15-20 salátových brambor uvařených ve slupce
12 natvrdo uvařených vajec
5 uvařených mrkví
podle potřeby sůl
asi 200 ml majonézy
Uvařené a vychladlé brambory, vajíčka i mrkev nastrouháme na hrubší straně struhadla. Přidáme majonézu a sůl podle vlastní chuti.
Všechny suroviny důkladně promícháme a salát necháme v ledničce odpočinout do druhého dne.
Tento jednoduchý bramborový salát můžeme podávat jako přílohu k řízkům nebo ho můžeme použít jako základ na obložené chlebíčky.
Pozn: jednak jsem dělala asi ze čtvrtinové dávky a jednak je dobré přidat na drobno nakrájenou cibuli. Jinak je takový mdlý, opravdu by se hodil spíš na chlebíčky.
Já ho navíc strouhala na hrubším struhadle a ne na úplně jemném.
Další jiný salát vyzkoušela: Jana Macůrová
Na jemném struhadle by z toho byla pomatlánka.
V původním receptu je skutečně jemné struhadlo, jenže, víme my, co je ve Španělsku jemné struhadlo?
Kdoví jak je to s tim pojmenováním.O španělských ptáčkách nemaji ve Španělsku ani páru.
Někdo měl doma jenom mrkev brambory a vejce a aby druhá polovička neremcala…ale Kájo to je recept od tvojí babičky…???
To s tebou souhlasím, já to našla omylem na intenetu, když jsem hledala něco zcela jinéh, od tímhle názvem.
Páni, to je hotová kuchařka salátů – úžasné, veliké díky za tolik receptů. Ale dnes toho už mám dost, tak si to přečtu až zítra, nebo už celý týden chodím spát kolem 1 hod. a zítra musím brzy vstávat. Tak dneska dobrou noc všem. 🙂
A já přeju dobré ráno.Španělský se mi taky líbí jà bych kromě cibule přidala i celer.?
Už vidím jak každá další kuchatka přidá něco dalšího (nebo třeba ubere vajíčka) a za chvíli z toho bude česká klasika???
Decka, tak pozor! Já jak stara, tak jsem byla jedinkrát v životě na jížní Morave ve vinnem sklípku. Dobrot tam bylo nachystano vícero, Jakoze klobasky na kolečka a rizky a TENTO SALÁT! Fakt. Takže pozor, bacha, ve sklipkach na Jižní Moravě obdržíte Španělsky bramborový salát ???
To se hodí, on totiž nemá tak výraznou chuť a tak neruší chuť vínka.
Podle názvu jsem si myslela, že poslala Květuš a ono ne. ☺
Hele, určitě může být dobrý, hlavně v něm není nic špatného, že? Já bych tam asi přidala trochu česneku (pro nás žlučníkáře sypký) a trochu pepře, ona ta mrkev je sladká, takže asi tak. V každém případku na léto bude výborný.
Tak já to být nemohla. Španělové bramborové saláty nedělají. No možná v některé části Španělska třeba jo, ale v Katalánsku ani Valencii to neznají.
Takže to bude asi tak, jak píše Eva o španělských ptáčkách ?
Prostě když to není španělské, italské a tak, tak tomu dáme ten název ☺
A nesmí se zapomenout na nějaký ten NEJ přívlastek… nejúžasnější a tak 😉 ?
☺☺☺
Jo, přesně tak ….. v těch větších městech je to naprosto běžné.
Máš mail
Já myslím, že jo … „Studený bramborový salát s olivovým olejem má tisíce podob a většinou se docela podobá tzv. českému chudému bramborovému salátu bez majonézy, kterým české babičky s oblibou straší své na majonéze závislé vnoučky. Základem jsou vždy studené vařené brambory, extra panenský olivový olej a ocet nebo citrón. Velkou roli hrají i olivy, sušená treska, tuňák, pečená paprika, vařené vajíčko, dužnina pomeranče, ančovičky apod.“