(1034) Maminčin bramborový salát

Brambory pokud možno stejné velikosti uvařit ve slupce.

Na másle zpěnit cibuli, přidat na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev, celer a petržel, cukr, sůl, ocet, nepatrně podlít vodou a udusit do příjemné konzistence, hlavně ne rozbředlé. Na hrubém struhadle nastrouhat i nakládané okurky.

Varianta I – pokud byl nedostatek vajec
Příjemně teplé brambory oloupat a nakrájet nožem na větší kostky – brambory maminka vybírala velké asi jako vejce a krájely se po délce na čtvrtinu a pak natřikrát napříč.
Smíchat s udušenou zeleninou a okurkami, dochutit a mírně připepřit.

Varianta II – dostatek vajec
Brambory nechat vychladnout a nakrájet jako u varianty I.
Smíchat brambory a udušenou zeleninu (nenechat tekutinu) a okurky. Z uvařených vajec vyjmout žloutky a utřít je spolu s trochou másla, hořčice, soli a pepře. Vařené bílky nasekat, smíchat, dochutit.

Na maminku vzpomínala kolma60pusi

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

95 komentářů: (1034) Maminčin bramborový salát

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Kdo si to přečte už dneska (čtvrtek), tak si za trest uvaří brambory a zítra salát II. udělá a vyfotí! Buďte tu hodný, zejtra nebudu 🙂

  2. BOYE napsal:

    Helemese, tenhle vypadá úplně jinak, než většina. Tak ten tedy zkusim určitě.

  3. jarybarka napsal:

    Vajec mám dost ale líbí se mi ta první varianta.

  4. Devětapadesátka napsal:

    A ty utřené žloutky s máslem přijdou kam?

  5. IvaC napsal:

    Za mne ne-vysvetlim. Jen jednou jsem jedla od nejake kolegyne salat, ktery byl cely strouhany, vcetne brambor. Neptejte se, jak to vypadalo. Chut dobra, vzhled
    hruza. Ale kazdy ma rad neco jineho a vzpominky na maminku jsou ty nejdrazsi.

  6. Inka napsal:

    My jsme brambory pasírovali přes takové to krájítko, jistě znáte. Jednou jsem pomáhala paní tchýni a dostala jsem za úkol nakrájet ingredience do salátu. Krájítko jsem našla v šuplíku, tak jsem ho použila. Když jsem měla ty asi 2 kila nakrájený, přišla tchýně a zhrozila se, jak obrovské!!! kusy krájím. Hodinu jsem ty malé kostičky ještě čtvrtila, protože jinak by to tchán nepozřel

  7. BOYE napsal:

    Taky milujeme krájítko. Podle velikosti brambor někdy otáčíme polosvině, někdy jen žížalíme (Lakyska dneska sto bodov). Na bavorský bramborový plátkujeme na vajíčkovém kráječi. A nejlepší jsou bitvy u krájení franc. brambor. Dělám je většinou z vařených. Když dáváme uzené na kostičky, krájíme na bramborovém. Když zapékáme s placatým (slaniny a pršůtky), krájíme na vajíčkové plátky. Jenomže u nás fr.br. jsou vlastně všechny zapečené a tak když dojde třeba na špenát (ó hrůza, je-li na výběr ze sekaného a listového), propuká lítý boj. Výsledkem je pak zapečené lego, neb jedna krájí hranoly a druhá plátky. Úhledný pekáček pak vypadá, jako krajina po bitvě…

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jen sem na chvilku vlezu,
    vidím žluté brmbory.
    V našem malém okresu,
    hned vyvěsíme prapory.

    Nikoho prý neude,
    možná někdo přibude.
    Lakys zná i skosioro,
    asi to bude pořádný gigolo.

    Ty brambory jsou ošrajbané,
    zřejmě budou zanedbané.
    Vloudila se tam i žížala,
    asi jim to nepřála.

    Moje dávné mlátí,
    už mi nikdo nevrátí.
    Hlavně když mi pižmůžou,
    a u toho nepokoušou.

    Ostatní se u toho mohou krouhnout,
    a já můžu konečně vypnout.
    Jen ty velký polosvině,
    uvidíme, co se dozvíme ……

    Lakys nám tu kukala,
    já jen chvilku mrkala.
    Smíchy jsem se válela,
    radostí jsem plakala.

    Kdybych neměla vypnutou hlavičku,
    tak složím lepší básničku,
    chtěla jsem aspoň trošičku,
    rozveselit Tvojí dušičku.

