Pro dnešní výroční recept jsem zvolila slavnostní dezert Croquembouche, vytvořený z profiterolek (správně Les Profiteroles) a karamelu.
Na profiterolky:
1/4 l vody
100 g másla
větší špetka soli
150 g polohrubé mouky
4 vejce
Na šlehačkovou náplň:
500 ml smetany ke šlehání
cukr dle chuti
vanilkový cukr
případně ztužovač šlehačky
Na karamel:
cca 150 g cukru
Základem je odpalované těsto, stejné jako na větrníky. Takže dejte zahřát vodu s máslem a solí, až se začne vařit. Poté do hrnce se směsí nasypte mouku a míchejte, až se přestane lepit. Asi po minutě až dvou je těsto dostatečně provařené, stáhněte je ze zdroje tepla a nechte chvíli zchladnout. Postupně do něj vmíchejte vejce. (Teď je čas zapnout troubu a předehřát na 200°C). Po přidání všech vajec by mělo být těsto hladké, aby se dalo stříkat na plech, pokrytý pečícím papírem (kdo nemá sáček, může jen udělat lžičkou malé bochánky). Při stříkání větrníčků mějte na paměti, že znásobí objem – a nechte jim dostatečné mezery. Po chvíli se začnou krásně nafukovat a pozor! V této fázi je nejdůležitější neotvírat troubu, dokud nezezlátnou, jinak splasknou. Po cca 20-25 minutách by měly být krásně zlaté a hotové.
Každý propíchtěte špejlí, aby mohla odejít přebytečná pára a větrníčky zbytečně nenavlhly.
Zatímco větrníčky chladnou, ušlehejte si šlehačku. Když použijete takovou, která (dle vašich zkušeností) po ušlehání drží tvar, tak do ní stačí přidat vanilkový cukr a lžíci moučkového cukru. Pokud si nejste jistí, tak do ní přidejte místo moučkového cukru ztužovač.
Každý větrníček zespoda naplňte šlehačkou – chce to sáček s tenkou trubičkou.
Z naplněných větrníčků položte základ pyramidy – plný kruh – a uvařte si karamel: buď svařte vodu s cukrem, nechte vodu odvařit a z cukru se stane karamel a nebo prostě jen rozpusťte cukr. Nádobu s karamelem přesuňte do horké vodní lázně, aby vám během práce netuhnul – pozor, je to strašlivě horký! Každý větrníček omočte v karamelu a budujte pyramidu (karamel udrží větrníčky na pozici, takže se vám věž nezhroutí). Ze zbytku karamelu potom vidličkou vytahujte karamelové nitě a potáhněte jimi pyramidu.
A jedeme dál! Haderach 🙂
Nádhera, olalá! Je bezva, že Bramborajda funguje a s ní bezva parta lidí, kteří se většinou osobně neznají. A tak holky, kluci, vařte, pečte, sdílejte. K tomu vám všem přeju pořádný oheň pod kotlem, mlsný jazýček a nekonečný zástup nadšených a vděčných strávníků. A samozřejmě Janě, Heleně a Pavlínce patří dík a uznání za trpělivost a práci.
Krásně jsi to naprsala! Nezbývá, než se jen přidat?
A i se vyprsila :-).
Díky za výroční mlsací recept a samozřejmě díky všem, kteří sem chodí 🙂
Milý Pavlínko :-), hlavně my děkujeme Vám a našim milým adminkám za to, že máme kam chodit. Nebýt Vás, tak bychom mohli chodit akorát tak do Grýnbachu (omlouvám se, nevím, jak se přehláskuje „u“, snad mi Mistr Cimrman odpustí… ) 🙂 🙂 Přeji hezký den všem.
Devětapadesátka moc hezky vyjádřila to, co asi pociťujeme všichni ve vztahu k Bramborajdě. Lakyska nezklamala. Naprsala nám, a potvrdila svým podprsem, že 59 má pravdu. Tak to slavení hned po ránu začíná mít i mírně erotický náboj. 🙂
A když už tu budeme dneska vířit a hýřit, nezapomeňme přibrat i Katy.p – ta si to uměla užít! Já se s ní viděla naposledy v hospodě. Veškerý personál věděl, že chceme platit, ale nikdo se neměl k tomu to řešit. A Katy pravila: „Počítám do deseti. Buď někdo přijde, nebo deme!“ Byla u osmi, když přišla – Haderach z oné místnosti… Ale jo, zaplatili jsme 🙂 Tož, sklenky, panáky i hrnky s urologickým čajem vzhůru a na eeeex! (to je totéž, co harakiri – nesmrtelný dovětek Annie Girardot). Ať nám ta Brambůrka vzkvétá a plodí 😀
Mám to chápat tak, že jste chtěly z tý hospody utéct bez placení a mě tam nechat s tou vostudou???? A máš v tom hrubku, Jezinko!
Mám hrubku. Vým.
A na tebe jsme čekaly. Kdybys nebyla v budce, šly bychom bývaly hned. Byla tehdy velmi rozhodnutá a odhodlaná 🙂
co to je podprs????
