brambory
kořenová zelenina, cibule, hrášek
jablko. kyselé okurky
majonéza
hořčice, sůl, pepř
BOYE napsala: Náš vánoční salát je ze všech našich bramborových ten nejjednodušší a nejlehčí. Ve slané vodě vařím kořenovou zeleninu, když je al dente, tak vylovím, vsypu do vývaru hrášek a polovinu použité nasekané cibule. Jen zlehka oblanšíruju. Za tepla pokrájim a smíchám se studenými brambory, osolim, pepřnu a přidám nakrájené jablko a jedinou sterilovanou zeleninu: okurky. Nakonec hořčici a majonézu a nechám tak dvě, tři hoďky uležet. Po té dokyselím, dosolím, dosladím, doladím. A nechám nejméně deset hodin uležet. Žádný sýr, vejce, uzenina. A poměr brambor k ostatní zelenině je cca 1 : 1,5. Tak tenhle my k rybám….
A tady bych požádala o několik upřesnění: hrášek předpokládám mražený … hořčice jaká? … a fakt je jeden díl brambor na 1,5 dílu zeleniny? Ne opačně? A druhou polovinu cibule syrovou?
Ten se mi líbí.Koŕenovou zeleninu hrášek okurka cibule.Část s majonézou část s olejem a basta fidli.
Dělám úplně stejný , jen jak už jsem psala , manžel mě poprosil, abych začínala červenou Cibulkou ( salotkou) s okurkami a nechala chvíli zkamaradit . Jinak postupují úplně stejne , včetně toho hrásku last minute a hořčice ??. Výborný salát díky té “čerstvé “ zelenině a krásné barevný
Miluju mrazeny hrasek, nemam rada nakladany a uvedomila jsem, ze to bude
duvod nepouzivani hotovych zavarenych smesi do salatu. Dobry recept, hned
bych si ho dala, jen te zeleniny je prece jen vic, nez dost???
Steril hrásek je úplně jiná chuť a i barva , Zejo ….je to rozdíl jako hrom ?. Ale jak psala Haderach , každému chutná to “jeho”
Hárešek taky mražený, ale oproti Bojínkovému salátu dávám vejce a tu šelhajdu.
Fakt, čerstvě uvařená zezlenina je nejlepší (dávám všechno mírně vlažné, ono to na balóně vychladne dost).
A Bojí, recept ukážu mažnelovi, sice nikdy nenechal ani drobeček, ale zeleniny prý dávám moc.
???
Tééééda, já si říkala, že to není možné, tak jsem to četla 3x, ale fakt to tam máš.
Já teda ještě nikdy nenechávala chladit salát na balóně, ale vyzkoušet se má fšecko. Jen si nejsem jistá, jak bude reagovat firma, u které si budu ten balón objednávat na Štědrý den ……. jako Boyka 10 hodin nedám, to by padla asi roční výplata??
🙂
U nás taky tento salát. Brambory, kořenová zelenina, nakládaný okurek, hrášek, domácí majonéza, trochu hořčice, sůl pepř. A cibuli ne. Syrovou ani spařenou nepozřu, tak jsme si zvykli bez ní a chutná nám. ?
V tom mnohoženství se ani nepozná, že tam není….
Šmarjá, Lakys, ty ses dala k mormonům???
Haderko, jsi lepší. Mě napadli jen muslimové… A taky se mi vybavil recept na Manželstvo – vždycky si řikám, která ta luštěnina jsou ženský a která chlapi…
Aaaale, mě původně taky, ale nechtěla jsem to hnát do extrému 🙂
Kdybych neděděla, jak jste chytrý, tak vám to Sand budu i vysvêtlovat….
Nemusí to být dané, ne? V dnešní době nevyhraněných osobností a svazků všelijakých… Naši předkové by nejspíš toto jídlo nevynalezli. (Fakt je to nadsázka). ??
