Fotografie závinů mi poslala Helenka Vojtová a píše k nim:
Včera jsem pekla slané záviny podle receptu z Bramboračky – recept Boženky Fialové. Zadělala jsem z poloviční dávky, u nás mají „velké“ děti rády slané. Z té poloviční dávky byly 2 velké nohy. Krásně se s tím pracovalo a náplň držela skvěle vevnitř. Opravdu velice povedené.
To foto posílám jako ilustraci, že se dílo podařilo.
Vypadají krásně a určitě byly i moc dobré. Taky jsem se chtěla pochlubit fotkou, pekla jsem ten uzbecký koláč (1286), ale bohužel, nestihla jsem to. Bylo to jak nálet sarančat. Neměla jsem mák, tak jsem použila klasickou ořechovou nádivku. A sklidila jsem veliký úspěch. Příště bude s makem.
Helenko, ten slaný závin podle Boženky Fialové jsem tu nenašla. Napiš mi, prosím, číslo toho receptu.
Imeldo, já našla v Kuchatce č. 2 toto:
Tažený závin: Boženka Fialová Bramboračka č.197
250 g hladké mouky, která nesmí být čerstvě mletá ani vlhká, prosejeme na vál. Střed vyhloubíme a nalejeme do něj 0,1 l vlažné vody, 20 g oleje, 1 žloutek, 4 g soli a 0,1 l kyselé smetany. Těsto dobře propracujeme, až se nechytá prstů ani válu. Potom ho pomoučníme a zakryjeme utěrkou, na kterou přiklopíme ohřátý kastrůlek. Necháme odpočívat 20 minut. Mezitím si na kuchyňský stůl připravíme starší ubrus, který posypeme moukou. Odpočinuté těsto na ubruse vyválíme a dál vytahujeme hřbety rukou namočenými v oleji. Plát podebereme a vytahujeme ze všech stran tak, aby byl co nejtenčí, nesmí však proděravět. Někdy se to stane, než se získá praxe, přesto se však závin podaří. Když je těsto tenké jako papír, odřízneme silnější okraje. Potom těsto pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme strouhanou houskou a plníme připravenou náplní. Nakonec závin pomocí ubrusu srolujeme, přesuneme na pomaštěný plech, pomažeme žloutkem a pečeme v prudké troubě 25 minut, až je shora světlehnědý.
Jen to číslo receptu neodpovídá …..
To se omlouvám, ale tu Kuchatku jsem dělala hodně narychlo a tak se mohlo stát, že někde mi číslo receptu uletělo. Zkusím dohledat a napíšu opravené číslo.
Omlouvat se nemusíš, to se prostě stává.
Jen jsem projela recepty a těsto našla, ale netuším, zda podle něj to dělala Helenka. ?
Tak jsem vznesla dotaz přímo na Helenku Vojtovou, snad mi napíše to číslo a autora. Chyba může být jak na mé straně, tak i u ní. Já to opsala jak mi to poslala.
Už jsem to od Helenky zjistila. Použila těsto recept č. 1299 „Slané pečivo k vínu“ a taky o tom tam v komentářích píše. Úsměvko, díky za snahu.
Asi by to bylo vhodné to č. receptu doplnit k Helčinému receptu.
Imeldo, nemáš zač …… zázraky na počkání, nemožné do tří dnů ???
Dělám si legrandu, třeba přijde k chuti i ten, který jsem poslala, nevypadá věru zle, určo ho vyzkouším.
Jo, jo to je asi ten tažený štrúdl. Kdysi dávno jsem ho taky dělala, ale teď už jsem líná a používám listové těsto. Nezamotávám, jen přehodím strany přes sebe a je hotovo.
Takže mi teď psala Helenka – je to recept číslo 1299.