S lákem
brambory,
mrkev, celer, petržel
kyselá okurka
sůl, pepř
cibule – najemno pokrájená, nejlépe spařená
trochu nálevu z kyselých okurek
majolka/nemusí být – přidáme víc nálevu z okurek a trošičku oleje
Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme, zeleninu pokrájíme na malé kostičky, brambory pokrájíme též, či protlačíme brkrájítkem, osolíme, opepříme, přidáme vodu z okurek a majolku. Vše promícháme a podáváme.
Pokud někdo nechce majolku, tak stačí dát víc nálevu z okurek a trošičku oleje, nebo stačí jen voda z okurek. Salát je výborný hlavně v létě, nebo v době, kdy máme masové hody. Je to zdravá příloha.
Lák z okurek a majolka, super. Salát pak krásně klouže do krku. Mám ráda mokrý salát, ne suchý dusící.
Dávám taky lák z okurek,dělám si sladkokyselý lák.Brambory lákem proliji,nechám odležet .Pak teprve dávám majonézu.Brambory nasají tekutinu,nesají tolik majonézu ,je pak salát krásně mokrý.
No popravdě si ten lák s bramborama nedovedu představit, ale jak jsem už jinde psala – postupně vyzkouším fšecky. Dnešní zkouška dopadla na 1***
Já jsem jeden čas dávala trochu láku na okyselení, není to na škodu, je to jemnější než dát lžíci octa.
Tak já dávám víc než lžíci. Proč dávat ocet, cukr, sůl zvlášť, když tohle je vše v láku najednou.
To záleží na tom, kolik toho salátu děláš, nám stačí tak 1 lžíce octa nebo 3 – 4 láku z okurek ( a taky podle kyselosti láku).
Dělám ho moc, moc . . .