Brambory pokud možno stejné velikosti uvařit ve slupce.
Na másle zpěnit cibuli, přidat na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev, celer a petržel, cukr, sůl, ocet, nepatrně podlít vodou a udusit do příjemné konzistence, hlavně ne rozbředlé. Na hrubém struhadle nastrouhat i nakládané okurky.
Varianta I – pokud byl nedostatek vajec
Příjemně teplé brambory oloupat a nakrájet nožem na větší kostky – brambory maminka vybírala velké asi jako vejce a krájely se po délce na čtvrtinu a pak natřikrát napříč.
Smíchat s udušenou zeleninou a okurkami, dochutit a mírně připepřit.
Varianta II – dostatek vajec
Brambory nechat vychladnout a nakrájet jako u varianty I.
Smíchat brambory a udušenou zeleninu (nenechat tekutinu) a okurky. Z uvařených vajec vyjmout žloutky a utřít je spolu s trochou másla, hořčice, soli a pepře. Vařené bílky nasekat, smíchat, dochutit.
Na maminku vzpomínala kolma60pusi
Kdo si to přečte už dneska (čtvrtek), tak si za trest uvaří brambory a zítra salát II. udělá a vyfotí! Buďte tu hodný, zejtra nebudu 🙂
Já ti to slibuji, chci dělat španělský bramborový salát, ale nemám mrkev. Tak jedu zítra autousem do Sázavy. Potřeuji i rohlíky k držkovce, vyjídáme mrazák.
Jj, brmbory uvařím, ale fotka neude, dnes jsem se s jednou trápila přes hodinu.
Ty brambory jsou krásně žluté a skosioro jeden jako druhý..
Myslím, že při bližším ohledání zjistíš, že jsou průmyslově oškrabané a tudíž na stejnou velikost soustružené. Ale vypadají hezky…
To mě napadlo, že jsou ošrajbané v robotu, máti si to kdysi koupila, a žížala jen jednou. Čištění zabralo hóódně času.
To žížalení musela být strašná práce,Lakysko
zase jsi mně pobavila….
POUŽILA!!!!
Laky, Ty nezklameš, jen tak dál?
Helemese, tenhle vypadá úplně jinak, než většina. Tak ten tedy zkusim určitě.
Vajec mám dost ale líbí se mi ta první varianta.
A ty utřené žloutky s máslem přijdou kam?
Myslim, ze misto majonezy….
Chtělo by to fakt fotku , ať to nezvojtim
Vero, smir se s tim, ze vetsina salatu bude bez fotek 😉
Okiiii, ? , kořenovka krásná vonava z Lid.. očištěna připravena a už se těším . Když vidím v jakémkoli receptu kořenovou zeleninu , věřím tomu na stopro
Za mne ne-vysvetlim. Jen jednou jsem jedla od nejake kolegyne salat, ktery byl cely strouhany, vcetne brambor. Neptejte se, jak to vypadalo. Chut dobra, vzhled
hruza. Ale kazdy ma rad neco jineho a vzpominky na maminku jsou ty nejdrazsi.
Strouhaný salát dělal můj tatínek, jen všechny surovny byly studené, prostě uvařená zelenina, brambory, majonéza, veje, salám, okurky. Koření a dokyselit podle chuti. Byla ho vždycky veká mísa, jedl se i tři dny.
za mého mlátí (mnogo let tomu nazad) se zadělával salát ve velikáském umyvadle. Teď – pokud dělám (a to není vždy) dělám pouze malou misku.
Ještě, že Tě v tom mlátí neumlátili??.
I dnes dělám ve velké míse, mladí od toho pižmůžou.
Omlouvám se, já měla takovou radost, že i někdo jiný, než já…
Neomlouvej, kdyby ne ty, byla bych to ja 🙂
A co tady děláš?? Že Ty seš přiletěla krouhnout, jestli jsme hodný! Přece když kocour? není doma..????
Taktak, prisla jsem vas krouhnout 🙂
Já dělávala saláty dva:1 s majonézou pro tátu a kluky 1 bez majonézy pro mě a mamku,bramborovou slámu tu chtěli všichni a někdy i brambory vařené.K tomu vepřový rízek obalovaný smažený kapr a vždy ješté pečený dravec.
Teď už dělám jen salat bez majo a pečená ryba.Naši nežijí synové jsou pryč a pro mě a mladou to je akorát.