    Lakysko, díky moc za krásný rozesmátý večer, fakt jsem se pobavila. ☺

  9. kvetula.v napsal:

    ? ?? No to je balzám, taková Bramboračka. Nakouknu po náročném dni a brečím tu smíchy. Na jednu stranu Lakysku lituju, když se s tou její ťukálistkou tak trápí a přemýšlím jak jí pomoct, ale na druhou stranu- tak krásné perlení jinde není.
    Díky vám všem za zábavné komentáře.

    Ale k receptu – velmi zajímavé. Ráda vyzkouším. Na Štědrý večer udělám svůj tradiční, ale během roku ráda budu testovat saláty jiné – kdoví, třeba bude příští rok prvně v životě na Štědrý večer něco jiného (dělám totiž salát dle receptu tatínka – s majonézou z vařených vajec a ta mu dává nezaměnitelnou chuť. 😎

    • leskvik napsal:

      Musím říci že jste mne krásně pobavily,obzvláště Lakysa,kterou tímto zdravím.I když se na mně navalilo spousta rodinných i zdravotních obtíží,takže předvánoční přípravy jsem zkrátila na minimum,tak ted jsem se fakt pobavila.Léty jsem zjistila že méně je více ve všech směrech ,i co se týká bramb.salátu.U mně tedy vítězí dobré salátové nemoučné brambory,přiměřeně kořenové zeleniny,jemně nakrájená cibulka pořádně spařená vařící vodou,domácí okurky,popř.sterilovaný hrášek.Vychladlé brambory nakrájené na tenké plátky proliji nálevem a nechám vsáknout do brambor,nenasáknou pak majonézu.Přidám ostatní ingredience a nakonec kvalitní majonézu.Hlavně nemíchám usilovně,aby nevznikla nevzhledná drt.A nemíchám samozřejmě rukama,jak jsem to viděla v tv.

      • blahovka.h napsal:

        Já cibuli, také spařuji, ale hned potom jí zaleju lákem z okurek. V tom odpočívá tak hodinu, než jí dám k ostatním surovinám.
        A míchám rukama, umytýma ! :-))

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Tak tady se musim ohradit.
        „A nemíchám samozřejmě rukama,jak jsem to viděla v tv.“ Co je na tom spatne? Pri vyrobe salatu z 5 kil brambor to jinak nejde. Leda ve vane a michat to padlem. Jinak to jisti primerene velka nadoba k tomu urcena a ruce chirurgicky vydrhnute.

        • leskvik napsal:

          Prostě k tomu mám averzi,nemůžu si pomoci.Nikdy jsem to doma neviděla,ani maminka a babička nemíchaly rukama,a že jsme dříve dělali salát ve škopku na prádlo.Nechci ale vyvolávat nějakou polemiku jestli ano nebo ne,jen já osobně to zkrátka nemusím.

          • blahovka.h napsal:

            Každý máme nějakou averzi. Já např. nesnáším ochutnávání z hrnce při vaření. Vidina olíznuté lžíce zpátky v polívce mě přivádí k šílenství. Dám si vždycky na malý talířek a ochutnám. Za prvé to rychle vystydne a za druhé je to hygieničtější.
            A také nesnáším jezení z kastrůlku. Máme talíře.
            A taky z hlubokého talíře se lžící smí jíst omáčka ke které je chleba.
            Takže to se mnou taky není jednoduché.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Bláhovko, musím napsat, že ten můj by Tě doma nedal ….. ale chápu to, každý/každá máme nějakou úchylku. Ty jí máš ftom žr.ádle, co? ☺
            Já zase každý večer umývám nádobí (páč bych nemohla jít spát, kdybych věděla, že mám nádobí v dřezu), umývám wecko a umyvadlo v koupelně.
            Neptej se proč, prostě to tak mám ….. důvod nevím.

        • bozena.fialova napsal:

          Helenko, kdysi ještě na PŽ jsi napsala, že na něco (už jsem úspěšně zapomněla, o co se jednalo) málem zaděláváš v rokli a mícháš borovicí. Já tehdy řvala smíchy a měla jsem radost, že s lecčíms to vypadá u nás právě tak. Určitě to bylo se salátem na Vánoce, když byli ještě rodiče, manžel naživu, syn, svobodný bratr a já, tvořila jsem bramborový salát nejdříve v misce, pak ve velké míse na zadělávání, posléze v plastovém umyvadle (z toho to padalo přes okraj) a ve vrcholné fázi došlo na plastový škopek a ničím jiným než rukama co nešlo míchat! Málem došlo na tu rokli a borovici… 🙂
          Jinak – do bramborového salátu dávala maminka vždycky na drobné kostičky nakrájeného matjesa, poradil jí to její známý lahůdkář, který se vyučil v Praze u Lipperta, že tam se dával vždycky. Byl vynikající. Letos to po létech zkusím znovu.

