1 štika (nebo jen několik porcí)
Vejce
hladká mouka
strouhanka
olej
citron
bramborový salát nebo kaše
Na Štědrý večer sice patří kapr, ale já mám ráda hlavně dravce a tak u nás byla tentokrát štika. Klasicky obalená v trojobalu, s bramborovým salátem a ozdobená plátkem citronu.
Štiku smažila: Jana Macůrková
Já jsem teda jedla stiku dvakrát v životě . Jednou kousky na másle mi připravil bratr a tenkrát mi to masicko připadalo dost tuhé , no jasné , dravec. Podruhé nedávno jsem obdržela malou stiku vykuchanou a bez hlavy , upekla jsem ji v malém pekacku v troubě zase na másle a dovnitř kopr čerstvý , zvenku provensálské bylinky . Byla výborná a vůbec ne tuha , takže chápu tvou lásku ke dravcům . Jako rizek mě nenapadlo ji připravit
Ještě mám jednu štiku a candáta v mrazaku. Bude zítra.V trojobalu jsem dělala i velké cejny.jsou vynikající.pro mě lepší než kapr.maji sušši maso.Sumce jsem pekla v troubě ale většinou rozdala.??
Zrovna se jí zítra chystám dělat. Jen zlehka osmahnu na přepuštěném másle, přendám do pekáčku a navrch každé porce dám krustu z panko strouhanky ochucené troškou citronové kůry a pár kapkami rozpuštěného másla. Nechám pod grilem zapéct, aby krusta byla růžová. A k tomu vařené brambory s máslem a petrželkou, pořád se dá vydolovat na záhonu.
Nejlepší je štika osolená, jemně opepřená citronovým pepřem a opečená na pořádné dávce přepuštěného másla. Výborně by se k ní hodilo bylinkové máslo třeba s petrtelkou. Jednou jsem jí zkoušela také dát do pekáče, opět hodně másla (štika je suchá) a pekla na malou teplotu, cca 120, tak hodinu po alobalem a potom zapnula gril, aby měla tu správnou kůrčičku. Ale to byla holka celá, ne podkovy.
Zjistila jsem, že ryba, každá, je dobrá sama o sobě, tím toho potřebuje opravdu málo (myslím koření). Dříve jsem zkoušela recepty se slaninou, česnekem, zeleninou, cibulí ….. prostě nejlepší je sama o sobě. A to i losos, ten potřebuje jen sůl a přepuštěné máslo.
A s tou bylinkovou krustou 59 vyzkouším, to by mohlo být dobré.
Úsměvko, jsi můj člověk ?. Ovšem když máš rybu skoro každý týden, musíš to občas něčím obměnit – ale rozumně. S tou krustou opatrně, jak se přepálí, citr kůra tam zhořkne.
Díky, opravdu vyzkouším.?
Jj, souhlasím, ale ten můj již na ryby nechodí, tak je moc často nemáme.
Teda holky, vy mi děláte chutě!!!! A to jsem měla pocit, že jsem dneska spokojená. Vstávaly jsme všechny strašně pozdě (neřeknu, vypadaly bychom jako lemry 🙂 ) a tak jsme jen snídaly a večeřely. A všechny tři jsme dostaly chuť na to nejšílenější, když jeden neví, coby: Těstoviny se sýrem a kečupem. Tak třikrát ročně nás to popadne. A zítra bude smažák. Dokonce holky řekly, že když smažák, tak jako v hospodě, tudíž s kupovanou tatarkou. Ta moje je prý báječná ke všemu, ale není hospodská… Tak nevim, asi začnu vařit z konzerv, masoxů a jiných lahůdek. Asi jsem se zatvářila divně, protože mi něžně oznámily, že bych tu tatrku mohla smíchat 1:1. Tůůůdle!
Budu si muset naklonit nějakého rybáře. Štikala bych, sumčila i candala, ale vždycky mě zabrzdí cena, když netušim kvalitu. Tak většinou pstružíme. Brácha sice občas rybaří, ale vždycky z toho vyleze kapr, nebo nějaké mřenky. A američtí sumečci. Nic proti, ale těch kostí a ploutviček a různých skrytých píchátek je v nich moc.
Moje maminka mi kdysi vypravovala, že táta jednou chytil amerického sumečka na Labi a ten se mamce zapíchl tou hřbetní ploutví do stehna. A navíc tu ploutev roztáhl a tak nešel vyndat. Od té doby je máma nenáviděla. Ale masíčko mají dobré.
To mají. Nejvíc, co jsem kdy viděla je jich na Cidlině těsně u soutoku s Labem 🙂