Tak: Brambory ku zelenině. Protože nedělám moc, uvařím kilo brambor a výsledného salátu bývá kolem dvou a půl kilíček. Plus mínus autobus. Dělám to proto, že ten salát nezaplácne, jednomu se vejde do břicha ještě kus ryby a když pak po dárečkách jdeme k našim, tak se dá snadno polknout ještě kafe i se štrůdlem. Cestou zpátky se kloužem a koulujem a spát jdeme s nenarvaným pupikem. Když nejni sníh a nekloužem a nekoulujem, většinou se uprostřed ulice sejdeme s nějakým hřejivým dárečkem a pokecáme se sousedy, dokud nedopijem.
Co se cibule týká, je to tak. Spařuju jen půlku, druhou dávám syrovou, neb se odleží. Ale: Je-li příliš kousavá, spařím klidně víc, nebo všechnu, je-li nekousavá, nechám syrovou celou. Ráda kupuju různé cibule a tak vždycky ochutnávám. A pořádně říznou už jsem dlooouuuho neměla.
Ano, hrášek mražený a hořčici většinou plnotučnou, dobrou českou. Tu má člověk v oku za ty dlouhý roky, kdy moc jiného na výběr nebylo. A navíc chuťová paměť – když něco chutná stejně jako v sedmnácti, hned si připadám mladší i bez botoxu. Už jsem dávala i kremžskou, dijonskou, anglickou (miluju hořčice) a kdejakou, ale u vánočního jsem přestala jakkoli experimentovat. Je to jako se základním cukrovím. Furt stejně, experiment navíc, nebo jindy. Tak koukám, že jsem taky v některých věcech pěkně zakonzervovaná 🙂
pěkně “ zakonzervovaná “ , to je hezké . Ono je to v životě někdy docela fajn si něco takto “ zakonzervovat „. Ať se vede dobře.
Ten salát to je skoro jako můj, taky brambory a zelenina . Už leta nedávám uzeninu , vejce jen do části, podle toho kdo jak chce.
Krásné vánoce.
Tak letos si můžete skáknout zaplavat, ne? Má být teplo, pršet, mají se rozvodňovat řeky, říčky a potůčky ….
Taky si zakupte draky, má fučet, tož by se krásně pouštěly, co?
A nebůj, jsem taky konzerva, páč u nás k večeři zásadně ten se šunkou, vajcety a občas tam lupneme i sýr, pokud máme nějaký kvalitní (a letos zrovna máme) ☺
A nedáváme hrášek a ani jablko, ale to už jsem tu psala.
Taky konzerva, taky stará dobrá česká hořčice. Experimentovat se má (podle mě) jindy. ?
Tak jo – ještě já teda jsem na řadě. Krom klasického základu (erteple, celer, mrkev, petržel – zelenina uvařená al dente) – hrášek dávám sterilovanej, kyselý okurky vlastní výroby, jablka, šunkovej salám, ŽÁDNÁ vejce, cibuli výhradně bílou (je jemnější a nepálivá), na dochucení sůl, pepř, ocet (malinko) – a s majolkou.
Když dojde na salátový záchvaty při přechodu zeleninových sezón, tak je to úplně jinak. Většinou začnou ředkvičky, dojíždí skladovaná kořenovka, něco mraženého, s bramborama už se člověk domlouvá na čestné slovo, brokolice… A protože k tomu neděláme žádný šnycle, tak nastupují i zahušťovací aditiva v poměrech situačních: Vejce, sýry, pečený, uzený i jiný masa, salámosy, klobásové, tuňáci, lososové i jiní rybové, včetně uzených… Pak to jíme samotné jako hlavní jídlo a tváříme se zdravě.
Jasně, že ne všechno najednou! Tuňák s uzeným by mi asi moc neučaroval…
No a pak, s přibývajícím jarem, se ta zelenina mění, brambor ubývá až jeden najednou zjistí, že se stravuje tak zdRAWě, že se to snad ani nedá přežít, ale než to dořeší, skončí sezóna rajčat, nastoupí tykve a dýně a najednou luplup! a už zase erteple a kapr. No a kdy tedy končí a začíná cokoli, co se jmenuje bramborový salát? Podle mě je to ten, který nemá jiný název z moci úřední (vlašák, pařížák…) a jeho dominantní složkou jsou kobzole.
