(1000) Croquembouche

Pro dnešní výroční recept jsem zvolila slavnostní  dezert Croquembouche, vytvořený z profiterolek (správně Les Profiteroles) a karamelu.

Na profiterolky:
1/4 l vody
100 g másla
větší špetka soli
150 g polohrubé mouky
4 vejce

Na šlehačkovou náplň:
500 ml smetany ke šlehání
cukr dle chuti
vanilkový cukr
případně ztužovač šlehačky

Na karamel:
cca 150 g cukru

Základem je odpalované těsto, stejné jako na větrníky. Takže dejte zahřát vodu s máslem a solí, až se začne vařit. Poté   do hrnce se směsí nasypte mouku a míchejte, až se přestane lepit. Asi po minutě až dvou je těsto dostatečně provařené, stáhněte je  ze zdroje tepla a nechte chvíli zchladnout. Postupně do něj vmíchejte vejce. (Teď je čas zapnout troubu a předehřát  na 200°C). Po přidání všech vajec by mělo být těsto hladké, aby se dalo stříkat na plech, pokrytý pečícím papírem (kdo nemá sáček, může jen udělat lžičkou malé bochánky). Při stříkání větrníčků mějte na paměti, že znásobí objem – a nechte jim dostatečné mezery. Po chvíli se začnou krásně nafukovat a pozor! V  této fázi je nejdůležitější neotvírat troubu, dokud nezezlátnou, jinak splasknou. Po cca 20-25 minutách by měly být krásně zlaté a hotové.

Každý propíchtěte špejlí, aby mohla odejít přebytečná pára a větrníčky zbytečně nenavlhly.

Zatímco větrníčky chladnou, ušlehejte si šlehačku. Když použijete takovou,  která (dle vašich zkušeností) po ušlehání drží tvar, tak do ní stačí přidat vanilkový cukr a lžíci moučkového cukru. Pokud si nejste jistí, tak do ní přidejte místo moučkového cukru ztužovač.

Každý větrníček  zespoda naplňte šlehačkou – chce to sáček s tenkou trubičkou.

Z naplněných větrníčků položte základ pyramidy – plný kruh – a uvařte si karamel: buď svařte  vodu s cukrem, nechte vodu odvařit a z cukru se stane karamel a nebo prostě jen rozpusťte cukr. Nádobu s karamelem přesuňte do horké vodní lázně, aby vám během práce netuhnul – pozor, je to strašlivě horký! Každý větrníček omočte v karamelu a budujte pyramidu (karamel udrží větrníčky na pozici, takže se vám věž nezhroutí).  Ze zbytku karamelu potom vidličkou vytahujte karamelové nitě a potáhněte jimi pyramidu.

A jedeme dál! Haderach 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

61 komentářů: (1000) Croquembouche

  1. Devětapadesátka napsal:

    Nádhera, olalá! Je bezva, že Bramborajda funguje a s ní bezva parta lidí, kteří se většinou osobně neznají. A tak holky, kluci, vařte, pečte, sdílejte. K tomu vám všem přeju pořádný oheň pod kotlem, mlsný jazýček a nekonečný zástup nadšených a vděčných strávníků. A samozřejmě Janě, Heleně a Pavlínce patří dík a uznání za trpělivost a práci.

  2. Pavlínka napsal:

    Díky za výroční mlsací recept a samozřejmě díky všem, kteří sem chodí 🙂

  3. BOYE napsal:

    Devětapadesátka moc hezky vyjádřila to, co asi pociťujeme všichni ve vztahu k Bramborajdě. Lakyska nezklamala. Naprsala nám, a potvrdila svým podprsem, že 59 má pravdu. Tak to slavení hned po ránu začíná mít i mírně erotický náboj. 🙂
    A když už tu budeme dneska vířit a hýřit, nezapomeňme přibrat i Katy.p – ta si to uměla užít! Já se s ní viděla naposledy v hospodě. Veškerý personál věděl, že chceme platit, ale nikdo se neměl k tomu to řešit. A Katy pravila: „Počítám do deseti. Buď někdo přijde, nebo deme!“ Byla u osmi, když přišla – Haderach z oné místnosti… Ale jo, zaplatili jsme 🙂 Tož, sklenky, panáky i hrnky s urologickým čajem vzhůru a na eeeex! (to je totéž, co harakiri – nesmrtelný dovětek Annie Girardot). Ať nám ta Brambůrka vzkvétá a plodí 😀

  4. jarybarka napsal:

    Krásné výročí.Recept je opravdu mlsací. (Jen to neumím vyslovit?)
    Pavlince a adminkám hluboký dík za zo že se tu můžeme setkávat a poznávat nové recepty.Připíjím k tisícovce?

  5. blahovka.h napsal:

    To je tak krásné, nešlo by poslat na ochutnání mailem?
    V Řecku dělají něco podobného, je to polité nějakým pudinkovým krémem a taky výborné. Nějak se mi začalo stýskat a do dovolené je daleko. Tak jsem si aspoň koupila v pondělí baklavu, sice nebyla taková jakou dělají v Řecku, ale byla dobrá (ještě je, chodím uzobávat pomalu, aby vydržela).