Co je to bramborová sláma? Prosím vysvětlit, já když tak udělám a nafotím.
Nejsou to hodně úzké hranolky???
Pro Janu :Bramborovou slámu vymysleli klucí.Jsou to tenké hranolky krouhané na starém“V“hoblu. Z friťáku měly zlatavou barvu jako sláma.Šly tak na odbyt,že bych jich mohla dělat celý stoh.
natírat na chlebíčkovou veku jo, ale na talíři jako slavnostní příloha, to muselo vypadat blbě….
Ichten-šlichten. Tak těm nadrobno rozšmrdlaným salátům říkají naše holky. Ale já se jich (těch salátů) musim zastat. Samozřejmě dost často se z nich stane pomazánka na chlebíčky, jejíž nevábný vzhled se překryje plátkem debrecínky a kusem okurky, celé se to vyfotí a pod názvem „éňoňůňová pomazánka na chlebíčky“ se to připne na pinterest. Tehdy mám chuť to celé natřít autorovi do ksichtobličeje… Už v receptu je zásadní věta: Dusit do příjemné konzistence. Když si k tomu domyslíte i citlivé míchání, zážitek bude nejen chuťově, ale i esteticky zajímavý. Jen to prostě nepo… Stejné to je, když si vybavíte udušenou mrkef a brambory ve školní výkrmně a dušenou mrkvičku a ertepličky doma tvořené.
A ano, některé bloky z předchozích zážitků zcela chápu 🙂
My jsme brambory pasírovali přes takové to krájítko, jistě znáte. Jednou jsem pomáhala paní tchýni a dostala jsem za úkol nakrájet ingredience do salátu. Krájítko jsem našla v šuplíku, tak jsem ho použila. Když jsem měla ty asi 2 kila nakrájený, přišla tchýně a zhrozila se, jak obrovské!!! kusy krájím. Hodinu jsem ty malé kostičky ještě čtvrtila, protože jinak by to tchán nepozřel
Taky přes krájítko, jen v polosvině to pootočím..
Lakysko,dneska perlíš,řehtám se u toho,jak už dlouho ne,díky ti…
Lakysko, dušinko, já Tě žeru :-)))))
Tak jsem kukala, čemu se vy dvě sejemte: pak jsem našla to ?
Kukání si nech do jiné rubriky, jó? 🙂
Taky krájítko.Jen bych chtěla vidět tvého tchána u našich=zelenina na drobno malé brambory na čtvrtky.
Taky milujeme krájítko. Podle velikosti brambor někdy otáčíme polosvině, někdy jen žížalíme (Lakyska dneska sto bodov). Na bavorský bramborový plátkujeme na vajíčkovém kráječi. A nejlepší jsou bitvy u krájení franc. brambor. Dělám je většinou z vařených. Když dáváme uzené na kostičky, krájíme na bramborovém. Když zapékáme s placatým (slaniny a pršůtky), krájíme na vajíčkové plátky. Jenomže u nás fr.br. jsou vlastně všechny zapečené a tak když dojde třeba na špenát (ó hrůza, je-li na výběr ze sekaného a listového), propuká lítý boj. Výsledkem je pak zapečené lego, neb jedna krájí hranoly a druhá plátky. Úhledný pekáček pak vypadá, jako krajina po bitvě…
Bitvu u Zbuzan prosím vyfotit….
Jen sem na chvilku vlezu,
vidím žluté brmbory.
V našem malém okresu,
hned vyvěsíme prapory.
Nikoho prý neude,
možná někdo přibude.
Lakys zná i skosioro,
asi to bude pořádný gigolo.
Ty brambory jsou ošrajbané,
zřejmě budou zanedbané.
Vloudila se tam i žížala,
asi jim to nepřála.
Moje dávné mlátí,
už mi nikdo nevrátí.
Hlavně když mi pižmůžou,
a u toho nepokoušou.
Ostatní se u toho mohou krouhnout,
a já můžu konečně vypnout.
Jen ty velký polosvině,
uvidíme, co se dozvíme ……
Lakys nám tu kukala,
já jen chvilku mrkala.
Smíchy jsem se válela,
radostí jsem plakala.
Kdybych neměla vypnutou hlavičku,
tak složím lepší básničku,
chtěla jsem aspoň trošičku,
rozveselit Tvojí dušičku.
