(1030) Domácí vinná klobása

vepřová plec
2 veky nebo toustový chléb
mléko
citron
mletý bílý pepř
sůl
suché bílé víno

2 x na mlejnku ručním namelu vepřovou plec – do dvou kil
2 veky nebo toastovej chleba – okrájím kůrku, nakrájím a rozmáčím v plnotučném mléce – zaleju, aby se to potopilo a nechám nacucat, klidně 2-3 hodiny

Dál potřebujete: kůru z jednoho většího citronu – strouhanou, bez toho bílého pod ní, bílej mletej pepř, sůl (to sypu od oka,nechám rozležet a případně dochutím) a suché bílé kvalitní víno

Dám do mísy 2x přemletou plec a přidám část lehce vyždímané veky a začnu propracovávat ručně mezi prsty, postupně přidávám veku, až poznám hmatem, že stačí.  V tu chvíli přidám sůl a pepř, přeliji deckou vína a zase to vmíchám, masové těsto mění konzistenci, vmíchám další decku – celkově vmíchávám asi 2,5-3,0 deci, zbytek popíjím u výroby těsta.  Ttěsto musí tekutinu vpít, když ji pouští,je přepité a dá se to zachránit kouskem té veky nebo toastového chleba.

(Nedává se vejce ani syrová mouka ani ocet ani strouhanka)

Plní se do střívek, kdo neplní, dělá placičky, dobré jsou na plechu na pečícím papíru, udělané v troubě, dozlatova. Kdo chce smažit, tak na pánvi, ne ve friťáku.

Recept od  Sharky ponechán bez úprav.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (1030) Domácí vinná klobása

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    To máte na zejtra, tak to dneska nečtěte.
    Koniáš

  2. Ivana P. napsal:

    No já jsem dnes úplně překvapená :o)

  3. Vera M. napsal:

    Dneska už je zejtra a recept je bezva

  4. jarybarka napsal:

    Vinnou klobásou jsme se ládovali s mým tátou.Dřive.Teď v posledních letech už bych měla strach ji koupit.Vyrábi to kdekdo a já už nemám důvěru.Ovšem toto je jiná báseň.Recept se mi líbí a ráda ho vyzkoušim.Díky.
    Pro Věrku:Krásně řečeno?

  5. lakysa22 napsal:

    Jééé…copak je to tu za bordotu???? (Zní to dost překvapeně?)
    Taky mám vinnou klobásou ráda, a bude možná důvod rozbalit ten mlejnek na maso s nástavcem na výrobu klíčů, to byl zas dárek – jako bych měla velkochov!!

  6. Devětapadesátka napsal:

    Obvykle se dává aspoň čtvrtina bůčku, aby klobása byla šťavnatá, a trochu muškátu, který spolu s vínem dává klobáse tu charaktestickou chuť.

  7. Devětapadesátka napsal:

    Vy po dědovi, já od Františka Kšány ?

  8. Martina napsal:

    Na vinnou chodím do malého řeznictví v Karlíně, a má ji překvapivě dobrou.
    Pořádám firemní akci, a v pátek na mě čeká 10kilo:-))) Zase budu mít zamotaný ruce.

  9. BOYE napsal:

    Jejdamane, já jsem tak překvapená, že mi až teď došlo, že určitě žiju v zemi, kde zítra znamená již včera! Můžete mi tedy, prosím, někdo poradit, kdy bude neděle? Mám něco domluvenýho, tudíž bych tam nerada dorazila ve čtvrtek. Notabene, když ani nevim, jestli tenhle, nebo příští…
    Vinnou dělám veeelmi podobně. Ale přidávám trošičku květu. Maso nakrájim na kostky, hodim do sekáčku a při sekání dolévám a máčené žemle dávám úplně minimum. Kdysi mi ta hmota vznikla bezděčně pod rukama a když mi došlo, že chutná jako vinná klobajda, zůstala jsem u toho. A nakonec se ani moc neliší. Hmoty vyrábim tolik, abychom měli max. na 2x a nedávám do střívek (nemaje nástavec, zkušenost a jsa střevem sobě sama)…

  10. Inka napsal:

    Já mám vinnou klobásu každý rok od svého bývalého vlčete – dnes šéfa bourárny jednoho masného podniku. Ten udělá dvě dávky pro rodinu a blízké, je to sice o kousek dražší, ale chuťově nesrovnatelné. Takže tuhle Šárčinu můžu zkusit tak někdy najaře

  11. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Přečetla jsem jen „vinná klobása“ a myslela si, že je to moje oblíbená pečená ve šlehačce.
    A ona ne, ona je to doma dělaná klobása. Vypadá to dost dobře, to musím napsat.
    Do střívek bych to dát ani neuměla, ale placičky v troubě bych vyzkoušet mohla, to je pravda.

    A pro Haderach – já to včera nečetla, v 10 jsem měla již půlnoc ☺

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..