(1025) Foukané ořechové cukroví

300 g mletých ořechů
500 g moučkového cukru
100 g hladké mouky
250 g tuku na pečení (např. Hera)
1 kypřicí prášek do pečiva

Ořechy, mouku a cukr navážíme do mísy, přidáme kypřicí prášek a důkladně promícháme, poté přidáme tuk na pečení a vše důkladně prohněteme, až vznikne hladké těsto měkké konzistence. Podle použitého tuku na pečení můžeme přidat trochu mouky, aby město nebylo moc řídké.

Těsto plníme do formiček, např. ořechy, pracny atd. (výsledné cukroví je poměrně křehké, proto jsou vhodné spíše kompaktní tvary), a pečeme při 150 °C (teplota by neměla být vyšší, těsto by se nafouklo moc rychle a vyteklo by z formiček) asi 30 minut, dokud těsto lehce nezezlátne. Během pečení se těsto začne nafukovat. Po upečení necháme plech i s formičkami lehce vychladnout. Nakonec z formiček vyklopíme cukroví.

Recept mi poslala: Andy

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (1025) Foukané ořechové cukroví

  1. Jiřina napsal:

    Toto cukroví taky dělám, myslím, že jsem posílala recept, ale bez fotečky. Když se cukroví peče, tak neotvírat troubu. Je moc dobré a dost sladké. Někdy ho ještě pocákám hořkou čokoládou. Letos ho mám taky v repertoáru, ale ještě jsem nezačala. Už jdu chystat těsta.

  2. bozena.fialova napsal:

    Mám trochu jiný recept, mouky je tam dvojnásobek a místo prdopeče se dává jedlá soda:
    100 g hladké mouky
    125 g mletých vlašských ořechů
    250 g moučkového cukru
    125 g másla (žádná náhražka!)
    l rovná lžička jedlé sody
    Vypracujeme těsto a necháme alespoň 2 hodiny odležet v lednici. Pak naplníme formičky – spíš méně a dobře namačkáme, hodně se nafoukne. Pečeme při asi 150 stupních do zlatova. (Těch 30 minut mi připadá příliš dlouho.) Formičky není nutné vymazávat, cukroví jde krásně ještě teplé vyklopit. Dobré je ho trochu smočit v čokoládě, nebo alespoň pocákat, jak píše nade mnou Jiřinka.

  3. kvetula.v napsal:

    Švagrová peče
    400g moučkového cukru
    200g másla
    200g mletých vlašských ořechů
    5 lžic hrubé mouky
    1 lžička amonia
    dělá rohlíčky, konečky máčí v čokoládě.
    Jsou moc dobré, hodně sladké, křehké.
    Přestože nabízela i lžičku amonia, i zapůjčení formiček, nechce se mi do toho pouštět – nerada meju hafo formiček. Úplně mi stačí mytí „ořechů“ 😎

    • Jiřina napsal:

      Zatím vždycky jsem toto cukroví pekla ve formičkách. Poprvé jsem formičky vymazala sádlem, ale potom jen prstem vytřela zbytky po pečení a už jsem je nevymazávala. Těsto je hodně mastné – ořechy a dost tuku, tak jdou pěkně vyklopit. Letos vyzkouším péct rohlíčky v silikonové formě, měly by jít taky dobře vyklopit a forma se lépe umývá a netrvá to věčnost jako formičky. A co se týká ořechů, ty taky peču v silikonové formě, takže mi odpadá mytí spousty formiček.
      Recepty od Boženky i Květušky se mi zdají dobré, vyzkouším z poloviční dávky.

      • Vera M. napsal:

        Ahoj, teď ze sebe asi udělám neumetela , ale já vážně nevím , jak do té silikonové formy nacpat do tech direcek těsto . Určitě se to tam nějak mazne a pritlaci, ale tento postup je pracny… já si na silikonové podložce vyvalim tenký valecek, nakrajim na 50 dilku , je to tam naznacene a pak už to frčí . Nebo je nějaká finta ? A taky mám dost křehké těsto , polovinu bych rozlamala při dobývání ven

        • Jiřina napsal:

          Věruško asi jsem se nějak špatně vyjádřila, ale myslím silikonovou formu , je tam 30 rohlíčků, dám tam kousek těsta a přitlačím. Dělám v ní ořechy a rohlíčky. Mám i formu na ořechy. U tohoto foukaného těsta se taky nafouknou. Jestli přijdu na to, jak přes mobil poslat fotku, tak to nafotím. Přes PC to fakt neumím. Janičce jsem poslala několik receptů a teď jen ty fotky. To víš, jsem taková stará konda, už ledacos popletu, ale pokusím se.

    • blahovka.h napsal:

      551, mytí formiček. Jsou jako nové a mytí není vopruz :-).

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já mám tento recept:
    18 dkg polmouky
    13 dkg másla
    12 dkg cukru
    6 dkg ořechů mletých
    Pravda, nejsou foukané, ale lepím je ořechovým krémem:
    15 dkg mletých ořechů se dá do 1/8 l vařícího se mléka, zamíchá a nechá vychladnout. Potom se přidá 12 dkg másla, 12 dkg cukru a 1 vancukr.
    Tře se až vznikne hustá pěna. To se stříká do upečených ořechů a slepují se vždy 2 dohromady. Navrch posypat moučkovým cukrem či pokapat čokoládou.

    Ale jak čtu, tak každá má ten svůj oblíbený recept ☺

  5. Jiřina napsal:

    Já mám tento recept pod názvem „Slovácké rohlíčky“:
    250g mletých ořechů
    250g másla /žádná náhražka/
    500g cukr moučka
    200g hladké mouky
    prášek do pečiva

  6. lakysa22 napsal:

    Láká mě něco vyšít a dva recepty mě docela zahnuly, zkusím?

  7. Jiřina napsal:

    Pokusím se taky nafotit háčkované cukroví, jen ho musím ještě dodělat. Nějak moc rychle mi čas utíká a moc toho nestíhám.
    Teď jsem skončila pečení šestero cukroví, zítra dopeču zbytek a potom jen nepečené, ať se děti mají dobře. Nám s dědem stačí malý talířek.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..