aneb Pštrosí maso nejvyšší jakosti + pyré z podzemnice žlutovnitřní
krůtí stehno – vyjde na 3 dámské porce
1 citron čerstvý, tymián, dvě lžíce smetany
lžička dobré hořčice (zde medová Mailé)
dvě lžíce másla
koření do vývaru, sůl
Citronu uřízněte špičky, zbytek nakrájejte na kolečka. Krůtí stehno osolte, pokapejte šťávou z citronových špiček, posypte pár lístky tymiánu a nechte chvilku odležet. Proveďte inženýrské opatření: Do pekáčku postavte lešeníčko tak, aby masitá část stehna byla vyvýšena a kostnatý konec ležel na dně pekáče. Gastronomicky elegantní by byla podložka z kuřecího skeletu, ale žádné kuře nebylo v dosahu, tak jsem použila mírně invalidní nerezový pařák. Přilijte tolik vody, aby „hlava masa“ se hladiny sotva dotýkala, přidejte koření na které jste zvyklí. Já dala pár kuliček pepře, nového koření, jeden bobkový list, kousek cibule a malý, neoloupaný stroužek česneku. A tři hřebíčky – to se mi k drůbeži osvědčilo. Přiklopte vrchem pekáče a dejte do trouby na cca 100°C. Duste do měkka. Vyjměte maso i všechny pevné části z vývaru. Troubu rozpalte na 200°C, většinu vývaru odlijte, maso rozdělte na porce. Vraťte do pekáče, polijte smetanou smíchanou s hořčicí, na každou porci položte kolečko citronu (zbytek citronu vložte přímo do šťávy) a snítku tymiánu, přidejte kousek másla zapečte do zlatova. Párkrát přelijte šťávou. Hotové maso přendejte a uchovejte v teple. Výpek postavte na plotnu, oškrabujte přípečky a nechte vysmahnout na tuk a mírně zezlátnout. Vlijte odložený vývar a provařte. Množství regulujte tak, aby byl sosík, nikoli litr omáčky. Výborný sós vznikne vlitím všeho vývaru a redukcí 🙂 Nakonec vmíchejte vychlazený zbytek másla.
Podáváno s bramborovou kaší, ale určitě lze s čímkoli. Kdyby byla sezóna, tak ještě okurkový salát.
Sós je výrazný a velmi sluší každému soustu masa.
Samozřejmě, máte-li v zásobě vývar, ušetříte krok s lešením a budete dusit a podlévat.
Poslala: BOYE
Olalá, tomu říkám vymazlený recept. Už z názvu mi bylo jasný, čí je to dílo. Dala bych si hned a olizovala bych se až za ušima ???
Jo, a zapomněla jsem napsat, že nejen jídlo, ale i talíř se mi moc líbí.
No, tomuhle nádobí zvoní hrana. A to byl servis pro 12 lidí. Když jsme ho dostali my, tak zcela komplet byl pro osm, na běžné stolování pro deset. Letos doufáme, že postavíme na štědrovečerní stůl kompletní čtyřku. Anglická pošta to má za sebou. Jen jsme si s holkama říkaly, že dáme stranou jeden komplet pro focení, neb některým jídlům dost sluší. A hledáme, co si postavíme příště… Wedgwood? Villeroy & Boch? 😀 Mně se líbí i ten nejjednodušší bílý, ale když má tak hnusnej dyzajn u servisního nádobí.
Já jsem měla necelé sady talířů tak jsem je vyměnila za bílé, vynikne na nich naservírovaná krmě. Ale kdy je jídlo dobře uvařené, chutná i z ešusu?
🙂
Villeroy má nádherný nádobí, ale ty ceny ?.
Už podle „aneb“ mi bylo jasné, že je to Boyka ☺
Hele, trochu pracné, ale přísahám, že to zkusím, jen bez toho „lešeníčka“, strčím tam pár kostí z kotlety, páč těch mám v mrazáku dost. Většinou je házím do poblivky nebo k pečeni, kuřeti a tak. Ale tentokrát udělám výjimku a lupnu je ke krůtě.
A vývar, ten mám, z divočáka, ten bude taky dobrý, ne?
Mě Bojįnka nepapadka vůbec, anóbrž to nemá ten správný název…nebo bejdou holky doma??
Co se ti nelíbí na „Pštrosí maso nejvyšší jakosti + pyré z podzemnice žlutovnitřní“
A k tomu „krůtí stehno – vyjde na 3 dámské porce“ …. Boyka jak vystřižená ☺
Jj, jde o to, jestli dáma uzobkává, nebo že.e jako nezvařená….
