Inspirováno smotanými kousky 🙂
500 g polohrubé nebo hladké mouky
180-200 ml vlažného mléka
100 g zakysané 16% smetany nebo hodně tučného jogurtu
1/2 lžičky soli
½ kostky droždí (nebo sušené – množství dle návodu na sáčku)
1 lžička cukru do kvásku
1 žloutek
Do hrnečku dejte všechnu zakysanou smetanu (nebo jogurt), více jak ¾ mléka (trochu si nechte stranou), lžičku cukru a rozdrobte do této směsi droždí. Rozšlehejte dohladka metličkou. Nechte cca 15 až 30 minut vykvasit.
Do mísy vlijte vzešlý kvásek a přidejte žloutek. Rozkvedlejte. Přisypte mouku, do které jste zamíchali sůl a hněťte asi 10 minut (popřípadě dolejte zbytek mléka dle požadované hustoty těsta, nemá být příliš tuhé).
A teď máte dvě možnosti – nechat cca 1 hodinu kynout … nebo ihned rozválet a zpracovat.
Těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na přibližně dvě stejně velké části. Utvořte z nich koule a nechte asi 5-10 minut odpočinout. Poté z každé koule vyválejte obdélník, dejte na něj, nač máte chuť (zde sýrová a špenátová), troubu zahřejte předem na 175° na horkovzduch nebo 180-190° horní a dolní ohřev a pečte do zezlátnutí (špejle to jistí).
Náplň na pizzu
Sýrová: vyválenou placku potřít zakysankou a poklást plátkovým sýrem. Na to klademe ještě na plátky pokrájenou nivu a posypeme strouhanou mozarelou.
Špenatová : placku potřeme zakysankou poklademe plátky anglické slaniny a vtipně umístíme drcený špenát, ochucený česnekem a solí na závěr posypeme strouhanou mozarelou.
to se špenátem vypadá prudce jedle…
Jedlé jsou obě.To těsto je bezvadné opravdu snadno se s nim pracuje jak už bylo zminěno u těch vymazlenych kousků od Lakysky???
Přeposlala jsem to sestře, ale pozdě – dnes dělá mrakové a tvarohové, takže slané příště. Já to se sýrem vyzkouším v sobotu..?
To je teda paráda, co jsi s tím těstem ještě provedla a máš to krásně obložené, fakt pecka, šikula
Normálně tu slintám – ta sýrová …. olalááááááá, ta niva krásně rozpečená. A ta špenátová vypadá taky výborně. ????
Nechala bych se pozvat… slaný můžu ??
Ti věřím, ale dnes to dělat nebudu a zítra asi nebudu mít čas. Ale určo to někdy vyzkouším, fááááákt nádhera.
Převést tento recept na regulérní (nikoiv UPB) napadlo mně, protože, přestože já nejím listový špenát, tak ta pizza vypadá nádherně a bylo by škoda tento recept nedat.
Danke pěkně.
Ni za što…..
Angličtina nelze?
Ne, ale turecka – Nima problema
No to je přece jasné. Když je recept blbej a nechutnej, tak mu nepomůže ani dovětek UPMDR. Když je fajn, tak se chytí i jako UPB.
Jo a když si dávám pizzu, tak v 85% sýrovou, nebo špenátovou. Tudíž dneska je to moje parketa.
A co autorská práva? Lakysky sestra a Jarní Bárka s tím souhlasily? Řešily se tady fotky stažené z netu a najednou lze předělat původní recept na PIZZU?
Nějak tomu přestávám rozumět.
Těsto skvělé, obě “ oblohy “ jsou dobré a jiným se meze nekladou. Dnes jsem vyzkoušela , tu sýrovou , špenát doma nebyl . Těsto dostalo pochvalu i od vnuka , ten peče pizzu profesionálně, chutnala mu velice .
No výborně tak i specialista pochválil???