(1650) Jarybarčina kynutá pizza

Inspirováno smotanými kousky 🙂

500 g polohrubé nebo hladké mouky
180-200 ml vlažného mléka
100 g zakysané 16% smetany nebo hodně tučného jogurtu
1/2 lžičky soli
½ kostky droždí (nebo sušené – množství dle návodu na sáčku)
1 lžička cukru do kvásku
1 žloutek

Do hrnečku dejte všechnu zakysanou smetanu (nebo jogurt), více jak ¾ mléka (trochu si nechte stranou), lžičku cukru a rozdrobte do této směsi droždí. Rozšlehejte dohladka metličkou. Nechte cca 15 až 30 minut vykvasit.
Do mísy vlijte vzešlý kvásek a přidejte žloutek. Rozkvedlejte. Přisypte mouku, do které jste zamíchali sůl a hněťte asi 10 minut (popřípadě dolejte zbytek mléka dle požadované hustoty těsta, nemá být příliš tuhé).
A teď máte dvě možnosti – nechat cca 1 hodinu kynout … nebo ihned rozválet a zpracovat.

Těsto vyklopte na pomoučený vál a  rozdělte na přibližně dvě stejně velké části. Utvořte z nich koule a nechte asi 5-10 minut odpočinout. Poté z každé koule vyválejte obdélník, dejte na něj, nač máte chuť (zde sýrová a špenátová), troubu zahřejte předem na 175° na horkovzduch nebo 180-190° horní a dolní ohřev a pečte do zezlátnutí (špejle to jistí).

Náplň na pizzu
Sýrová: vyválenou placku potřít zakysankou a poklást plátkovým sýrem. Na to klademe ještě na plátky pokrájenou nivu a posypeme strouhanou mozarelou.
Špenatová : placku potřeme zakysankou poklademe plátky anglické slaniny a vtipně umístíme drcený špenát,  ochucený česnekem a solí na závěr posypeme strouhanou mozarelou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1650) Jarybarčina kynutá pizza

  1. sharka.68 napsal:

    to se špenátem vypadá prudce jedle…

  2. lakysa22 napsal:

    Přeposlala jsem to sestře, ale pozdě – dnes dělá mrakové a tvarohové, takže slané příště. Já to se sýrem vyzkouším v sobotu..?

  3. Vera M. napsal:

    To je teda paráda, co jsi s tím těstem ještě provedla a máš to krásně obložené, fakt pecka, šikula

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Normálně tu slintám – ta sýrová …. olalááááááá, ta niva krásně rozpečená. A ta špenátová vypadá taky výborně. ????

  5. Jana Macůrková napsal:

    Převést tento recept na regulérní (nikoiv UPB) napadlo mně, protože, přestože já nejím listový špenát, tak ta pizza vypadá nádherně a bylo by škoda tento recept nedat.

  6. vojtovahelena napsal:

    Těsto skvělé, obě “ oblohy “ jsou dobré a jiným se meze nekladou. Dnes jsem vyzkoušela , tu sýrovou , špenát doma nebyl . Těsto dostalo pochvalu i od vnuka , ten peče pizzu profesionálně, chutnala mu velice .

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..