(1048) Zelí k božíhodové kachně

500 g zelí červeného (ideálně německé, není v něm kmín a není tak kyselé)
300 g na nudličky pokrájené červené cibule
200 g proslazených brusinek
špetka skořice
trošku mletého badyánu
trochu bílého pepře
3 PL medu
0,5 dl portského
do 1 dl červeného polosladkého vína (přimlouváme se za lepší víno)

Na trošce (kachního) sádla zpěníme cibulku, do sklovaté přisypeme koření a necháme rozvonět, potom přidáme zelí a podléváme vínem. Když je zelí udušené, vmícháme med a brusinky, zalejeme portským a provaříme, dokud se med nerozpustí. Pokud máte potřebu,  jemně dosolte.

Recept poslala Sharka: „Zelí není vysušené, má v sobě  vůni  –  sváže ho cibulka a portské, nesmí z toho nic téct. Chvíli se nechá odležet a pak už jen přeju dobrou chuť…“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

42 komentářů: (1048) Zelí k božíhodové kachně

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Šárka mi k tomu ješte napsala : „To snad bylo první sladký červený zelí,co mi fakt začalo chutnat..a víš co je legrační? Kdo už ho ode mne jedl,tak si ho nandavá jako první a hodně..kachnu až pak a knedlíky nakonec….všude jinde se napřed vrhaj na maso….
    vždycky zbydou knedle i kačenky kousek nebo drobínky z masa do šouletu, ale zelí nezbyde nikdy, už ho vařím ze tří kil zelí, pro 6 lidí a fakt nezbejvá…“ Takže jdu někam ulovit badyán, to doma běžně nevedu 🙂

  2. Vera M. napsal:

    Výborne je taky s na délku pokrajenymi susenymi svestkami plus na osminky jablicka ( last minute přidáno, jinak vše stejne včetně toho portskeho ?) a Zdena pohlreich dává hrůzinky sultanky . Ale to je jiny recept , Zejo a proč ne brusinky , jsou moc dobre

  3. IvaC napsal:

    No tak do Nemcu pro ne nepojedu, ale kdyz delas zeli ze tri kil, tak je hlavkove, ne? A brusinky v tom musi byt moc dobre, portske mam moc rada, to nebude
    mit chybu, diky. ???

  4. blahovka.h napsal:

    Už vím kam přijde ta trocha portského, co se mi krčí ve spíži.
    Německé červené zelí v sáčku je moc dobré, jen mě vždycky trochu rozhodí text na druhé straně a trvanlivost. No co, taky občas musíme chemii.
    Světlé zelí mám nejraději křimické a rovnou z kádě. Taky prodávají pytlíkované, ale není nijak ošetřené, tak se může stát, že stále kvasí, pytlík se nafoukne a posléze praskne. To se stalo mě a uklízet zelné krápníky ve spíži taky moc zábavné.

  5. BOYE napsal:

    Hoolky, já mám tak ráda zelí! Tudíž ho kupuju každou značku a každý model, abych vybrala. Občas naložím do sklenic. Letošek jsme měli takový trochu „mimoňovitý“, tudíž je všechno z krámu (třeba to zelí). Tak jsem nakoupila i nějaké luxusní opravdu kysané a bez jakékoli úpravy za sic!!! 80 kaček půl kila… Ale je to zelí jak od selky ze zelňáku a sedmýho schodu. Nicméně to červený mám asi ve třech vydáních – hodně jíme hanácký salát – tak si myslím, že tam to německé bude taky. Byli jsme v Lidlu. Rozhodně koření a brusinky a zelí na sladko je moje oblíbené… Sice jsme letos říkali, že vzhledem k událostem nám bude stačit kuře, ale po dnešním lákadle asi zaúkoluju posly, aby při výletě do vsi (stověžaté) ulovili kachnu. Chuť mnou cloumá a ani fakt, že jsme se sousedkou posnídaly slivovicu a grog, to nepřebil. K obědu rdousim kousek krůty k nudlím a stihla jsem připravit ryby podle nejlepšího vědomí a svědomí, abych je už nemusela mrazit. Byste nevěřily, ale slivovica s valašskou sousedkou na lačno, je báječná pomůcka pro kuchání a sundavání šupin z kaprů. Šlo to ráz na ráz. A dobře to dopadlo. Jen si jdu ještě před obědem namazat chleba sádlem a škvarkama, abych tak do hodiny byla schopna vyservisovat tu krůtu… Ó, jaké kouzelné ránoooo…

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    No jo, recept na zelí.
    Já dělám takto: nejdříve zkaramelizuji hnědý cukr, potom přidám sádlo + cibuli a smažím za stálého míchání. Po cca 5 – 8 minutách tam lupnu propláchnuté zelí z Lidlu, trochu podliju šťávou z toho zelí a dusím.
    Ochutím solí, kmínem (nemusí být), pepřem a brusinkovou marmeládou, pokud nemám, tak namočené brusinky v rumu a nakonec octem.
    Někdy dávám i malý nastrouhaný brambor na zahuštění. Jo, ty brusinky v rumu tomu dají dost dobrou chuť, ale s rumem se to nesmí přehánět.

    Moje kolegyně dává do červeného zelí pro změnu višňový džem.
    A zase jsme u toho, každá z nás má svůj oblíbený recept, každé z nás chutná něco jiného.
    Nemaje portské a kupovat se mi nechce, tak letos toto zelí nevyzkouším, ale vím, kde ho najdu.

  7. lakysa22 napsal:

    Já turubka jsem se pochlubila, jaké tu máte ňamky, a už mám doma kačenu i zelí…
    prej přijdou mladí, sní se to…jojo, sní, ale budu trpět u trouby a matlat se s Kondelíkem..že já radši nedržela…?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..