Kdyby některá z nás narazila v obchodě na toto kuře, asi by hned po peněžence nesáhla.
Ale vězte, že je jedná o Cemanské slepice (indonésky: Ayam cemani), které se vyznačují sytě černou barvou, kterou způsobuje genetická mutace zvaná fibromelanóza. Černé je nejen peří, ale také zobák, hřeben, laloky, nohy a maso.
Snášená vejce jsou poměrně velká, jejich hmotnost se pohybuje okolo 45 g a barvou jsou standardní krémová. Povahově jsou tyto slepice spíše plaché a k člověku nedůvěřivé. S jinými plemeny slepic se snášejí většinou dobře.
Plemeno je chované především jako bojové a nosné.
Cemanská slepice se jmenuje podle vesnice Cemani, v blízkosti města Surakarta na ostrově Jáva v Indonésii. Z popisu holandských emigrantů je známá z 20. let 20. století. Do Evropy byla dovezena v roce 1998. V ČR se chová od roku 2010.
A to kuře je fakt plivník 🙂 .
A kdyby vám to někdy někdo někde předložil k jídlu, stačí zavřít oči – chutná úplně stejně jako normální kuře 🙂
Jedlas to? 😲
Černé kuře na paprice;-○
A nebo jako recesi pozvat někoho na večeři a omluvit se ze trochu blbne trouba. ..
si myslím, že to vařením tak nějak pošedne…asi jako sépiový těstoviny…
ale upečený,to musí bejt něco…..černá kůžička do křupava..hm..
Ty jsi ďábel ….
no to je nádherný..jako jíst? Neee, ale chovat Plivníka…
Máš pravdu jsou nádherný
Volala jsem Radunce, jejíž mužskej chová kdeco, podívá se na Bramboračku a asi mi něco připíše, tak to tam přidám. (Přes jejího muže jsme byli kdysi (2008) s kolekcí plazů na celostátní výstavě drobného domácího zvířectva s mezinárodní účastí v Praze Letňanech.
Tak – základní info tu je, podribný popis – kolik, váží kohout, kolik slepice a podobně už asi není nutnej. Ostatní zajímavosti si lidi můžou najít sami. Například:
Černé slepice byly v Indonésii po staletí, zejména v době před nástupem islámu v 15. a 16. století, používány pro náboženské, mystické a obětní účely. Věřilo se, že mají kouzelnou moc a přinášejí štěstí. Indonésané je obětovali duchům, kteří prý milují jejich maso i krev. Černá kuřata považují za most mezi lidským a nadpřirozeným světem. Oběti měly lidem pomoct získat sílu, zdraví i věhlas. Zdejší lidé kuřata jako součást rituálů i jedí.
V zemi původu se ayam cemani regeneruje plemenem ayam kedu, černým asijským plemenem chovaným pro snášku. Existuje zde více variet a také řada kříženců.
Uvádí se, že ayam cemani poprvé popsali holandští kolonizátoři ve 20. letech 20. století. Právě holandští námořníci je prý také poprvé přivezli do Evropy. Poptávka po nich ale velmi převyšovala nabídku, a tak byly kříženy s jinými plemeny, až původní slepice zcela zanikly.
Později vejce ayam cemani do Evropy přivezl holandský chovatel Jan Steverink, který mezi lety 1998–2000 Indonésii několikrát navštívil a zkoumal zde původ těchto slepic. Z první várky vajec se vylíhla jen jedna slepička, z dalšího dovozu se vylíhl jeden kohout. Z poslední várky vajec byly vylíhnuty dvě slepičky a dva kohoutci. Do Německa byly ayam cemani dovezeny počátkem 21. století.
Roku 2003 byl v Nizozemsku ustanoven první standard tohoto plemene. Roku 2006 byl standard plemene pod názvem cemani zařazen do německého vzorníku. V současné době chovů v Evropě přibývá, chovají se v Nizozemsku, Německu, na Slovensku a v České republice, jsou na seznamech uznaných plemen v Belgii, Francii, Itálii, Chorvatsku, Polsku, ve Španělsku i ve Skandinávii.
Cemani jsou známé i v Americe. Chovy ayam cemani byly dostupné jen bohatým vrstvám společnosti. Ve Spojených státech amerických byly dospělé slepice a kohouti nabízeni až za 2 500 dolarů, jednodenní kuře se na Floridě nabízí za 200 dolarů. Díky tomu, že jsou moderním, luxusním zbožím, jsou nazývány drůbežími lamborghini. Dalším dovozům původních zvířat brání obavy z ptačí chřipky.
Plivnik nádherný, informace zajímavé. Díky za vyčerpávající popis. Není co dodat. A na paprice by byl dobrý fór.
Barevně určitě. Na modré brambory se u nás taky dívalo s rozpaky. Jako dekoraci na talíři to lidi brali, ale našlo se pár osob, co je do huúst nestrčili 😁
víš jak hnusně z těch brambor vypadala brkaše?
Šárko, vím 😁
Taky se mi jednou nechtělo vařit 3 modré zvlášť (ony chuťově nic moc, byla to spíš jedlá dekorace na talíři), tak jsem je uvařila v jednom hrnci s normálníma. Výsledný efekt – hnufná šedá. Slepicím na barvě nezáleželo 😁
Opravdu zajímavé, díky. Já bych to kuře možná zkusila zapéct zrovna v porcích do nádivky a kochala se pohledem strávníků.
Já to tak nemyslela, možná, že nám Radka zjistí, jestli to někdo chová V ČR.
Kuřátko je krásný – ale jelikož, anóbrž a protože růbdež nejím vůbec, tak bych ani nemusela zavírat oči. Moc vábně to nevynechá, a jak se pozná, že je upčečený.?
Asi špejlí 🙂
možná i podle vůně….
No, s tím peřím bych si je na dvoře nechala, ale s masem nevím, jak bych si poradila. Ten malý Plivník je nádherný!
že jo, naposledy mne takhle nadchly hedvábničky…
Ty jsou taky nádherné, máš pravdu.
Já bych to brala jako domácího mazlíka – krásný tvoreček. Ale přes tu barvu masa bych se asi ani já nepřenesla. Kdyby mi dal někdo kousnout, to bych zvládla, ale píct to? Fakt nevím…. I když hlad je hlad…. 😷
Pro puberťáky ideální strava ….. černé oblečení, černé líčení, černé nehty … černé fšecko. Tak jim předložit na talíř toto a je vymalováno, ne?
V roce 2017 někdo nabízel násadová vejce tohoto druhu a v jižních Čechách (Jindřichův Hradec) je někdo chová – nabízel kohoutky tohoto druhu.
No nevím, co by mi na mazlíka kohoutka řekli v bytovce 🤔
Hlavně každé ráno …. Jitřenka řídí kokrhání 🤦♀️
kámoš dal kohoutovi u nich 2 výtrahy a když frajer kokrhal ve 4 ráno potřetí,otevřel okno a kohouta prošpikoval šípem..v poledne ho měli k obědu…
🤣🤣🤣🤣
Tak kámoš asi neznal Mrazíka, co?
Asi nemá doma Nastěnku, co by každé ráno tu jitřenku ukecávala 🤔😁
Já takhle jednou zlikvidovala housera, kterýmu se nelíbily moje nohy….