Se šunkou
brambory
mrkev
celer
petržel
kyselá okurka
šunka
vejce
sůl, pepř
hořčice
cibule – najemno pokrájená, nejlépe spařená
majolka/zakysaná smetana
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Mrkev, petržel, celer a vejce uvaříme. Vše nakrájíme na kostičky (popřípadě propasírujeme přes brkrájítko), pokrájíme okurku a šunku, vše do mísy, přidáme sůl, pepř, hořčici a majolku. Promícháme, ochutnáme, popřípadě dochutíme a podáváme. Někdo má rád víc zeleniny, někdo víc šunky, někdo víc brambor ….. podle toho přizpůsobíme dávky jednotlivých ingrediencí.
Tenhle už je hodně podobný naší klasice. Jen nedávám do brsalátu celer i když jinak ho máme rádi na hooooodně způsobů a v lednici chybí málokdy. Tam jde z kořenové zeleniny jen mrkev, kterou si za tím účelem nakládám.
Doma jsme dávali do salátu gothaj , co začaly všelijaké náhražky a přestal mi chutnat (jednou byl nějak divně překořeněnej a úplně změnil chuť celého salátu) začala jsem dávat šunkový. Letos mám koupenej kus šunky od kosti ve vakuu, tak půjde i do salátu. Určitě jí to tam bude slušet 😎
S tím gothajem to bylo u nás stejné, mamina ho dávala. Fakt je, že už jsem ho dlouho nekupovala, tak ani nevím, jak dnes chutná.
Dávám už dlouho šunku, přijde mi to lepší, ale ….. možná by tu službu splnil i jiný salám, obyčejnější.
Měkké salámy vůbec nekupuju, tak nevím. Ze suchých salámů jen Vysočinu od jednoho výrobce a jinak to jistí šunka a uzený maso.
Jo, a celeru tam kousek dávám vždy, i tu petržel. Všechnu zeleninu vařím společně s vajcaty, ale vyndávám po 10 minutách, zelenina chce víc. Ten můj zeleninu po uvaření strouhá, já jí krájím na kostičky.
Ta šunka by mi tam vadila. Kdysi jsme (před 50 léty) dávali do salátu gothaj, pamatuji se, že druhý den mi už nechutnal, když se rozleželo řeznický koření. Prostě mi už nevoněl.