500 g zelí červeného (ideálně německé, není v něm kmín a není tak kyselé)
300 g na nudličky pokrájené červené cibule
200 g proslazených brusinek
špetka skořice
trošku mletého badyánu
trochu bílého pepře
3 PL medu
0,5 dl portského
do 1 dl červeného polosladkého vína (přimlouváme se za lepší víno)
Na trošce (kachního) sádla zpěníme cibulku, do sklovaté přisypeme koření a necháme rozvonět, potom přidáme zelí a podléváme vínem. Když je zelí udušené, vmícháme med a brusinky, zalejeme portským a provaříme, dokud se med nerozpustí. Pokud máte potřebu, jemně dosolte.
Recept poslala Sharka: „Zelí není vysušené, má v sobě vůni – sváže ho cibulka a portské, nesmí z toho nic téct. Chvíli se nechá odležet a pak už jen přeju dobrou chuť…“
Šárka mi k tomu ješte napsala : „To snad bylo první sladký červený zelí,co mi fakt začalo chutnat..a víš co je legrační? Kdo už ho ode mne jedl,tak si ho nandavá jako první a hodně..kachnu až pak a knedlíky nakonec….všude jinde se napřed vrhaj na maso….
vždycky zbydou knedle i kačenky kousek nebo drobínky z masa do šouletu, ale zelí nezbyde nikdy, už ho vařím ze tří kil zelí, pro 6 lidí a fakt nezbejvá…“ Takže jdu někam ulovit badyán, to doma běžně nevedu 🙂
Výborne je taky s na délku pokrajenymi susenymi svestkami plus na osminky jablicka ( last minute přidáno, jinak vše stejne včetně toho portskeho ?) a Zdena pohlreich dává hrůzinky sultanky . Ale to je jiny recept , Zejo a proč ne brusinky , jsou moc dobre
vyzkoušejte, fakt je dobrý…ale nedávejte naše červený nakládaný zelí,je na to moc kyselý a není to ono…..
Pokud je zelí moc kyselé, tak ho propláchnu lehce studenou vodou.
A potom teprve hodím na cibulku. Já si dělám zelí sama – sterilované, jak bílé, tak červené nebo kedlubnové, pořád jeden a tentýž recept a stejně se podaří, že někdy je kyselejší. Tak to řeším takhle.
to Jano v tomto případě nepomůže, má prostě uplně jinou chuť….
S tím souhlasím. Mám už koupené z Penny a ke kachně je výborné, ani se nemusí moc dochucovat.
Tak jako u všeho, Sharko, někdo raději sladké, někdo kyselejší. Tohle je recept vyloženě sladký – sladké zelí, cibule, brusinky, vína… U nás třeba frčí červené, ale klasické kysané, zjemňuji ho zlehka osmaženou cibulkou, medem a hrůzinkami. Je jemnější než bílé kysané, ale není moc sladké. Sto lidí….
Devětapadesátko,já do tý doby sladký zelí nejedla, ale tohle tak vonělo,že jsem ochutnala a …..
No tak do Nemcu pro ne nepojedu, ale kdyz delas zeli ze tri kil, tak je hlavkove, ne? A brusinky v tom musi byt moc dobre, portske mam moc rada, to nebude
mit chybu, diky. ???
ne Ivo, do Rajchu nemusíš,je pytlíkový a kupuju ho v Globusu nebo v Lidlu….
Mám dojem, jestli to nebude Machland…a když Sharka píše, že v něm není kmín, tak je v sáčku? taky jsem to porodné přehlídla.
Jestli přijdou mladí, tak bych upozornila, ale jen pro jednoho péct nebudu a já drůbež ne…to zelí bych si dala samtitné….
Než jsem to dopřála, tak mě autorka předběhla?
…popirvé přehlídla,….. Dala bych si samotné…
Lakys, to porodné je lepší ….. normálně jsem si Tě představila, jak vyrazíš na ouřad a budeš žádat o dávku porodného ?
Skvělý je červený zelí z LIDLu, doporučuju.
V Německu a v Rakousku prý je nějaké mrazene , které je vynikající. A ty myslíš nějaké sackove nebo ve skle ? Hlávkové je prisam backu na cele dopoledne , než se to nakraji , roudusi a vychuti. DAS ist hruuuza
Ve skle – taková štíhlá láhev to je, jinak tvarovaná, než naše klasický sedmičky.
já myslím sáčkové německé…
Vím, ale s tím ve skle by to určitě šlo taky – a je dobrý 🙂
Jo to ve skle kupuju.A už s ním nic jiného nepotřebuji dělat jak je dobré.Jemné a určitě bych ho nesladila.Mám rada kyselé.Bílé i červené.
No a vyřešeno . Vždycky jsem se trapila s hlavkou, která ne a ne zmeknout , máje víno podlite . A když nás bude 14, tak sundavam hadr z hlavy a jdu se radovat , ze mám o jednu starost min
Už vím kam přijde ta trocha portského, co se mi krčí ve spíži.
