4 kg jablek
4 vanilkové cukry
0,5 kg měkkého tvarohu
cukr podle kyselosti jablek
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců.
V kastrolu rozvaříme jablka s cca 2 dcl vody a vzniklou kaši ještě rozmixujeme.
Přidáme vanilkový cukr a tvaroh a dobře rozmícháme, podle chuti dosladíme.
Nalijeme do sklenic a půl hodiny sterilujeme při teplotě 80 – 90 st.
Pozn: já jsem měla z Polska vanilkový tvaroh a tak jsem kromě vanilkového cukru použila i tenhle tvaroh. Kdo máte možnost si do Polska zajet, tak ten tvaroh (a mají klasický, vanilkový i jahodový) mohu jen doporučit a to i na vdolky, lívance nebo palačinky.
Jablíčka zpracovávala: Jana Macůrková
Tohle máte na ráno, my jedeme všichni dělat dřevo do lesa a tak nebudu mít čas. A odpoledne asi padnu mrtvá. Jen mě nekamenujte za barvu té přenídávky, jablíčka měla skoro bílou dužinu a a tak to spolu s tím tvarohem vyšlo na bílo. Ale chuťově je výborná.
A jak dlouho to vydrzi, kdyz je v tom tvaroh? Ja delala presnidavky jen z ovoce.
Já dělám přesnídávky z ovoce a pudinku, to vydrží dlouho. Ten tvaroh si také neumím představit.
S pudinkem dělá kamarádka, mám od ní recept a dala mi i sklenici, tak jsem to vyfotila a dám to sem zanedlouho také.
Já už to tady někde psala, dělám pravidelně pro vnoučátko a chutná moc. Jen letos jablíčka nebyla, tak má smůlu.
S těmi natlučenými si dávej pozor, ta začnou brzo odcházet, i zavařená. Loni jsem jich tam asi pár nechala a začalo mi to bouchat už v troubě.
Já jsem je velice pečlivě vykrájela, koneckonců ani výkroj nepřišel nazmar – králíčci mlaskali a olizovali se až za ušima – a už je to třetí týden a přesnídávky drží bez problémů. Uvidíme zítra, jak budou chutnat vnoučatům.
Tak tu velkou sklenici musí dát na první dobrou, to se asi skladovat otevřené nedá, co?
Pro Úsměvku – když zbyde, jako že asi ne, tak to dám do tvořítek do mrazáku a budou z toho mít tvarohovojablečnýho Míšu. A zmrzlině nikdy neodolají, to si piš.
Hm, odpoved jsem nedostala. Ja hlavne nechapu nakup kilovky tvarohu pro dvouclennou domacnost (treti clen se jen miha). To je tak pro rodinu s peti detmi. A pak se to o zlomkrk musi nejak zpracovat, aby nezarval.
Já jí loni dělala 150 skleniček.
Psala jsem níže, je to třetí týden a drží, nic se nekazí. Ten tvaroh jsem koupila, protože měly přijet děti, ale něco jim do toho vlezo, tak nepřijely. Pokud přijede Vašek, tak mu sebou dělám pekáček buchet a v týdnu potom je žemlovka s jablky a tvarohem, takže kilovka tvarohu v pohodě mizí.
No jo, já mám tvaroh moc ráda, ale koupit kilo? Pro kolik osob to mělo být? A co z toho udělat?
A to se po tom zavařování ten tvaroh třeba nezdrcne?
Ne, zůstalo to krásně hladké. Je pravda, že jsem také čekala, co to udělá, ale i v obchodě se dají koupit přesnídávky s tvarohem, tak jsem to chtěla vyzkoušet.
Já těmhle receptům nerozumim. Chápu, že někdo zavařuje ovocné pyré, nemá-li jak skladovat ovoce. Ale proč s tvarohem, když to můžu kdykoli smíchat? A já mám kombinaci jablka – tvaroh ráda…
Jablka tvaroh med a skořice.Lahoda
Se skořicí jsem nezkoušela, i když tzv. teplý kompot dělám také kombinace jablka, hrušky (pokud jsou), trochu cukru nebo medu a skořice (dávám ale kousek vcelku a ten potom vyndám.
Měla jsem velkou bednu jablek, natlučených, ty by nevydržely a kilovku tvarohu. A náš synátor oznámil, že přijede až za 14 dní, tak jsem chtěla ten tvaroh nějak zpracovat.
Z jablek povidla, z tvarohu ovocné knedlïky, buchty, dort za sutdena, ele Tys to vzala jedním vrzem?
Tohle by moje snacha ani dcera nepřijaly. Nechtějí ani kompoty z obchodu, takže ten polský tvaroh by byl problém a vůbec asi ten tvaroh zavařený.
P.S.: musím se při každém nakouknutí znovu přihlašovat….z pc i mobilu.
Máte to tak taky?
Peřsnídavky, to je jenficka pro vnuka. S tím tvarohem jsem to ještě nezkoušela, zatím jen ovoce – zkusím, jen asi v menším balení, ať to nedávám do kendice. Je sice Otesánek, ale to se mi zdá velká porce. Vanilkový curk si dělám sama (lusk vanilky do kurpickovèho cukru).
Tak se v tom lese nestrhej – nebo to jedeš jen metodicky řídit??