(1075) Smažená štika

1 štika (nebo jen několik porcí)
Vejce
hladká mouka
strouhanka
olej

citron
bramborový salát nebo kaše
Na Štědrý večer sice patří kapr, ale já mám ráda hlavně dravce a tak u nás byla tentokrát štika. Klasicky obalená v trojobalu, s bramborovým salátem a ozdobená plátkem citronu.

Štiku smažila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (1075) Smažená štika

  1. Vera M. napsal:

    Já jsem teda jedla stiku dvakrát v životě . Jednou kousky na másle mi připravil bratr a tenkrát mi to masicko připadalo dost tuhé , no jasné , dravec. Podruhé nedávno jsem obdržela malou stiku vykuchanou a bez hlavy , upekla jsem ji v malém pekacku v troubě zase na másle a dovnitř kopr čerstvý , zvenku provensálské bylinky . Byla výborná a vůbec ne tuha , takže chápu tvou lásku ke dravcům . Jako rizek mě nenapadlo ji připravit

  2. jarybarka napsal:

    Ještě mám jednu štiku a candáta v mrazaku. Bude zítra.V trojobalu jsem dělala i velké cejny.jsou vynikající.pro mě lepší než kapr.maji sušši maso.Sumce jsem pekla v troubě ale většinou rozdala.??

  3. Devětapadesátka napsal:

    Zrovna se jí zítra chystám dělat. Jen zlehka osmahnu na přepuštěném másle, přendám do pekáčku a navrch každé porce dám krustu z panko strouhanky ochucené troškou citronové kůry a pár kapkami rozpuštěného másla. Nechám pod grilem zapéct, aby krusta byla růžová. A k tomu vařené brambory s máslem a petrželkou, pořád se dá vydolovat na záhonu.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nejlepší je štika osolená, jemně opepřená citronovým pepřem a opečená na pořádné dávce přepuštěného másla. Výborně by se k ní hodilo bylinkové máslo třeba s petrtelkou. Jednou jsem jí zkoušela také dát do pekáče, opět hodně másla (štika je suchá) a pekla na malou teplotu, cca 120, tak hodinu po alobalem a potom zapnula gril, aby měla tu správnou kůrčičku. Ale to byla holka celá, ne podkovy.
    Zjistila jsem, že ryba, každá, je dobrá sama o sobě, tím toho potřebuje opravdu málo (myslím koření). Dříve jsem zkoušela recepty se slaninou, česnekem, zeleninou, cibulí ….. prostě nejlepší je sama o sobě. A to i losos, ten potřebuje jen sůl a přepuštěné máslo.
    A s tou bylinkovou krustou 59 vyzkouším, to by mohlo být dobré.

  5. BOYE napsal:

    Teda holky, vy mi děláte chutě!!!! A to jsem měla pocit, že jsem dneska spokojená. Vstávaly jsme všechny strašně pozdě (neřeknu, vypadaly bychom jako lemry 🙂 ) a tak jsme jen snídaly a večeřely. A všechny tři jsme dostaly chuť na to nejšílenější, když jeden neví, coby: Těstoviny se sýrem a kečupem. Tak třikrát ročně nás to popadne. A zítra bude smažák. Dokonce holky řekly, že když smažák, tak jako v hospodě, tudíž s kupovanou tatarkou. Ta moje je prý báječná ke všemu, ale není hospodská… Tak nevim, asi začnu vařit z konzerv, masoxů a jiných lahůdek. Asi jsem se zatvářila divně, protože mi něžně oznámily, že bych tu tatrku mohla smíchat 1:1. Tůůůdle!
    Budu si muset naklonit nějakého rybáře. Štikala bych, sumčila i candala, ale vždycky mě zabrzdí cena, když netušim kvalitu. Tak většinou pstružíme. Brácha sice občas rybaří, ale vždycky z toho vyleze kapr, nebo nějaké mřenky. A američtí sumečci. Nic proti, ale těch kostí a ploutviček a různých skrytých píchátek je v nich moc.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..