(1421) Houbová směs na tousty

3,5 kg hub
1,8 kg paprik
1,2 kg cibule
1,8 kg kečupu
40 dkg cukru
7 dkg soli
4 dcl octa
1 dcl oleje
Houby vaříme 10 minut ve slané vodě, papriky a cibuli nakrájíme na proužky, přimícháme svařené a propláchnuté houby a ostatní přísady. Stačí sterilizovat 20 minut.

Recept vyrobený z hub nasbíraných u nás poslala: Olina Musilová

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

40 komentářů: (1421) Houbová směs na tousty

  1. Jana Macůrková napsal:

    Děvčata, tohle je asi letošní poslední houbový recept, ostatní budu dávat do složky Houbový týden na příští rok. A máte to na ráno, jedu pro granule pro králíčky a potom pro další dřevo. Zima bude dlouhá a teplo žádoucí. A tam, kde nám hajný vyhradil kus paseky k vysbírání je dřeva tolik, že by nám vystačilo ne na jednu, ale tak na tři zimy.

    • olinamusilova napsal:

      Jani, nenech se otrávit a dělej podle svého, my si taky děláme dřevo na zimu, proč platit za čím dál dražší plyn nebo elektřinu, když můžeš ušetřit nejmíň polovinu peněz.

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Nikdo nechce nikoho otravit. Spis poukazat na to, ze naveky to takhle nepujde (zadna nemladnem) a tep. cerpadlo je cisty zdroj tepla. Je treba hledet do budoucnosti, zejo 😉

      • Jana Macůrková napsal:

        Já se otrávit nenechám, já pohyb potřebuji, a tohle je pohyb smysluplný. A až to nepůjde, tak si to dřevo přivézt nechám. Akorát mám pocit, že tu nikdo nebere v potaz, že to může někoho i bavit. A mám pocit čistého lesa a ne bordelu, kde se nedá pomalu projít.

        • Haderach Kwisatz napsal:

          To chapu. Vzdycky na chalupe trpim, kdyz to vidim. Jenze u nas v lesich si to nikdo odvezt nemuze, je to technicky neproveditelne. I pokacene stromy stahuji s konmi 🙁

          • Jana Macůrková napsal:

            A tohle je na rovině, max 5 m od silnice, dá se zajet až na odstavnou plochu a ta paseka má dobrých 300 x 500 m (všechno sežral kůrovec) a nechanýho dřeva, kam se podíváš. 1 vozík maximálně půl hodinky naložení. Už jich máme doma 7 , až přestane pršet, tak přivezeme další. A časově to máme neomezené, když chceme jet, jedem, když jsme líný, tak se nic neděje.

  2. Francizska napsal:

    No, tatomu nrrozumim.Opet dřevo. Z paberku nezatopíś, když zatopí, je to jen na podpal. Máme pouze krb, ale dřevo pořádné. A jinak topíme ekologicky, tepelné čerpadlo. A nesnáším v ložnici zimu a tlusté peřiny.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Pardon…proc se to jmenuje houbove tousty, kdyz v tom o toustech neni ani slovo? Je to spis houbovy leco bez rajcat…ovsem skoro 2 kg kecupu? To ne…

  4. bozena.fialova napsal:

    Olinka Musilová promine, ale něco jako lečo s houbami si můžu připravit ze zvlášť uchovaných surovin v množství, které se hned zkonzumuje a ne z 9 kg. A určitě bych ho nedávala na tousty. Hub i všeho ostatního by mi bylo líto a použít ještě Bláhovčin kečup bych považovala za jeho znesvěcení. Ale je to jen můj názor, každý ať si dělá, co mu chutná.

  5. Vera M. napsal:

    Decka, od té doby , co jsem sama, je všechno úplně jinak. To mi potvrdí určitě každá z vás, která je sama. Přestane se megalomanit a hodně se uvažuje, co uvarim a zavarim. Neboť většinu rozdám. A teď musím přemýšlet – přijmou to ty decka nebo nepřijmou? A od toho se všechno odvíjí. Takže už dva roky zavaruju jen to, čím je obdarovat. A s touto zavareninou – promiň mi to, Olinko, mám posléze dělat co? Nějaký houbovy perkelt s noky? A je tam fakt pekelna koncentrace ingrediencí

  6. olinamusilova napsal:

    Děvčata, vzhledem k tomu, že je v receptu 3,4 kg hub, toho kečupu opravdu není moc. Každý rok, když jsou houby, zavařím několik skleniček. A TOUSTY? Takhle se jmenuje recept, který jsem před několika lety dostala, nad názvem jsem se ani nepozastavila, spíš jsem chtěla ochutnat výsledek, na topinky s česnekem, nebo bez, jsou jedinečné. Takže neremcat nad vším, co se tady objeví, a raději vyzkoušet.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    V čem jsi to míchala? Vždyť je to víc jak 8 kg surovin.
    Místo kečupu bych dala rajčata, a vůbec, toho kečupu se mi zdá hrozně moc, je ho polovina váhy hub. Maminka mě učila, že na 0,5 kg hub max. 1 PL protlaku, a to bylo v dobách, kdy rajčata v obchodech nebyla, tj. v zimě, v létě byla na zahradě.
    A 0,5 kg cukru k houbám?
    Pravda, každému chutná něco jiného. Hlavně, že jsi spokojená Ty.

  8. blahovka.h napsal:

    Trochu podobný recept mám na hříbkový salát. Dávají se tam jen hlavičky malých tvrdých hříbků. Je tam méně kečupu a víc ingrediencí. Dá se jíst jen tak, hodit pod maso, na topinky, naplnit s ním bramborák. Zkoušeli jsme dát jiné houby, ale není to ono.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..