Německé červené zelí v sáčku je moc dobré, jen mě vždycky trochu rozhodí text na druhé straně a trvanlivost. No co, taky občas musíme chemii.
Světlé zelí mám nejraději křimické a rovnou z kádě. Taky prodávají pytlíkované, ale není nijak ošetřené, tak se může stát, že stále kvasí, pytlík se nafoukne a posléze praskne. To se stalo mě a uklízet zelné krápníky ve spíži taky moc zábavné.
Pokud jde o klasický pytlíkový zelí – překvapivě dobrý je Samir.
Jo! Bílý i červený.
Hoolky, já mám tak ráda zelí! Tudíž ho kupuju každou značku a každý model, abych vybrala. Občas naložím do sklenic. Letošek jsme měli takový trochu „mimoňovitý“, tudíž je všechno z krámu (třeba to zelí). Tak jsem nakoupila i nějaké luxusní opravdu kysané a bez jakékoli úpravy za sic!!! 80 kaček půl kila… Ale je to zelí jak od selky ze zelňáku a sedmýho schodu. Nicméně to červený mám asi ve třech vydáních – hodně jíme hanácký salát – tak si myslím, že tam to německé bude taky. Byli jsme v Lidlu. Rozhodně koření a brusinky a zelí na sladko je moje oblíbené… Sice jsme letos říkali, že vzhledem k událostem nám bude stačit kuře, ale po dnešním lákadle asi zaúkoluju posly, aby při výletě do vsi (stověžaté) ulovili kachnu. Chuť mnou cloumá a ani fakt, že jsme se sousedkou posnídaly slivovicu a grog, to nepřebil. K obědu rdousim kousek krůty k nudlím a stihla jsem připravit ryby podle nejlepšího vědomí a svědomí, abych je už nemusela mrazit. Byste nevěřily, ale slivovica s valašskou sousedkou na lačno, je báječná pomůcka pro kuchání a sundavání šupin z kaprů. Šlo to ráz na ráz. A dobře to dopadlo. Jen si jdu ještě před obědem namazat chleba sádlem a škvarkama, abych tak do hodiny byla schopna vyservisovat tu krůtu… Ó, jaké kouzelné ránoooo…
Teda promiň, ale trochu se mu zhouplo zažívání. Já slivovici vůbec .. a poránu by mě to zabilo 🙁
To jsem si myslela taky. Do dneška. A jak tak koukám, furt se hejbu 🙂
Já jí lemtám zrovna teď ….. slivovici, med a citron – horké. Nevím, zda jsem fpoho, ale doufám, že překlepy nemám ??
Takže i prsty zůstaly všechny… ? Vím, co dělá slivovica na lačno.?
No jo, recept na zelí.
Já dělám takto: nejdříve zkaramelizuji hnědý cukr, potom přidám sádlo + cibuli a smažím za stálého míchání. Po cca 5 – 8 minutách tam lupnu propláchnuté zelí z Lidlu, trochu podliju šťávou z toho zelí a dusím.
Ochutím solí, kmínem (nemusí být), pepřem a brusinkovou marmeládou, pokud nemám, tak namočené brusinky v rumu a nakonec octem.
Někdy dávám i malý nastrouhaný brambor na zahuštění. Jo, ty brusinky v rumu tomu dají dost dobrou chuť, ale s rumem se to nesmí přehánět.
Moje kolegyně dává do červeného zelí pro změnu višňový džem.
A zase jsme u toho, každá z nás má svůj oblíbený recept, každé z nás chutná něco jiného.
Nemaje portské a kupovat se mi nechce, tak letos toto zelí nevyzkouším, ale vím, kde ho najdu.
Já turubka jsem se pochlubila, jaké tu máte ňamky, a už mám doma kačenu i zelí…
prej přijdou mladí, sní se to…jojo, sní, ale budu trpět u trouby a matlat se s Kondelíkem..že já radši nedržela…?
….s knedlíkem!!
???Lakys, Ty mi dáváš, prej Kondelík
Ale pan Kondelík by to ocenil, byl to gurmet.?
Jo a k otci Kondelíkovi se přidá ještě ženich Vejvara (doufám, že mi to i po letech do hlavy dobře naskočilo) a Lakys si z kačenky ani kostičku neolízne.
Tak, tak, jako Pepička. Ale ta má ráda švestkové knedlíky. Takové ochládající, lehce osychající jsou nejlepší.?
??
Já bych ani neštěkla! Vždyť víš, že jà drůžbu ne!!
Nechtěla…drůbžež…
Ty musíš u trouby trpět? Já ji naopak zneužívám. Naložím jí práci, zavřu dvířka a zdrhnu, ať se holka činí a já si jdu po svém. Tak si vyzvednu hotovou krmi. 😎
Tu čičinu bych musela aspoň někdy obhlídnout! A mě ani ta vůné nedělá dobře…
Chceš poslat respirátor ??
Kdyby ses na ně vy… a nebyla taková Vejvara, ušetřila by sis práci s Kondelíkem a ve volnu by sis mohla přečíst nějakou klasiku…