Lakysko, díky moc za krásný rozesmátý večer, fakt jsem se pobavila. ☺
Já tu taky brečím smíchy, ale jsem jak vyždímaný citron a žádný veselý koment mne nepopadá. 😕
Tak jistěěěěě, pokud nepopadá, je to dobrý ….. tady popadalo pár stromů tíhou sněhu. A to dobrý nebylo, to souhlasím ☺
Šiš co to tam máte za nečasí? Tady padalo v noci na 11.12. – asi 5 cm, něco utálo a zbytek zmrznul. Drží se kolem 0° C
Padat můžeme leda do tý jámy na mamuta co máme u parkoviště. I auto by se tam schovalo. Už aby ten poklad našli a hrabat přestali…
Tady 20 cm, bylo to mokré – praskaly stříbrné smrky, borovice – včera začalo mrznout – praskaly listnáče. Teď nevím, kolik je, ale okolo 18 hodiny bylo – 8 st.
Hele, řekni jim, že poklady se hledaj zásadně v jeskyních ☺
Třeba hledají tu jeskyni? ?
Šmankote, volej Lakys, jako správná čarodějnice jim poradí, ne?
To je mi novina…já častodějnice, to jó, jenže Úsměfka je vrchní – nebo že by už nekindidlovala na funkci? Tak já to vezmu, kdyby to nikido nechtěl..
Lakys, kindidlovat fááákt nebudu☺
Úsměvko díky, smála jsem se tak, že muž jinak flegmouš, vystartoval od televize jestli se mi něco nestalo.
Díky Tobě a Lakysce jsou dny krásnější :-).
Chudák manža, pokazila jsem mu zprávy ……
Někde jsem četla, že smích snižuje tlak, posiluje postavu (i BEZ cvičení, takže každý den si nařídíme mánut smíchu), že se chechtaj i myši, že se smějou víc ženský než mužský, a že pomocí něj získáváme přátele.
Tady se sice nevidíme, ale píšeme si o tom …. a to je dobře, jen tak dál, moji milí rozesmátí přátelé, kamarádi ☺
Mánut je nová jednotka jaké stupnice? 😉 ?
☺☺
Jo, Lakysce skládám báseň a potom napíšu takovou chujovinu ….. 5 minut mělo být
Já už se bála, že nějaká novinka z EU co knám ještě nedorazila ?
Jen aby to nebyl nový azimut,
potom by mohl být zavinut,
možná i navinut či pominut,
aby nakonec byl vyšinut.
Holky, pro vaše pištěšení se i znemžožním….
☺☺
Ty zase krásně jedeš …… klobouk dolů před Tvojí klábosnicí
? ?? No to je balzám, taková Bramboračka. Nakouknu po náročném dni a brečím tu smíchy. Na jednu stranu Lakysku lituju, když se s tou její ťukálistkou tak trápí a přemýšlím jak jí pomoct, ale na druhou stranu- tak krásné perlení jinde není.
Díky vám všem za zábavné komentáře.
Ale k receptu – velmi zajímavé. Ráda vyzkouším. Na Štědrý večer udělám svůj tradiční, ale během roku ráda budu testovat saláty jiné – kdoví, třeba bude příští rok prvně v životě na Štědrý večer něco jiného (dělám totiž salát dle receptu tatínka – s majonézou z vařených vajec a ta mu dává nezaměnitelnou chuť. 😎
Musím říci že jste mne krásně pobavily,obzvláště Lakysa,kterou tímto zdravím.I když se na mně navalilo spousta rodinných i zdravotních obtíží,takže předvánoční přípravy jsem zkrátila na minimum,tak ted jsem se fakt pobavila.Léty jsem zjistila že méně je více ve všech směrech ,i co se týká bramb.salátu.U mně tedy vítězí dobré salátové nemoučné brambory,přiměřeně kořenové zeleniny,jemně nakrájená cibulka pořádně spařená vařící vodou,domácí okurky,popř.sterilovaný hrášek.Vychladlé brambory nakrájené na tenké plátky proliji nálevem a nechám vsáknout do brambor,nenasáknou pak majonézu.Přidám ostatní ingredience a nakonec kvalitní majonézu.Hlavně nemíchám usilovně,aby nevznikla nevzhledná drt.A nemíchám samozřejmě rukama,jak jsem to viděla v tv.
