(1071) Karamel podle 59

cca 25 dkg  cukru
2 dcl šlehačky
vlašské ořechy
maldonská sůl

Do kastrolu dáme cca 25 dkg cukru, zalijeme lžící vody a karamelujeme. Když je karamel akorát hnědý, zalijeme dvěma deckami horké šlehačky, urputně mícháme a snažíme se, aby to neuteklo z kastrolu. Provaříme, až je omáčka akorát hustá. Mimo plotnu projedeme párkrát tyčovým mickérem. Nalijeme do skleničky, přidáme hrst nalámaných ořechů a půl lžičky maldonské soli. Zlehka promícháme a čekáme, až to vystydne.

Recept poslala Devětapadesátka a píše: „No a pak přidám do zakysanky (kdo může jogurt, dá si do jogurtu), na puding, na ovoce, vzácným návštěvám servíruju třeba řez buchty se šlehačkou a poliju karamelem… Možností je mnoho. A je to zdravý! Tělo totiž karamelizovaný cukr tráví líp než cukr samotný. A je to tak sladký, že stačí lžička. Ale je to taaak dobrý.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

50 komentářů: (1071) Karamel podle 59

  1. sharka.68 napsal:

    nevypadlo z nadpisu receptu slovo SLANÝ?

  2. Vera M. napsal:

    Jak dlouho to vydrží a kde ho skladujes ? Ze bych nadelala dárky …

  3. lakysa22 napsal:

    Kramamel miluju, valchu ořechy taky, návštěva za rohem…děkuju!!

  4. jarybarka napsal:

    Děkuju za recept,protože když je od 59 tak jdu do toho.
    Jani a když zuřivě míchat tak to můžu šlehačem?
    Já se ptám jako pako ale já se přiznám,že jsem karamel dělala asi před 40ti lety naposled a šel z domu i s hrncem.?

  5. Ivana P. napsal:

    Asi se zeptám úplně blbě – ale proč se to projíždí tím tyčovým mixérem?

  6. Devětapadesátka napsal:

    Aby byl hladký. Když dělám bez ořechů, už mimo plotnu do něj přidám asi 1/2 cm plátek studeného másla a pak projedu tyčákem. To je ještě herbábnější ?

  7. BOYE napsal:

    Tak to mám ale kliku – dneska ho nemusím vařit. Holky měly předevčírem chutě a tak vařily karamely. Tudíž bez ořechů, ale se smetanou a sůl byla růžovka. Jsme saturovány 🙂 Ale na druhou stranu, mohla bych. Máme večer sedánek, kdybych něco upekla a šplhla si touhle ňamňůtkou… No, mám služební vnouče. Zatím uklidilo tři kila mandarinek, jablek a kiwi (hledaly jsme s Benjaminou dvacet minut – zastláno v mojí posteli), vyklidilo knihovnu a z dějin celé Evropy postavilo vlak a pak věž… Nevím, jak to stíhá, když se mnou celou dobu sedí v kuchyni na lince, hází pečivo do mísy a míchá vajíčka, abychom obědvali nádivku. A ještě budeme dělat salát a na večer pomazánky a následně chlebíčky. Ale miluju ho, jako vlastní. Přišel do kuchyně, zapnul troubu, líbezně se usmál a pravil: Babi, ňamňam, jó? Tož se na tu buchtu asi nedostane…

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak název „maldonská sůl“ jsem četla poprvé, dokonce si nejsem vůbec jistá, že jsem jí někde v obchodě viděla.
    Ale ….. tož jsem šla vyhledat na strejčka gůgla a vyjel mi obrázek, rozkliknu a čumím …. 25 kg, čtu dál a tam dávkování: 1 až 2 kg na 1000 litrů bazénové vody. ??
    No, našla jsem i jedlou, to jen na vysvětlenou.
    Jen mám 59 dotaz, myslíš, že by šla i normální mořská sůl?
    Normálně jdu do toho, milovala jsem v dobách dávno minulých bonbošku, ve které byl tekutý karamel, té jsem se mohla užrat.?
    Tož zkusím nejdřív bez ořechů. Kdybych se dlouho neozývala, tak mám ruce v karamelu, či jsem se vyhodila i s kastrolem.

    • Devětapadesátka napsal:

      Úsměvko, sůl můžeš dát jakou chceš, klidně mořskou, jen obyčejná kuchyňská se nehodí. Já používám maldonskou, protože jsem mlsná a mám ji pořád v zásobě. Třeba na steaky je jedinečná, protože není tak slaná a má krásné velké krystaly. A do bazénu bych ji asi nesypala, protože stojí 400,- Kč kilo ?, uzená (a ta je taky móc dobrá) dokonce jednou tolik. Naštěstí se prodává v balení po 250 g, tak to tolik nebolí. A mají jí v Makru nebo v Globusu.

  9. kvetula.v napsal:

    Už delší dobu rozmýšlím nad domácími karamelkami. Jelikož u nás je zase období jogurtových svačinek, zkusím tento karamel – ingredience mám, sůl tedy pouze mořskou, ale doufám, že to klapne. Zkušenosti se zákazem ochutnávání horkého cukru mám (fakt to pálí jak sfiňa), hodně hlubokej hrnec taky (aby bestyje nezdrhnul) , ale pro jistotu dostane chlap na uši sluchátka s hlasitou hudbou (ať si dál myslí, že jsem decentní dáma, no ni? 😉 ) 😎

  10. Devětapadesátka napsal:

    Děvčata, tu sůl tak neřešte, není zas až tak důležitá. Ona jen trochu srazí tu sladkost a „vytáhne“ chuť, jinak to neumím napsat. Ale i bez soli je to dobrý.

