Upečeno podle Bramboračky – Slaný závin – těsto 1299

Fotografie závinů mi poslala Helenka Vojtová a píše k nim:

Včera jsem pekla slané záviny podle receptu z Bramboračky – recept  Boženky Fialové. Zadělala jsem z poloviční dávky, u nás mají  „velké“ děti rády slané. Z té poloviční dávky byly 2 velké nohy. Krásně se s tím pracovalo a náplň držela skvěle vevnitř.  Opravdu velice povedené.
To foto posílám jako ilustraci,  že se dílo podařilo.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: Upečeno podle Bramboračky – Slaný závin – těsto 1299

  1. a.rena napsal:

    Vypadají krásně a určitě byly i moc dobré. Taky jsem se chtěla pochlubit fotkou, pekla jsem ten uzbecký koláč (1286), ale bohužel, nestihla jsem to. Bylo to jak nálet sarančat. Neměla jsem mák, tak jsem použila klasickou ořechovou nádivku. A sklidila jsem veliký úspěch. Příště bude s makem.

  2. Imelda napsal:

    Helenko, ten slaný závin podle Boženky Fialové jsem tu nenašla. Napiš mi, prosím, číslo toho receptu.

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Imeldo, já našla v Kuchatce č. 2 toto:
      Tažený závin: Boženka Fialová Bramboračka č.197

      250 g hladké mouky, která nesmí být čerstvě mletá ani vlhká, prosejeme na vál. Střed vyhloubíme a nalejeme do něj 0,1 l vlažné vody, 20 g oleje, 1 žloutek, 4 g soli a 0,1 l kyselé smetany. Těsto dobře propracujeme, až se nechytá prstů ani válu. Potom ho pomoučníme a zakryjeme utěrkou, na kterou přiklopíme ohřátý kastrůlek. Necháme odpočívat 20 minut. Mezitím si na kuchyňský stůl připravíme starší ubrus, který posypeme moukou. Odpočinuté těsto na ubruse vyválíme a dál vytahujeme hřbety rukou namočenými v oleji. Plát podebereme a vytahujeme ze všech stran tak, aby byl co nejtenčí, nesmí však proděravět. Někdy se to stane, než se získá praxe, přesto se však závin podaří. Když je těsto tenké jako papír, odřízneme silnější okraje. Potom těsto pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme strouhanou houskou a plníme připravenou náplní. Nakonec závin pomocí ubrusu srolujeme, přesuneme na pomaštěný plech, pomažeme žloutkem a pečeme v prudké troubě 25 minut, až je shora světlehnědý.

      Jen to číslo receptu neodpovídá …..

    • Jana Macůrková napsal:

      Takže mi teď psala Helenka – je to recept číslo 1299.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..