Já cibuli, také spařuji, ale hned potom jí zaleju lákem z okurek. V tom odpočívá tak hodinu, než jí dám k ostatním surovinám.
A míchám rukama, umytýma ! :-))
Tak tady se musim ohradit.
„A nemíchám samozřejmě rukama,jak jsem to viděla v tv.“ Co je na tom spatne? Pri vyrobe salatu z 5 kil brambor to jinak nejde. Leda ve vane a michat to padlem. Jinak to jisti primerene velka nadoba k tomu urcena a ruce chirurgicky vydrhnute.
Prostě k tomu mám averzi,nemůžu si pomoci.Nikdy jsem to doma neviděla,ani maminka a babička nemíchaly rukama,a že jsme dříve dělali salát ve škopku na prádlo.Nechci ale vyvolávat nějakou polemiku jestli ano nebo ne,jen já osobně to zkrátka nemusím.
Každý máme nějakou averzi. Já např. nesnáším ochutnávání z hrnce při vaření. Vidina olíznuté lžíce zpátky v polívce mě přivádí k šílenství. Dám si vždycky na malý talířek a ochutnám. Za prvé to rychle vystydne a za druhé je to hygieničtější.
A také nesnáším jezení z kastrůlku. Máme talíře.
A taky z hlubokého talíře se lžící smí jíst omáčka ke které je chleba.
Takže to se mnou taky není jednoduché.
Bláhovko, musím napsat, že ten můj by Tě doma nedal ….. ale chápu to, každý/každá máme nějakou úchylku. Ty jí máš ftom žr.ádle, co? ☺
Já zase každý večer umývám nádobí (páč bych nemohla jít spát, kdybych věděla, že mám nádobí v dřezu), umývám wecko a umyvadlo v koupelně.
Neptej se proč, prostě to tak mám ….. důvod nevím.
Helenko, kdysi ještě na PŽ jsi napsala, že na něco (už jsem úspěšně zapomněla, o co se jednalo) málem zaděláváš v rokli a mícháš borovicí. Já tehdy řvala smíchy a měla jsem radost, že s lecčíms to vypadá u nás právě tak. Určitě to bylo se salátem na Vánoce, když byli ještě rodiče, manžel naživu, syn, svobodný bratr a já, tvořila jsem bramborový salát nejdříve v misce, pak ve velké míse na zadělávání, posléze v plastovém umyvadle (z toho to padalo přes okraj) a ve vrcholné fázi došlo na plastový škopek a ničím jiným než rukama co nešlo míchat! Málem došlo na tu rokli a borovici… 🙂
Jinak – do bramborového salátu dávala maminka vždycky na drobné kostičky nakrájeného matjesa, poradil jí to její známý lahůdkář, který se vyučil v Praze u Lipperta, že tam se dával vždycky. Byl vynikající. Letos to po létech zkusím znovu.
Boženko a přibližný poměr toho salátu a matjesa by nebyl?
Já pamatuju, že když jsem byla malá, dával tatínek (u nás vrchní výrobce salátu kam má paměť sahá) na velký smaltovaný krajáč salátu jednu konzervičku olejovek. Pak ale přestel, anžto salát, když se nesnědl hned, hořkl. A my si rádi na něm pochutnávali i některý den příští. Byla to pro nás vzácnost, co se dělala jen o Vánocích a Velikonocích 😎
No ba. V rokli borovici micham v lete na chalupe, kdyz se na grilovacku sejde lidi 10+. A Kvetule ti potvrdi, ze na Kokorinsku mame rokle fakt hluboky 🙂
Fakt hluboký, ale navíc jich tam je hodně, tak nevím, u které počíhat a ujídat ?
Uz jsem to tu jednou psala, muj pradedecek
daval do salatu sardinky na hrubo nakrajene
a vubec to nebylo spatne???
Helenko díky za zastání. Kdysi na oslavu mužovo narozenin jsem si mohla vybrat jestli uvařit guláš pro 40 lidí a nebo bramborový salát a řízky. Vyhrál to salát a já ho míchala v dětské vaničce, a to ne v takové co prodávají teď, ale v pořádné z dob totality. Tam by ani pádlo nestačilo.
Ruce jsou nejlepsi nastroj a komu to vadi, muze si
vzit rukavice, to neni problem?️✋?️
Jéje!! Taky žudím, a je mi líto, že máš potíže – to je z toho, že sem nechodíš.
