(1408) Nakládané kapustičky

0,5 kg kapustiček
1,5 hrníčku jablečného octa
1 hrníček vody
1 PL soli
20 ks pepře
1/4 KL hořčičného semínka
2 stroužky česneku
2 bobkové listy

Kapustičky očistit a rozpůlit, ty větší můžete i rozčtvrtit.
Vodu, sůl a ocet svařit. Do sklenic dát pepř, hořčičné semínko, česnek a bobkový list, zarovnat kapustičkami a zalít nálevem. Sklenice zavíčkovat a zavářet 10 minut. Teplota uvedená nebyla, tak musíte podlevočně. Toto množství je na 2 sklenice. Tolik recept.

Kapustička zavařovala Úsměvka a přidává vlastní zkušenost: „Do sklenice se vejde téměř 30 dkg růžiček, nálev vyjde úplně přesně. Ochutnala jsem nálev a jeden lísteček růžičky před zavařením a dobrý, tak snad to bude dobré i za pár dní.“

Já dodávám, že recept ještě uvádí „Podávat je můžete už za 48 hodin.“
Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

44 komentářů: (1408) Nakládané kapustičky

  1. Jana Macůrková napsal:

    K tou zavařování bez uvedení teploty: já jsem nikdy hrnec na zavařování s teploměrem neměla. Moje maminky nezavařovala a tak mne to naučila sousedka tady na chalupě. Dát do sklenic, zavíčkovat, přivést k varu, ztlumit plamen a hlídat čas – podle tvrdosti ovoce nebo zeleniny od 5 do 30 minut.

  2. IvaC napsal:

    Taky zavaruji bez teplomeru, kdyz zavaruje manzel, tak jedine s teplomerem.
    Oboji je vzdy v poradku….

  3. IvaC napsal:

    Proc ty kapusticky, ktere mam rada, na kyselo?

  4. Vera M. napsal:

    To bude pecka, a ten jablecny ocet ?, jen vydržet 48 hodin

  5. sharka.68 napsal:

    Zajímalo by mne, jakou to bude mít chuť…růžičkovou kapustu miluju na česneku a slanině…nebo ovařenou,s kouskem česneku uprostřed růžičkya následně obalenou v trojobalu a osmaženou…výborné jsou s brkaší..ale nakládané- to neznám…dík za rozšíření obzoru…

  6. lakysa22 napsal:

    Kaplustičky u nás jenom já – ostatním musím propašovat do jídla dobroučce nasekané, aby nepoznali, co to je…

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak kočky, zkoušela jsem, dostala jsem velké zásoby a nevěděla, co s tím.
    Navíc jsem něco podobného jedla na dovolené a moc mi to chutnalo, jen jsem netušila, zda byly zavařené.
    Takže pokus dopadl takto – zavařila jsem 3 velké sklenice a 1 malou, k tomu jsem dala přiměřené množství nálevu a koření. Dnes padlo 48 hodin a tak došlo k rozdělání malé sklínky a mám několik poznatků:
    – chutnají podobně jako zavařené okurky, fazolky ….
    – použít se dají jako příloha k masu, na talíř jako chuťovky ….
    – do polévky – určitě bramboračka by je snesla
    – přidat pokrájené do brsalátu s kvalitním sýrem a ořechy
    – udělat z nich kapustové zelí, jen mírně podusit na cibulce, dochutit a je hotovo
    – určitě by šly do zapékaných těstovin
    Tím, že se zavařovaly jen 10 minut, tak jsou stále křehké, není z nich bahno. Určitě časem přijdou i další nápady, jak je využít.
    A závěr – jsem ráda, že jsem to zkusila, ten můj tady vyžahnul i nálev ???

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Juchuuuuu. Diky za experimentalni pruzkum 🙂

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Myslím si, že i s mrkví by to byl výborný salátek. Fakt je to chutné, nečekala jsem.
        Jen ten ocet, příště asi vyzkouším dát půl na půl s normálním Bzeneckým octem. On ten jablečný není tak výrazný. Ale na druhou stranu, v zelí, poblivce a i jinde se dá dochutit.

        • kvetula.v napsal:

          A myslíš, Úsměvko, že s komplet klasickým octem by to nešlo? Jablečný doma nemívám?