          • kvetula.v napsal:

            Boženko a přibližný poměr toho salátu a matjesa by nebyl?
            Já pamatuju, že když jsem byla malá, dával tatínek (u nás vrchní výrobce salátu kam má paměť sahá) na velký smaltovaný krajáč salátu jednu konzervičku olejovek. Pak ale přestel, anžto salát, když se nesnědl hned, hořkl. A my si rádi na něm pochutnávali i některý den příští. Byla to pro nás vzácnost, co se dělala jen o Vánocích a Velikonocích 😎

          • Haderach Kwisatz napsal:

            No ba. V rokli borovici micham v lete na chalupe, kdyz se na grilovacku sejde lidi 10+. A Kvetule ti potvrdi, ze na Kokorinsku mame rokle fakt hluboky 🙂

          • kvetula.v napsal:

            Fakt hluboký, ale navíc jich tam je hodně, tak nevím, u které počíhat a ujídat ?

          • IvaC napsal:

            Uz jsem to tu jednou psala, muj pradedecek
            daval do salatu sardinky na hrubo nakrajene
            a vubec to nebylo spatne???

        • blahovka.h napsal:

          Helenko díky za zastání. Kdysi na oslavu mužovo narozenin jsem si mohla vybrat jestli uvařit guláš pro 40 lidí a nebo bramborový salát a řízky. Vyhrál to salát a já ho míchala v dětské vaničce, a to ne v takové co prodávají teď, ale v pořádné z dob totality. Tam by ani pádlo nestačilo.

        • IvaC napsal:

          Ruce jsou nejlepsi nastroj a komu to vadi, muze si
          vzit rukavice, to neni problem?️✋?️

      • lakysa22 napsal:

        Jéje!! Taky žudím, a je mi líto, že máš potíže – to je z toho, že sem nechodíš.

  10. olinamusilova napsal:

    Laky, Ty nezklameš, jen tak dál?

  11. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky moje, chtělo by to dát rekord …… aspoň 60 příspěvků, co?
    Tož se snažte a pište ….. držím palečky tomuto skvělému receptu☺
    A když jsme u toho ….. když přijedou smradi toho mojeho a ti moji, tak ten můj dělá brsalát v dřezu, a že zrovna malý není (ten dřez, salátu je potom celý lavor). A také ho míchá rukama, páč říká, že vařečka je ba to množství na dvě věci, a páč si myslí, že je tak ten salát nejlepší ☺

  12. Vera M. napsal:

    Já též teda rukama neee , ale třeba tu vychytavku : nejprve marinovat nakrájené okurky s Cibulkou červenou , to mě naučil manžel od své maminky z Brna . Tím se začíná a nechá se to chvíli odlezet , cibulka ztratí veškerou palcivost a zůstane lahodna . Omlouvám se , ze nejsem vtipná , jsou dny , kdy Laky a spol zschranuje “celou schůzi “

  13. kvetula.v napsal:

    Jak tak koukám, letos bude mít i ten můj sváteční salát nějakou změnu – zkusím tu cibuli s okurkama seznámit chvíli před vstupem do salátu. 😎

  14. Vera M. napsal:

    Decka , ještě k tomuhle , Haha . Nečekaně se ohlásila banda z FM , budeme s klukama a dcerenkou péci a tenhle salát na ne vyzkousim . Ooojeee , myslím, ze to bude pecka . Ale co k tomu ? Ať jim nezkazim chuť na Stedry den . No asi jen plátek gril masa ( rybka asi Nee ). Jesteze nás mají , ze ?? Na nedeli oběd se jim zachtelo ptacku . Hovězí mám , ale budou ty falešné . Všechno vedle

  15. jarybarka napsal:

    No to teda po ránu zírám jak jste to tu děvčata rozjely.
    Četla jsem to celé znovu a směju se.
    Myslím že to tu během dne tu STOVKU pŕesáhne.???

  16. BOYE napsal:

    Tedy lidi, dobrá šupka! A to ten salát zprvu vypadal tak vzpomínkově, něžně, romanticky, nesměle a neprůrazně… Tak to byla hodně tichá voda!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..