Laky, Ty nezklameš, jen tak dál?
Kočky moje, chtělo by to dát rekord …… aspoň 60 příspěvků, co?
Tož se snažte a pište ….. držím palečky tomuto skvělému receptu☺
A když jsme u toho ….. když přijedou smradi toho mojeho a ti moji, tak ten můj dělá brsalát v dřezu, a že zrovna malý není (ten dřez, salátu je potom celý lavor). A také ho míchá rukama, páč říká, že vařečka je ba to množství na dvě věci, a páč si myslí, že je tak ten salát nejlepší ☺
60 uz mame 🙂
Ty umíš do šedesáti? Já už na to beru kalkulačku, když není tak říkám, moc, moc.
☺☺
Jj, už máme i víc
Má pravdu.
Ten můj? To doufám, páč dělá moc dobrý brsalát ☺
Jasně, že Tvůj. Ten můj umí čaj, kafe a ohřát si jídlo v mikrovlnce.
To ten můj zvládá taky, když chce …. zrovna fčera a dnes to nechtěl ☺
Já též teda rukama neee , ale třeba tu vychytavku : nejprve marinovat nakrájené okurky s Cibulkou červenou , to mě naučil manžel od své maminky z Brna . Tím se začíná a nechá se to chvíli odlezet , cibulka ztratí veškerou palcivost a zůstane lahodna . Omlouvám se , ze nejsem vtipná , jsou dny , kdy Laky a spol zschranuje “celou schůzi “
Věruško, neomlouvej se …… není proč.
A to že, marinuješ okurky s cibulkou, tak pokud se nepletu, tak jsi první ….. jinak fšecky kuchatky marinují cibulku v okurkové vodě.
To mi připomíná, že se musím zeptat toho mojeho, jak to dělá ☺
Jak tak koukám, letos bude mít i ten můj sváteční salát nějakou změnu – zkusím tu cibuli s okurkama seznámit chvíli před vstupem do salátu. 😎
No nevím, někdo tu psal, že „setkání“ je tak na 2 hoďky …… ale též to tomu mojemu přečtu, aby věděl …. přece jen má již jen pár dní do Vánoc, tak aby to natrénoval, co? ☺
(na vysvětlenou, jako umím brsalát, ale ten můj ho dělá výborný)
?taky jsem jako první oběd vlastnoručně uvařený od chlapa dostala brsalát s řízkem a vůbec nebyl špatnej. Teď mi v kuchyni jen asistuje. Něco málo uvařit umí, ale vaří jen když jsem totálně neschopná. A fakt ho od toho nehoním. Asi mu ode mne víc chutná? 😎
V každém případku, oni vaří fpřípadku ohrožení …… u vás prostě tato situjejšn není, s tím se smiř.
A máme nad 80, tož můžu jít do peří za tím svým, co? ☺
Taky to letos vyzkouším, neznala jsem to.
72….mame rekord? 🙂
To se ptáš a nebo konstatuješ?
Já vidím 75 ☺
Janina nám to napíše …. možná to rekord je, ne?
Tak vánoční brsalát si rekord zaslouží 😉
82
A bude VIC salatu!
Decka , ještě k tomuhle , Haha . Nečekaně se ohlásila banda z FM , budeme s klukama a dcerenkou péci a tenhle salát na ne vyzkousim . Ooojeee , myslím, ze to bude pecka . Ale co k tomu ? Ať jim nezkazim chuť na Stedry den . No asi jen plátek gril masa ( rybka asi Nee ). Jesteze nás mají , ze ?? Na nedeli oběd se jim zachtelo ptacku . Hovězí mám , ale budou ty falešné . Všechno vedle
A co udělat kuřecí stripsy? Místo ve strouhance se malé kousky kuřete obalují v rozdrcených kukuřičných lupínkách. Teda asi je již pozdě, ale zkusila jsem to.
No to teda po ránu zírám jak jste to tu děvčata rozjely.
Četla jsem to celé znovu a směju se.
Myslím že to tu během dne tu STOVKU pŕesáhne.???
Tedy lidi, dobrá šupka! A to ten salát zprvu vypadal tak vzpomínkově, něžně, romanticky, nesměle a neprůrazně… Tak to byla hodně tichá voda!