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Nevím, u vína je také rozdíl, u octa ho také vidím. Vždyť i rýžový ocet nepoužíváš jen tak na něco.
            Ale pravda je, že ten jablečný se musí používat s rozumem, teda do jídla, na vlasy je to výborný pomocník. Používám ho hodně roků a vlasům opravdu prospívá.
            Jeden čas jsem ho i ráno pila, ale ….. než si na něj jedna zvykne, tak je to masakr. Ten lihový jsem pít ráno nezkoušela, tak nemůžu sloužit. Jo, je to PL do sklenice vody, aby bylo jasno.

          • BOYE napsal:

            Jablečný není tak silný. A chuťově je opravdu dost odlišný. Asi je třeba to zkusit, ale opatrně. Mám pocit, že jablečný je šestiprocentní a klasický bzenecký je osmička… To jen jsem si vzpomněla na vaření středověkých ptákuov…

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Boyko, já bych řekla, že těm růžičkám víc „sluší“, chuťově. Kapustičky jsou běžně hořké, tak asi by ten běžný ocet asi nebyl nejlepší. Ale pravda je, že jsem to nějak nezkoumala a nezkoušela.
            A poslední, ten jablečný je barevný, takže např. na květák není nejlepší, ale na kapustičky je ideální.

    • Vera M. napsal:

      Mě láká to zelicko, výborný nápad na přílohu pro jednoho – dva – tři

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Věruško, nezkoušela jsem, ale opravdu si myslím, že bude zelíčko výborné. Vždyť se do zelí dává ocet normálně, že? ?
        Jen to zrovna nebude nejlevnější, pokud bys je nedostala jako já zadáčo.

        • IvaC napsal:

          Tak ja dekuji za pruzkum,zkusim,ale na zeli je kapusticek skoda, urcite by to slo z kapusty hlavkove, protoze kapusticky zrovna levne nejsou……

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Ivčo fpoho, taky tady kolikrát napíšu, že si neumím chuť něčeho představit. Ale jak psala Hadérka, dostala jsme víc než polovinu igelitky a do mrazáku se vešlo málo, tak jsem musela něco zkusit, nechtěla jsem tomu mojemu předkládat 14 dní kapustičky a nechtěla jsem je vyházet.
            Ještě chci vyzkoušet jeden recept, ale až zítra, zatím jsou v košíku na terásce, tam vydrží. Potom zavařeniny rozdám smráďatům, tam se sežpapá fšecko a nechám si jen malou část pro nás dva.

        • Vera M. napsal:

          Tvůj nápad se zelickem mě proste zaujal a mimochodem : neměla by Sis za to už nechat platit ?? Rozdávas to tady a rozhazujes … mohla bys mít někde za to michellina. No schválně jsem tam napsala pro jednoho, protože miluju kapustu a malé hlávky se nevyskytují. Takže tvůj tip je úplně ok

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            A to máš pravdu, teď si koupíš dva až tři pytlíky a v zimě, až budou hodně drahé, tak jak když je najdeš. To souhlasím.
            Neblázni Věruško, přihlásím se do nějaké telky a tam mě budou platit královsky, sem budu chodit relaxovat ?? A jsou tady lepší michelinské kuchatky ?

  8. kvetula.v napsal:

    Tak to je bomba. Kapustičky – jakož i kapusta- jsou mé oblíbené sezonní potraviny. Dnes jsem koukala v Penny .. cena tuším 60,- Kč, ale kvalita hnus. Tak jsem si nevzala ani tu trošku na zádíčka ? Ale rozhodně si ukládám a kdyby náááhodou , jdu do toho. Taky nemám mrazák nafukovací a tohle je bomba tip. Úsměvko máš ?zlaté vařečky, žes tak obětavě vyzkoušela.

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tady u nás je:
    „Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, u rybníka Brčálníku žije skřítek Rákosníček.“

    Hele, teď mi vyběhla blondýna s dlouhýma vlasama, velkýma očima a píše:
    Ahoj krasavče
    Vypadá to, že jsi vášnivý! Napsat zprávu …….

    Takže jdu do peří, páč na holky nejsem ….. pa a dobrou fšem ????

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..