300 g tvarohu
150 g změklého másla
1 vrchovatý hrnek mouky
1 sáček vanilkového cukru
3 polévkové lžíce cukru
sůl podle chuti
Rozmícháme tvaroh s máslem a přidáme mouku.Těsto rozdělíme na 3 části, které rozválíme na stejné obdélníky.
Smícháme cukr a vanilkový cukr
První obdélník posypeme cukrem. Na něj položíme druhý obdélník a posypeme cukrem. Ttřetí obdélník dáme navrch a posypeme cukrem.
Lehce vyválíme válečkem.
Těsto rozkrájíme na libovolné obrazce (ouška, kolečka atd.)
Vložíme na plech a pečeme na 175 °C, asi 20 minut. Těsto i bez vajec a kypřicího prášku roste v troubě před očima.
Toto je po dlouhé době (ne-li historicky vůbec) první recept s fotkou od Lakysy!!!
No tak nevím, jestli tohle zvládnu. Vždy jsem měla problém s pokyny – vyválejte čtverec/kruh, protože to byl vždy ovoid. A to jsem viděla na youtube videa, kdy opravdu vyválí dokonalý kruh. Tak nevím, jak by to dopaflo, kdyby měly být 3 stejné obdelníky. Ale možná by to fungovalo i s překládáním – 1 obdelník a postupně přeložit a prosypat, aby byly 3 vrstvy. Co myslíte?
Jinak ….Lakysko gratuluji k fotografickému počinu, ale musím přiznat, že mě strašně mrzí, že tvůj foťák namá stejnou úchylku, jako tvoje klábosnice 🙂
Proč by nefungovalo? Lakysa se k tomu jistě vyjádří sama – psala mi, že je to vynikající a snadné na přípravu 🙂
Třjikrát jsem psala pod Ivanku P…..skáče mi to jinam!!
To je náhodou moc dobrý nápad.Taky bych asi 3 stejné obdélníky neudělala.
Jinak Lakysce gratuluji,já to ještě z tabletu neumím,takže klobouk dolů.A ten koláč bude určitě hodně jedlý………
No, když už budeš mít jeden obdélník, tak ho rozdělit na tři stejné, by snad tak těžké být nemělo. I když geometrie je mrcha…
Lakysu chválím, další, kdo pomůže naplňovat Bramboračku v letech příštích.
Teď jsem si přinesla 5ablket z opravy, ale zatím si s ním nerozumím, tak mám náhradní, ale je to děs!!
Nefotila hsem já, fotil manžel – to bylo řečí – na co, pro co, a svolil jen pod pohr ůžkou, že nebude večeře, ani zbytek z talířku. Po vyfocení zmizlo blkeskem…
Mouka – dala jsem hladkou, v receptu nebylo uvedeno. Těsto jsem rozdělila na tři díly, a sama jsem se divila, že se mi podařilo vyválet skoro stejnou velikost. Měla jsem jen malé odkrojky. Příště vyxkrájím slzy, to bude taky beze zbytku.
Tábletem vyfotím, ale je to otočené, taže poslepu asi na pětkrát?.
Jakoukoliv chválu si fakt nezasloužím?
Hihi….foťákovi to vyřídím…
Tak jsem schválně koukla, kolikátý je to obrazek:
Bezé roláda, slané pečivo, linecké ,perníčky – takže žadný prcní…už pátý, a nikdo si nevzpomněl, a tolik mi todalo práce….ách jo..???
Promiiiiiiin, ja rano nemela cas patrat 🙁
Ale jdi, to nestojí za řeč?
Ještě bych chtěla tiše vzpomenout na Katyp. Hledala jsem recept na vánočku a její komentář u (527) Vánočka, jak bude vařit s kočkama, mi vyloudil i po roce úsměv na rtech.
Moje dcera je maniak na skoricovy cukr , takže já plus skořici, díky , fajn recept
To by taky šlo 🙂
Máš recht, Mařenko, určitě to bude dobré se skořicí.
A mouka jaká, prosím?
Hladká Jani. Taky už jsem se ptala, když jsem se šla včera pokusit.
Jinak musím říct, že je to prudce jedlé, jen to vykrajování vykrajovačkou si nedovedu dost dobře představit. Protože nevím, jak by se dál zpracovávaly odkrojky díky posypu . Krájela jsem rádýlkem.