To je Lakyština…podpis 🙂
sharko68, to neřeš, to pochopíš až tu budeš delší dobu.
Krásné výročí.Recept je opravdu mlsací. (Jen to neumím vyslovit?)
Pavlince a adminkám hluboký dík za zo že se tu můžeme setkávat a poznávat nové recepty.Připíjím k tisícovce?
„Máte štěstí, že jdu zrovna kolem.“ Na Francouzštinu jsem machr. Jsem si jista, že se to čte KROKEM Z BUŠE a je to moučník z raných dob francouzského kolonizování Afriky. Český překlad zní KLUSEM Z LESA a je to lahůdka, kterou – mimo jiné – nesla Karkulka babičce.
Tedy Ty jsi číslo! ?
??Diky
Omyl, zlato. Je to KROKEM V BUŠ a původně se jednalo o „figurky“ do hry. Česky se jmenuje CESTA DO LESA a hraje se s podstatně jinými panáčky 🙂
A pokud vím, z lesa ještě nikdo nevyšel.
Zejména když tam řádil vlk. Nebo to byl černý myslivec…??
Každému podle jeho představ. Grimmové měli vlka (od toho věčného sezení nad psaním). Němcová zase myslivce Černého ( ta zas nebyla usedlá vůbec)…
Mně je mdlo už jen když to někoho napadne 🙂 ! Ve školních dobách jsme sice statečně podporovali kdejaký kvelb, ale z týhle hry jsem dala jedinkrát v životě do lesa dva kroky. A ty dva nejúspěšnější turisty jsme po marném snažení složili v průchodu z Karlovky na Aneňák.
Ver nebo ne, ja do lesa nikdy ani nenakoukla (co kdyby tam byl vlk!), protoze zelenou jsem nikdy v zivote ani neochutnala 🙂
To je tak krásné, nešlo by poslat na ochutnání mailem?
V Řecku dělají něco podobného, je to polité nějakým pudinkovým krémem a taky výborné. Nějak se mi začalo stýskat a do dovolené je daleko. Tak jsem si aspoň koupila v pondělí baklavu, sice nebyla taková jakou dělají v Řecku, ale byla dobrá (ještě je, chodím uzobávat pomalu, aby vydržela).
Nejsou to profiterols?
Tož tedy „Na zdraví Bramboračce“ a všem kteří zde našli inspiraci i dobré přátelé. A vzhůru do další tisícovky.
Pan Hrabě se nám namnožil, aby to vypadalo, že je tu hodně chlapů 🙂
Omlouvám se. Zbláznil se mi počítač! Nejdřív nic a pak hned třikrát.
To nic, to jenom občas Bramboračka „kulhá“ díky odrážení útočníků – teď zrovna byla nějaká vlnka tzv. „zombie“ počítačů, jež se naráz dožadovaly úvodní stránky, které mají ovládátko na blogspot.com , což patří Googlu. Už jsem psal žalovací dopis, tak snad jim to brzo zruší…
Sice vubec netusim, o cem to mluvite, ale urcite vim, ze
musite byt moc hodny clovek?
S dovolenim jsem to smazla 🙂
Škoda, trojjediný Hrabě byl fajn 🙂
A napadlo Tě, milá Haderach, pozvat Úsměfku na žranici?
Vypadá to výborně, jen bych asi oblízala ten nádherný karamel a to ostatní nechala druhým ☺
Ten karamel bys leda okousala…křupe 😉
Já bych si s tím poradila, nebůj ☺
Ale vypadá to vážně mňamózně
Milé dámy, prosím o radu. Někde se jedna z vás zmínila, že bude mít k obědu dýňové noky z mrazáku. Dýňové noky jsem už dělala, ale nenapadlo mě, je vrazit
d mrazáku. A tak prosím o radu kdy a v jakém stavu je tam dát. Dýně mám, místo po přerovnání taky a proč to nevyužít. Díky 🙂
Uvařit, nechat mírně vychladnout, přesypat do mikroteňáku nebo do krabičky a šup s nimi do mrazáku. Uchovávám takhe nejen noky, ale i br. šišky, knedle, kroketky ap.
To byla Ivana P. …
Přesně tak….uvařit,nechat vychladnout,napytlikovat a zmrazit. Zkoušeli jsme dělat i knedlíky,ale ty se neosvědčily. Nikdy si nevzpomenu v čas,aby se dal rozmrznout a nakrájet. Zatímco ty noky jsou vždy nějak urazit a ohřívat jen tu porci 🙂
Jo ….a jen pro uplnost,…..každý nok byl originál,který vypadal,že no placalo dítě z mateřské školy 🙂
Děkuji, zítra se na to vrhnu. V troubě se budou dělat jabl. povidla s polední pauzou na chačapuri (jsem zvědavá co na to muž, mě to láká), na sporáku bude bublat bramboračka a já v pauzách budu uklízet spíž. Je veliká, narvaná a je v ní neskutečný binec. Už by se v ní dal přehlédnout i slon. Bojím se, že víkend to nespraví. Ale jsme tu sami, sarančata mají jiný program, a tak by se to aspoň z větší části dalo zvládnout.
