(1428) Kundrfály neboli čídlomony

4 velké syrové brambory,
několik vařených brambor,
300 g hrubá mouka (podle potřeby),
1 cibule,
sádlo se škvarky,
kysané zelí,
sůl

Syrové brambory oškrábeme a nastrouháme. Vymačkáme vodu. Promícháme s nastrouhanými vařenými bramborami, hrubou moukou a špetkou soli. Lžící vykrajujeme kousky těsta, mokrou rukou vytvarujeme do tvaru šišek. Uvaříme v osolené vodě cca 10 až 15 minut.
Uvařené šišky narovnáme do pekáčku vymazaného sádlem, pokryjeme vrstvou podušeného kysaného zelí a přelijeme sádlem s osmaženou cibulkou. Zapečeme v předehřáté troubě.

Láznička doporučuje konzumovat přímo z pekáčku. Přesto, že k těmto knedlím není maso potřeba, já podávala s pečenou kačenkou.
Pozn: je to luxusnější obdoba chlupatých knedlíků.

Další Lázničkovy knedlíky vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 komentářů: (1428) Kundrfály neboli čídlomony

  1. kveta.batkova napsal:

    Tak tohle by naše (mé a manželovo) zažívání asi nestrávilo. Ale jinak nic proti receptu.

  2. lakysa22 napsal:

    Dala bych si!! Ovšem bez té kačky…

  3. BOYE napsal:

    Chlupatý knedlíci jsou vždycky dobrá záležitost.
    Jen bych podotkla, že text požívá stejné ochrany, jako obrázky. Tudíž nechápu, proč se tady za každou cenu fotí, když recepty jsou CtrlC-CtrlV… A kačena se mohla vymazleně tvářit jako samostatný recept. Takhle se jen, halí, belí, doplňkově válí v zelí.

  4. olinamusilova napsal:

    Ovšem tohle je velká, i když kalorická dobrota, s tou kačenou máme často a drbáky, neboli chlupaté knedlíky, miluji.

  5. jarybarka napsal:

    Já kachnu vůbec.Zelí s chlupatýma mám ráda jen mi nesmí plavat v rybníku sádla z vepřového a kachního.
    Chlupáče zitra s kuřetem a lá kachna.Tudíž na zelí.Hódně podobné.

    • Jana Macůrková napsal:

      Láznička skoro ke všem těm knedlíkům přidává pečené vepřové, já měla náhodou (my ji taky jinak máme velice zřídka) kačenku, tak jsem ji tam přidala. K těm knedlíkům se zelím by se hodila jakékoliv maso, dokonce i bílá klobáska, tak jsem to moc neřešila a dal, co bylo náhodou na stole. K dalším knedlíkům budou holoubátka, dělala jsem dneska.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Mno, kachnu mám ráda vypečenou s křupavou červenou kůrčičkou. Ty knedle asi špatné nebudou, jen mi přijde, že se topí v sádle. A že by to opravdu byla „luxusnější“ varianta klouzáků? Tak možné to je. Já snad raději ty klouzáky.
    A ani nechtějte vědět, co jsem četla v názvu ????

  7. Jiřina napsal:

    Tak toto je super název, já jsem ho musela číst několikrát, než jsem ho přečetla správně a nezlomila si jazyk. Kam Láznička na ty názvy chodil, já obyčejná ženská bych to nazvala pečená kačena se zelím a k tomu bramborové knedle. U nás doma se říkalo bramborové knedle, ať byly jakékoliv. U nás bude pečená kačena v neděli a v pondělí /na Martina/
    knedle kynuté pro dědy a já bramborové a zelí. Zítra ještě půjdu pro Svatomartinské víno, bez toho by to nešlo. Letos ho prodávají už ode dneška, jinak pro něj chodím 11. 11. v 11 hod. a 11 min pravidelně už několik roků.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..