  6. hrabeboto napsal:

    Tož tedy „Na zdraví Bramboračce“ a všem kteří zde našli inspiraci i dobré přátelé. A vzhůru do další tisícovky.

  7. hrabeboto napsal:

    Omlouvám se. Zbláznil se mi počítač! Nejdřív nic a pak hned třikrát.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A napadlo Tě, milá Haderach, pozvat Úsměfku na žranici?
    Vypadá to výborně, jen bych asi oblízala ten nádherný karamel a to ostatní nechala druhým ☺

  9. blahovka.h napsal:

    Milé dámy, prosím o radu. Někde se jedna z vás zmínila, že bude mít k obědu dýňové noky z mrazáku. Dýňové noky jsem už dělala, ale nenapadlo mě, je vrazit
    d mrazáku. A tak prosím o radu kdy a v jakém stavu je tam dát. Dýně mám, místo po přerovnání taky a proč to nevyužít. Díky 🙂

  10. Vera M. napsal:

    Já jsem nadšena receptem, uměním Heleny (ale já už se tady ničemu nedivím), je to prostě jiny oddíl ..:-))). Nevím, kam až sahají Hujerovi, ale naše kočky z Bramboračky hooodně daleko… Já jsem sice ten týpek, co vaří knedliky a vyjdou z toho noky, ale soudruzi z NDR taky nadělali chyb a dnes jim to nikdo nevyčítá, že jo…. A proto třímaje vařechu v pravé a mobil v levé ruce, hrdě a radostně se účastním dnešní oslavy a děkuji všem všem všem, že mám s kým

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Já dnes teda nevařila, páč byly v mrazáku jahodové knedle, tím jsem je jen hodila do vroucí vody, uvařila, posypkala cukroušem, skořicí a polila máslíčkem.
      Přiznávám, že jsem nedávno dělala halušky a ty potfory to nějak nedaly, tož z nich byla jen hodně „zakalená“ horká voda v hrnku.
      Takže nejen „soudruzi z NDR, ale i soudružky z Vysočiny“ nejsou dokonalé ☺

      Hlavně si, Věruško, nepopleť pravou a levou ruku ….. takový mobajl v omáčce není nic moc ☺

      • Vera M. napsal:

        Už se těším, přijede synacek a udělám mu jahodove knedle a asi tatarak si spolu dáme, bude tu bohužel jen jeden večer?. No, co, na Vánoce to roztocime ???. A víš co, nechtěla jsem to holkam a Pavlince pokazit a tak jsem se pokusila o par filmových hlášek ???.

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Já je poznala – Marečku, podejte mi pero, Pelíšky, atd.

          Tož si synka pořádně užij, navař, vykrm a vykopni zpět do světa ☺ (dělám to stejně, když odjíždím, tak mávám a mávám a mávám)

          • kvetula.v napsal:

            Jo a pak v koutku tajně slzu zamačkáváš 😛

          • Vera M. napsal:

            V dálce mizí milované dítě spolu s taskami , krabickami….práva ruka mává mává mává a levá smatra , kde je polštář a gauč ??

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Jo holky, znáte to obě ……
            Dnes pyžamový den a ten můj se rozhodl, že vymění dřezovou baterii ….. si to jdu hodit, vážně.

  11. Jiřina napsal:

    No, to je ale dobrota a co to dalo práce, Helenko, jsi moc šikovná.

  12. hrabeboto napsal:

    Pravda. Pak bych mohl rozeslat trojnásobné množství oříšků. Jen jestli by je potom adresátky dokázaly zpracovat.
    Ještě jednou obdiv a uznání všem, kteří se o Bramboračku starají.

  13. hrabeboto napsal:

    Ježkovi voči, kam jsem to prsk. Patřilo to za poslední příspěvek BOYE.

  14. Ivana P. napsal:

    Přidávám se ke gratulantum a doufám v další 1000 🙂

  15. kvetula.v napsal:

    Krokem z lesa
    srdce plesá
    jazyk už se blahem kroutí
    kde dobrůtku ukousnouti?
    No přiznám se, že na takovéto krásné dílko si netroufám. Už nějaký čas chlapovi vyhrožuju, že zkusím spáchat větrníky. Možná už brzo dozraje čas? 😎
    1000 recepis je za 1***

  16. IvaC napsal:

    Obdivuji Haderinu (Helencinu) sikovnost, nepustila bych se do toho. Blahopreji
    k 1000 receptu a dekuji vsem, co se o ty recepty staraji a tim padem i o nas???

  17. Haderach Kwisatz napsal:

    Tady je to samej flamendr 🙂

  18. jarybarka napsal:

    Tak si myslím,že u tohoto receptu“Z lesa do buše a z buše za Karkulkou“ je rekordni počet komentářů.
    Moc jsem se pobavila.Ŕekla bych že tohle jinde nemaji.???

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..