Pro Lakys …. Boyka? Nikdy, ta jí (že.e jako dáma, ne?)☺
No, není to nový název pro buràky? Tiď, jak se všechny názvy mění, si nejsem jistá ani příjmením?
V té velikosti je ta zapeklitost. My postupně uzobkáváme a pak se ukáže, že Benjamina už si nese třetí slušnou porci… A zmiňuju to jen proto, aby bylo jasno, na kolik vystačí ostatní surovosti v recepisu udané.
A buráky jsou podzemnice olejná. Žlutovnitřní jsou brambory.
Bojínku, já vím, že pozdemnice je olejná, ale jak už jsem napsalala, tak se všechno mění, tak se zeptám, ne??
No však právě 😀 Taky proto ti odpovídám… Není ona nadzemnice sádelná pěkně vykrmená čuňa?
Pracné to není vůbec. Ta sekvence s lešeníčkem je tam jako vyháněč ďábla: Prostě jsem neměla ani kosti, ani vývar a nechtěla jsem, aby se to celé, co má být pečené, šplouchalo ve vodě. Tak se z kostnatého konce vařil vývar a masitý konec si užíval wellness.
Já Ti rozumím, také by mi přišlo bubé máčet maso ve vodě. Jen nemaje „invalidní pařáček“, tož využiju kosti.
A wellness budu mít já, holka šiškovná ☺
Já nevím. Já bych to asi za sýrová vykostila…..z kostí vývar a zbytek bych normálně upekla…
Já spodní vykosťuju vždycky hotová, páč se nemusim tak rvát s těmi pérky. Kdybych bývala vařila z jiného kusu. bylo by to pečení a podlévání. Ale uznej, že lešeníčko tě zaujalo! 🙂
No priste vyfotit 🙂
Od rána jsem se nezastavila až teď jsem si dala půlku kupovaného grilovaného pidi kuŕete.Když ale vidím toto tak bych si klidně dala ještě druhý chod.Vypadá to báječně.S bramborovou kaší ten sosík!To musí být eňo ňůňo!
Tak jsem přemýšlela, čím se budeme krmit s mužem přes víkend. V mrazáku se bojí dvě krůtí stehna, tymián ještě nestihl zmrznout a je vyřešeno. Sarančata žádná nedorazí, co kdybych chtěla po nich něco :-), třeba aby si přebrali věci, které si u nás nechali, když se stěhovali do svého. A to už jsou pryč pár let.
No to já mám půl sklepa a ještě i v podkoví věci synátorů.Kromě toho i moje poštovni schránka je často plná jejich pošty.Jsou oba odstěhovaní víc než 10let.?
Já mám dodnes první plyšáky mých děťátek doma a nesmím je vyhodit. Dokonce nedávno hledala dcérenka hru „dostihy“ a též jsem pohledala.
A o poštovní schránce ani nepíšu, stále se něco objevuje …… vždy vyfotím, pošlu přes Whats App a jsme spokojí fšici.
Jj, plyšáčky máme taky…???
Ty by mě vadily ze všeho nejmíň. Děťátka dostudovala už dávno, ale stejně je jedna skříň obsazena jejich studijními materiály, to samé psací stůl, kde mi po dlouhých řečech uvolnili jeden šuplík. No a další skříň je obsazená kabely a různými komponenty do PC. A o miliónu CD, DVD a kazet nemluvím. Nesmím to vynést ani na půdu, až si to přeberou. Jednou . . . .
Pylšáčku je velká bedna, to mi nevadí, to jsou kámoši, ale jinak kroukám, že to máme stejně, a pokoj plný nejen studijních materiálů, ale modelařil…a je serbatel…
My jsme se naštěstí stěhovali… 😀
Tak teda … já polykám naprázdno . To je teda pecka , sice nevím , kde seženu honem kousek krutiho stehynka , ale tohle vyzkoušet musím a stojím a přísahám : čestné bramboracske , ze recept dodrzim, protože je suprovy !! A holky , v kfl kilo citronu za 22 Kč nebo o málo víc , je třeba koupit a budu delat nakladane se zazvorem a další šílené pazgrivce : podle Veverky Napr : med , citrony , zázvor Atd atp . O Vánocích se to všechno hodi
Paní krůta si u nás horní kus stehna odložila, ale z živých bylinek vlastním už jen rozmarýn… No něco s tím provedu.
U Boykovic děvčat obdivuju tu nápaditost. Takhle šikovně si udělat z kosti vývar a hned ho použít …. A ten talíř je fakt nádhera! 😎