hlavičky penízovek sametonohých
kořenová zelenina
sladká paprika
chilli
smetana
majoránka
Na lžíci sádla orestujeme pokrájené hlavičky hub a kořenovou zeleninu. Do orestované směsi přidáme 1/2 lžičky červene papriky a špetku (nebo víc) chilli a necháme rozvonět. Pak zalijeme vodou a necháme vařit. Nakonec přidáme sladkou smetanu a čerstvou majoránku.
Protože houby rostou i v zimě, vyrazila Jarybarka do lesa a nasbírala krásné penízovky sametonohé. Cituji: „Japonci jim říkají „enokitake“. Penízovky jsou výborné a v polévce křupavé. Kromě toho jsou i léčivé.“
Wow, tu bych si dala (a miluju chilli)
Přidávám se, kde se sejdeme?
Neznám houby penízovky, nevím, zda mají nějakou specifickou chuť, ale recept se mi moc líbí, takže určitě vyzkouším s použitím hlívy ústřičné. Ta je také léčivá, tak si myslím, že by to také šlo.
S tou hlívou by to šlo. Vyzkouším.
hub netřeba, lze dát třeba batáty nebo kukuřici….
Když nemáte tohle dejte tohle, ale sharko, to už by byla zcela jiná polévka.
Jako Babica???
Takovou mňamka tu dáte, když peníze mám jen kovový, to by mohnula být taková jako „ze sekerky“. A dnes by se hodila, děsně chumelí!!❄❄❄⛄
Když máš ty kovový, můžeš si za ně koupit shi-take nebo hlívu a pochutnáš a zahřeješ se také?
Jojo, u nás hafo sněhu, posypané nic, chůze na Vlasti nebezprčí…
Tady padaly ráno vločky jako kola od vozu.Pejskovi stačily 2 na čumák neviděl.?
Malý pes a nebo fakt velký vločky :-).
Mně na zahradě na pařezu roste Jidášovo ucho, ale pokud do zítra nenasněží, tak uvažuji o tom, že si vyjedu nahoru na Zalíbenou na penízovky.
Jinak tady v noci lehce posněhlo a teď střídavě prší a neprší.
Jidášovo ucho je dobré do“číny“:prsíčka na nudličky na olej,bílá ředkev a mrkev a paprika a to ucho osmahnout cmrndnout sojovku přidat čili.sezamové seminko a osolit až nakonec aby zelenina moc neuvadla a s rýžovýma nudlema.mňam.Ta houba se tam hodí ale i hlíva nebo penízovka…nebo i žampiony klíďo.
Ale ta Polivka je lepší , nenechám se zviklat ?
Bílá ředkev má výraznou, štiplavou chuť, já dávám řapíky z mangoldu, ale do pravé „číny“ má tento pokrm hodně daleko. Přesto ji občas dělávám. Ty správné suroviny na malém městě člověk nesežene.
Jidášovo ucho je poklad, ráda bych ho našla. Četla jsem, že roste na černém bezu. Zatím se musím spokojit s kupovaným.
Tak na bezu roste běžně, já mám to moje na jasanovém špalku, ale největší jsem viděla na Forzýtii (zlatém dešti) ještě v Mostě. To byl takový chuchvalec, že to už asi nikdy nenajdu.
Milujeme poblífky. Tuhle neznám a tak co nejdříve vyzkouším. Já jako zahřívací dělám cizrnovou se zeleninou. V ní nesmí chybět zázvor.
Sušený zázvor dávala moje babi do zelňačky (taky je tu) v množství většim než malém. A já ho dávám taky do různých polévek.Je dobrý do zimních.
Se zázvorem se ale musí dost opatrně, teď nedávno jsem se dočetla, že je dost malá denní dávka (asi 5 g syrového), jinak že dělá problémy s tkakem – zvyšuje ho.
No, já se dočetla, že může způsobit hypotenzi…
A já četla, že léčí prostatu …… tož jdu do něj
Máte pravdu obě, záleží na množství a zdravotním stavu.
jo a ještě záleží, jestli se berou nějaké léky na tlak. já ho skoro nemůžu :o)
Tak nevím, já bych spíš potřebovala ochladit …. je mi porád nějak teplo. Fšici chodí v těch prošívaných bundách a kabátech a já ještě neuklidila lehký jarní kabát ?
A zřejmě ani neuklidím, mrazy žádné, sníh napadne a zase roztaje …… důležité jsou boty, aby do nich neteklo.
Jako poblivka dobrá, to souhlasím? , ještě sem lupni pečenou květákovou, ta je také výborná a česnečku – tady bychom se určo všechny opět trumfovaly, která jí má lepší ?? (kočky ftip, víte jaká já jsem, že?)
Vím? v každém piřpadě řádně rozpálená – čím asi? ? Màm závidět?
Tak jsem se rozhodla, že nebudu čekat na někdy a uvařím ji už dnes. Vlítla jsem do Billy a chtěla jsem koupit hlívu, neměli. Poklus do Penny, tam taky nic. Asi už bylo dlouho :-(. Mám chodit z práce dřív. Co taky vařit, když přijedu domů po šesté. Skončila jsem na „ošvindlované“ fazolačce, k ní dvě housky a jsem zralá na horizontální polohu :-).
Fazole asi z plechovky? Já mám ráda fazole v tomatě z Lidlu, osmahnu párek na něj lupnu plechovku fazolí, k tomu krajíc chleba a je večeře.
Tu polohu mám již půl hodiny a je mi fááááákt bezva, tož jdi do ní též ?
Jedu od MUDr, dnesni recept bude cca za hodinu