichem (mák smíchaný s tvarohem) a sypané pracharandou. :-))