Zkusila jsem z poloviny těsta udělat prosypání strouhaným sýrem. Bála jsem se, aby se mi navrchu nepálil, tak jen mezi ty dvě placky a navrch drcený kmín. I to je jedlé, jen by to chtělo na tuto variantu do těsta přidat sůl. 😎
Dobře ty!
Květuško, děkuju a olalá pro obě varianty – sladkou i slanou ?
Jo slaná varianta se mi líbí víc.
Určitě vyzkouším obě varianty, ačkoliv u nás pravděpodobně zvítězí varianta slaná.
Kočky, mám podobný recept a dávám různé příchutě:
– sezam, kmín, sýr, pokrájené uzené maso na maličké kousky (to nedávám navrch, ale doprostřed), dušený špenát (ale musí být tuhý, jinak vytíká – opět ne navrch), šunku, rozdělaný tvaroh s pažitkou (to oblibuju nejvíc a navrch posypu tím sezamem)
– marmeláda, nastrouhaná jablíčka, brusinková zavařenina, hrušky, rybíz
Těch možností je, určo najdete ještě jiné.
Výborný je, když vykrájíte kolečka ze jednoduchého těsta (např. sklenicí) – na každou „taštičku“ potřebujete 3 kolečka, dvěma vykrájíte střed (lem bude cca 1 cm) – kolečka se lepí bílkem. Takže nejdřív to plné kolečko, pomatlat, vykrojené, pomatlat a vykrojené.
Upéct a hotové, ještě teplé je můžete balit v cukru. Nebo vychladlé plnit něčím slaným, např. šunkovou nebo sýrovou pěnou a navrch ozdobit. Jako chuťovky je to výborný a nadělá to dost parády. Já je plním právě tím tvarohem s pažitkou a můžu se jich užrat.
Lakys, gratuluji k prvnímu počinu ☺
Houbkeles, už jsem tu fotku měla…?
Tak kuchatky, poraďte: dá se sádlo škvařit v troubě? Dnes nám přivezli půlku přeštíka – „jen“ 70 kilo, takže zítra bude práce. Jen to sádlo bych potřebovala pořešit. Děkuju za každou dobrou radu.
No nevím, asi bych to neriskla. Řekla bych, že to bez míchání, než se rozškvaří, bude prskat a ke konci moc pěnit. Hlavně na začátku musíš moc míchat, ať se nepřichytí. Probrali jsme to s manželem a nedoporučujeme. Jo a my dnes dělali klobásky (klasika prasátko + králíci). Zítra udíme.
Reni, děkuju, nebudu riskovat a holt budu míchat, i když ten odér ze sádla mi nedělá dobře. Udit budeme po vánocích, na to se těším. Zítra si to užijte.
Jani, jednou jsem to zkusila. Nic se sice vyloženě nezkazilo, ale výsledek z trouby v porovnání s tím z plotny je nebe a dudy. Furt jsem hlídala a kontrolovala – takže je jedno, jestli stojíš u kamen jen tak, nebo mícháš. No a nakonec mi v kastrolu vzniknul přípeček, který se hodil akorát do škvarkových placek. Rozhodně bych přeštíkovi věnovala ten čas s vařečkou. Kdybych zítra neměla nasmlouvanou práci, klidně bych ti jela míchat. Mně ten odeur neva. Nu, budu na tě intenzivně vzpomínat 🙂
Luci, děkuju. Škoda že nemůžeš, byla by aspoň sranda. Budu na Tebe myslet příště a včas si Tě zarezervuju a rozhodně ne jen kvůli sádlu na plotně ?
Jani já dělala sádlo v troubě asi před 14ti dny .měla jsem asi 5kg řemenového a šlo to v troubě dobře.ani jsem ho nijak zvlášť nemíchala. z těch 5ti kg byly dvě várky.dělala jsem malé kotičky asi2x2cm.trouba na180 párkrát jsem ho prohrábla a pak odebírala.škvarky jsem pak dodělávala na sporáku podlít mlékem aby měly barvu.už jsem to tak dělala sai 3x a vzdy dobré.
Tady dycha takova pohoda, je mi mezi vami moc dobre, diky?