Já jsem nadšena receptem, uměním Heleny (ale já už se tady ničemu nedivím), je to prostě jiny oddíl ..:-))). Nevím, kam až sahají Hujerovi, ale naše kočky z Bramboračky hooodně daleko… Já jsem sice ten týpek, co vaří knedliky a vyjdou z toho noky, ale soudruzi z NDR taky nadělali chyb a dnes jim to nikdo nevyčítá, že jo…. A proto třímaje vařechu v pravé a mobil v levé ruce, hrdě a radostně se účastním dnešní oslavy a děkuji všem všem všem, že mám s kým
Já dnes teda nevařila, páč byly v mrazáku jahodové knedle, tím jsem je jen hodila do vroucí vody, uvařila, posypkala cukroušem, skořicí a polila máslíčkem.
Přiznávám, že jsem nedávno dělala halušky a ty potfory to nějak nedaly, tož z nich byla jen hodně „zakalená“ horká voda v hrnku.
Takže nejen „soudruzi z NDR, ale i soudružky z Vysočiny“ nejsou dokonalé ☺
Hlavně si, Věruško, nepopleť pravou a levou ruku ….. takový mobajl v omáčce není nic moc ☺
Už se těším, přijede synacek a udělám mu jahodove knedle a asi tatarak si spolu dáme, bude tu bohužel jen jeden večer?. No, co, na Vánoce to roztocime ???. A víš co, nechtěla jsem to holkam a Pavlince pokazit a tak jsem se pokusila o par filmových hlášek ???.
Já je poznala – Marečku, podejte mi pero, Pelíšky, atd.
Tož si synka pořádně užij, navař, vykrm a vykopni zpět do světa ☺ (dělám to stejně, když odjíždím, tak mávám a mávám a mávám)
Jo a pak v koutku tajně slzu zamačkáváš 😛
V dálce mizí milované dítě spolu s taskami , krabickami….práva ruka mává mává mává a levá smatra , kde je polštář a gauč ??
Jo holky, znáte to obě ……
Dnes pyžamový den a ten můj se rozhodl, že vymění dřezovou baterii ….. si to jdu hodit, vážně.
No, to je ale dobrota a co to dalo práce, Helenko, jsi moc šikovná.
Pravda. Pak bych mohl rozeslat trojnásobné množství oříšků. Jen jestli by je potom adresátky dokázaly zpracovat.
Ještě jednou obdiv a uznání všem, kteří se o Bramboračku starají.
Ježkovi voči, kam jsem to prsk. Patřilo to za poslední příspěvek BOYE.
klídek, nikdo není dokonalý….
Boye pochopila. 🙂
Kdybys rozesílal troje, pekly by třikrát víc a další tisícovku bychom mohli slavit už za půl roku… Přeci to nenechají žluknout, jsou to dobré hospodyňky. 🙂
Přidávám se ke gratulantum a doufám v další 1000 🙂
Krokem z lesa
srdce plesá
jazyk už se blahem kroutí
kde dobrůtku ukousnouti?
No přiznám se, že na takovéto krásné dílko si netroufám. Už nějaký čas chlapovi vyhrožuju, že zkusím spáchat větrníky. Možná už brzo dozraje čas? 😎
1000 recepis je za 1***
Obdivuji Haderinu (Helencinu) sikovnost, nepustila bych se do toho. Blahopreji
k 1000 receptu a dekuji vsem, co se o ty recepty staraji a tim padem i o nas???
Tady je to samej flamendr 🙂
Už na začátku bylo řečeno, že ta 1000 se musí pořádně oslavit, tak co se ti nezdá….
Mno, největší jsi Ty, tak pozdě v noci tady nikdo jiný nebyl ☺
Byl, ale nevěděl. V půl páté jsem se probudila a na čele měla reversně vytlačeno ASDFGHJKLů. Tak jsem sloupla obal, rozdráždila roztřepený konec zubního kartáčku a pokračovala v bezvědomí v horizontální poloze.
Tak si myslím,že u tohoto receptu“Z lesa do buše a z buše za Karkulkou“ je rekordni počet komentářů.
Moc jsem se pobavila.Ŕekla bych že tohle jinde nemaji.???
To tě bohužel zklamu, 56 není žádný rekord, tan se pohybuje nad 60 (68 u šunkových závitků) komentářů, ale to je u jednoho z prvních receptů, ale i tak na některých dalších portálech by si o padesátce komentářů mohli nechat zdát…
Jojo, a víc jich mají, když to není cicmoc, a pak brblaj…
taková obááálka to umêla rotzočit!!!
Ještě tu připomínej. Stejně mám svoji teorii, kdo to byl a hlavně proč. A jsou lidé, kteří mi to nedokázali vymluvit, i když si myslím, že o tom věděli své.