(15) Vzteklé koláče

700 g hladká mouka
2 žloutky + 1 vejce na potření okrajů
125 g másla nebo Hery
100 g cukru krupice
300 ml mléko
1 kostka droždí
Náplň:  mák, tvaroh, švestková povidla Drobenka: polohrubá mouka cukr moučka, máslo nebo Hera

Mléko ohřejeme na 40 st,. Necháme v něm rozpustit máslo nebo Heru
Přidáme 1/3 cukru a kostku droždí.
Když droždí vzejde, přidáme žloutky a zbytek cukru.
Postupně přidáváme mouku až se těsto nelepí.
Necháme asi 40 minut kynout.

Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 stejně velké díly – postupně každý díl přímo na plechu vytvarujeme na silnou placku – na ni naneseme první náplň – většinou dávám první povidla nebo mák. Těsto zavineme . utvořime kouli, kterou opět opatrně, aby nám náplň nelezla ven, vytvarujeme na placku. Na ni naneseme druhou náplň a drobenku.
Pečeme, až jsou okraje růžové.

Dobrou chuť přeji – Jana Macůrková

PS: všechny recepty, které mi pošlete postupně budu dávat na stránky a zároveň je mám všechny na flešce – pro případ tvorby další „Kuchatky2“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (15) Vzteklé koláče

  1. devetapadesatka napsal:

    Jani, a proč jsou vzteklý? Jako že se vztekáš, když spodní náplň vyteče? 🙂
    Já je taky dělám, ale znám je pod názvem dvojctihodné. V každém případě ať se jmenují jak chtějí, vždycky se po nich jen zapráší.

  2. ela.kutnohorska napsal:

    Já když mám vztek na celý svět tak jím, nepeču. Ale bohužel nikdo nepeče pro mě, to by mě ten vztek rychle přešel, kdyby mi někdo nabídl takovýhle vypečený koláček. Božínku já bych si dala.
    No jo, už tady slintám několik minut a ještě jsem nesnídala, to bych sežrala úplně všecko. Hlavně teda ty langoše:) a zajíst sladkým koláčkem.
    Musím běžet pro něco k jídlu, nebo tady padnu…

  3. morland napsal:

    Tak ahoj Pavli ☺. Než jsem dodatlovala svůj dotaz, už jsi mi odpověděla ?

  4. morland napsal:

    Obdivuji, jak každá fotíte své vaření. Já než si vzpomenu na foťák, je po obědě. Navíc nenabírám jídlo na talíře u sporáku, bere si každý až u stolu, takže by asi nebylo nejlepší blbnout u stolu s foťákem

  5. morland napsal:

    Počasí fakt nic moc, ale u nás mu říkáme odpočinkové ?

  6. morland napsal:

    No právě proto se jmenuje odpočinkové, aby bylo to zdůvodnění ☺. Ale fakt je, že děti (a vnoučata) tohle neberou ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..