Tady jsme tolerantní, ale dneska u konkurence opět padají jednoznačné výrazy jako „jediný opravdový“, „pravý“, „nikdy!“, „jedině“…
A kdo máte možnost a chuť, mrkněte, kterak tam vylepšili majonézu. (A pak mi, prosím, vysvětlete, jak dochutit salát, když všechno ta majonéza přetluče.)
Římským kmínem 🙂
Já nedávno koukala na nějaký pořad o vaření a tam bylo „přidat 3 lžíce římského kmínu“. Jak to dopadlo nevím, neudělalo se mi dobře a tak jsem to raději vypla a okamžitě zapomněla.
Já jen vidím napsáno : římský kmín ( nebo koriandr !!), tak vypinam, zaviram , odcházím , zdrham a hodně daleko ??????
BRRRR!
Se vždycky Bójim přiznat, že mi ten římskej chutná. Tedy ne ve všem, ale tam, kam ho sypou historicky, tam ho mám ráda. Zrovna tedy český brambosal by mě asi nenadchnul, nicméně včera u konkurence, doufám, někoho zaujal natolik, že to zkusí a tím si zajistí nezapomenutelnou chuť Vánoc… 😀
Já jsem třeba : zakoupila v zahradnictví koriandr v květináči kamarádce , aby byl Fakt kvalitní a ne ze supermarket . Pak jsem se hecla a vyzkoušela malinkou snitku a myslela jsem , ze umru. Ona si pořad vaří PHO a trese se na to. Římský kmín je taky nejedly – pro me – nechápu , jak muže někomu chutnat a je to asi jako s koprem . Miluju kopr a to ve velikém silenem množství . Cpu jej všude
No ale v jakém množství
Byla jsem se mrkout u sousedů.Ani jsem tu diskuzi nedočetla…
Hlavně se mi Lucko líbi tvoje pojednání o salátech od jara do zimy.To je mazec.Moc pěkně napsané.???
U sousedů to taky žije salátem ?
Boyko, vas je skoda. Piste knihy, vam by to slo samo, pouceni i zabava zaroven. Vas styl je jedinecna kombinace, opravdu…
Tak jsem se koukla – jsem ráda, že jsem tu s vámi. Sami dali tomu salátu jen tři ⭐⭐⭐, takže sami o něm nemají moc dobré mínění, a jak se tam hádodujou – a my tady v pohodě!!
A ta majnonèza – tady je na to hezké sovička – brekeke…plně to vystihuje..
Jen vlakno pod mym „hatlama patlama“ potesilo vzpominkou 🙂
A jak jsme probrali adminu z letargie… 🙂
Dovolím si Tě opravit, zakoupila jsem bílou cibulku, páč ta od maminky ze zahrádky už došla. Byla velká pomalu jak pomeranč (menší neměli), a jala jsem se jí krájet do omáčky …… ty bláho, tolik slz jsem nevyplakala snad za celý život.
Tak to byla normalni cibule-albin. Proste podvod!
Takže : protože to měl být letos poslední salát (dle včerejšího Hadérčina aviza) a asi budu dnes poslední psavec, dovolím si maličké shrnutí.
Těch rozmanitých salátů bylo dost, další různé postřehy a vychytávky skryté v diskuzích a já věřím, že si tu teď může každý vybrat podle svého gusta salátek sváteční i všednější.
Velké díky všem?? !
Amen.
jeee, dělám jej taky takhle jednoduchý, jsem v něm odmalinka zakonzervovaná:-)))
A nejlepší je až druhý den, kdy odpočívá venku, na terase. Je v něm zapíchnutá lžíce, a pořád průběžně ubývá, a ubývá, a ubývá:-) Jen doufám, že letos nebude moc teplo.
Jsem u počítače naposledy, tak Vás všechny mooooooc zdravím, přeji krásné a pohodové svátky, a vše nejlepší do Nového roku!