  11. BOYE napsal:

    Lidi, mě sůl hrozně baví, ale maldonskou si nechávám darovat. Letos pod stromečkem nee, tak doufám že narozky to pojistí. Ale hodně používám růžovou himálajskou. Taky solí trochu míň, ale je krásná. A už je i skoro levná. Holky mi daly přednášku o škodlivosti soli, tak solíme míň, zato labužně. Na nejobyčejnější vaření je dobrá i modrá alpská. Takovou tu obyč kuchyňskou už nekupuju. Připadá mi, že je vytěžená po zimě z příkopů u silnic. Pro snížení příjmu sodíku se prodává Vatel se zelenou etiketou. Po vyzkoušení si s ní solíme tak chleba se sádlem, připadá nám ve větším množství nahořklá. Ale Vatel obyč je dobrá mořská a nedá se s ní nic zkazit. Nicméně mezi mořskýma se dá vybrat (stejně jako si naběhnout 🙂 ) i v obyčejných pytlíkách. A zcela ujíždím na kala namak. S tou se dá udělat vajíčková pomazánka i zcela bez vajec, ale je třeba jí přijít na chuť a naučit se jí dávkovat. Ale je krásně černá!
    Jsem se, sakryš, rozjela. Já tu chtěla jen poradit tu růžovku do cukroví a vznikla z toho přednáška. Sorry.

    • kvetula.v napsal:

      Před dávnými časy jsem dostala kazetu v níž byly 4 barvy cukrových krystalů, ale o barevné soli čtu dnes prvně – a i černá?! ?

      • BOYE napsal:

        Na té soli je nejlepší, že takhle barevná je od přírody. A ta černá opravdu voní po vařených vejcích – někomu smrdí. Prostě má sopečný původ a je v ní cítit síra. Víte co? Já udělám zítra bezvaječnou vaječnou umazánku a pošlu jí sem. Ať je prča. Je to sice dražší sůl, ale malý pytlíček u nás vydrží třeba rok. Ona opravdu nejde do všeho…
        Jo a v záchvatu jsem jednou rozmlátila kus šutru od mrtvého moře a posolila si tím chleba s máslem. ..Tak to fakt nedoporučuju. Bylo to dost hnusný. (Ale možná jen bubá lokalita na sběr suvenýrů 🙂 )

    • Nella napsal:

      Tak teď jsi mně dostala. My jsme doma začali používat růžovou sůl (ne na vaření, jen na posolení něčeho k jídlu – koupili jsme si mlýnek na sůl na baterky a tak kupujeme větší krystalky a meleme) a nedávno jsme narazili na černou sůl. Moc jsem o tom nepřemýšlela, ale koupili jsme ji na zkoušku a když jsem si s ní posolila chleba z máslem, cítila jsem v chuti vajíčka. Tak teď najdu pytlík, přečtu co je na něm a na internetu dohledám podrobnosti. Hodně mě to zaujalo. A to jsem si nejprve myslela, že se mi „splašily chutě“ 🙂

      • BOYE napsal:

        Velké krystaly růžovky kupuju ve větším balení. Jednak ji sypu při vaření do vody na nudle a brambory. Když chci sypat třeba rohlíky, trochu jí pomazlim kladivem, aby byly krystalky menší. A občas si zahejřim a nasypu ji do vany.
        Má mletí soli nějaký jiný než estetický význam? V podstatě se mi to líbí, ale mlýnek nemám. Možná že je dobrý jako stolní slánka. Jen jsem nikdy nepochopila, proč kuchtíci melou i do hrnce. U koření je to jasňačka…

  12. BOYE napsal:

    A ještě solný vtip:
    Koupil jsem si himálajskou růžovou sůl. Na sáčku je napsáno, že vznikla před dvěma sty miliony let. Spotřebujte do 30.6. 2019. Hm, tak to jí vykopali na poslední chvíli…

  13. Devětapadesátka napsal:

    No prosím, sladký recept a nakonec je to o soli ?. Zase jsem se něco přiučila, ale zůstanu u růžové himálajské na běžné solení a maldonských solí na dobrůtky. Apropos: dělala jste některá ten karamel? A povedlo se?

    • blahovka.h napsal:

      Já ho mám v plánu udělat o víkendu. Budu holka ulepená, sladká a už přemýšlím, čím to vykompenzuju. Vidím to na „sexy bramboráky“ (u nás vošouchy). Slintám nad obojím už s předstihem :-).

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Já jo, zkoušela jsem z poloviční dávky ….. teda, naměřit poloviční lžíci vody bylo dost problematické, ale povedlo se.
      Nedávala jsem ořechy, poprvé jsem chtěla zkusit bez nich, přihodila jsem tam to máslo, jak jsi psala, dokonce jsem odolala a nespálila si huústa, dala do skleničky, nechala vychladnout, ale ……. asi nějak blbě, bo co. Ten můj dorazil z kolbenky dost pozdě, já už ftý době mířila do peří, tak jsem jen řekla, kde má véču, kde snídani, že jsem našla zakopaný fusky pod postelí ?, kdy zítra (takže dnes) přijdu a o karamelu ani slovo, jsem si na něj nevzdechla.
      Před chvílí jsem dorazila z kolbenky áááááááááá ….. sklenice s karamelem téměř prázdná.
      Tak jsem si vzpomněla, jak jsme jednou s Koukejkou psaly na PŽ, že ti mužský chodí po sladkém po čuchu – ona uklízela tatranky do kozaček, já mezi vyprané povlečení, ale vždy bylo sežpapáno. ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..