(21) Plněné koláčky

Plněné koláčky

Těsto:
420 g hladké mouky
1 Hera
1 vejce
200 g zakysané smetany
špetka soli.
Vše zpracujeme a necháme aspoň 30 minut odpočinout v lednici. Těsto vyválíme na plát cca 3 mm, rozkrájíme a plníme náplněmi dle chutě.  Vajíčkem potíráme jen okraje,aby se tvary nerozjely,  na povrchu mazat není třeba.
Pečeme na klasických 180 stupňů dorůžova.

tip na slané náplně

  •  pórek,  paprika, šunka, žampiony, strouhaný čedar, sůl, pepř, oregano
  • cibulka, směs hub, kmín, sůl, tymián
  • ricotta, gorgonzola
  • cibulka, ochucené mleté maso, trochu ricotty

Pozor, náplň je třeba osolit o něco víc, protože těsto je bez chuti. Nedoporučuji dávat do náplní rajčata nebo zelí, pokud nebudete konzumovat hned. Jinak se těsto rozmáčí.

tip na sladké náplně

  • klasické – tvaroh, povidla, mák, ořechová náplň
  • maliny, jahody, borůvky, jablíčka – dobré je kombinovat ovoce s tvarohem
  • džem – a tady přidám vychytávku: pokud Vám džem z pečiva vytéká, smíchejte ho s troškou solamylu (cca 1 KL na 1/4 l sklenici džemu) nebo pudingu

Recept poslala: Devetapadesatka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (21) Plněné koláčky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Každým doufám, pochopil, že bez posypky jsou slané, s cukrem jsou jasné.

  2. morland napsal:

    To vypadá krásně ?. Taky mě zajímají ty mřížky …. Dík za doplnění ?

  3. francizska1 napsal:

    Krásné, sbíhají se mi sliny. Víc mne láká to slané, já na sladké moc nejsem. Asi si to taky koupím.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..