plátky hovězího nebo vepřového
olej nebo sádlo
cibule
1/2 větší bulvy celeru
pepř
sůl
hladká mouka
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme hladkou moukou, opečeme na rozehřátém tuku a vyjmeme. Na tuk dáme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme očištěný a na hrubém struhadle nastrouhaný celer a obojí osmažíme do růžova (trvá to dost dlouho). Pak na to vložíme plátky masa, podlijeme vařící vodou a pomalu dusíme do měkka. Výborně se připravuje i v troubě.
Nakonec případně dosolíme. Jako příloha se hodí vařené nebo opečené brambory, rýže i houskový knedlík.
Recept poslala Fialka
V dobrotu přijde syn s rodinou, to bych mohla být za zvězdu⭐
Děkuju za nápad!
A uvař mu sobotu :-)))
Za hvězdu jsi i bez té dobroty ?
Na ZŠ jsme měli vaření. Jednou jsme pekli kotlety na celeru. Moc mi to chutnalo a jak jsem všechno, co jsem se naučila pak vařila doma, tak kotlety neuspěly. Otec neměl rád celer. Když už jsem vařila pro svoji rodinu, mnohokrát jsem se o to pokoušela. K jídlu to bylo, ale nebylo to ono. Ta šťáva byla červená, nevím jestli po paprice nebo protlaku, zkoušela jsem obojí, ale bez úspěchu. Ani strýček Google mi neporadil.
Z dob školních je kmínová poblífka, která se uchytila a vařím jí dodnes.
A nezkoušela jsi tam k protlaku přidat ještě rajčata, třeba z plechovky?
Máti jednou sertvíročila smažený celer…na chuť jsem mu přišla, až po pletech, kdy jsem ho napřed trochu povířila – úplně jiná!
😀 😀 😀
To nemá chybu 🙂
Celer – na žaludek, cholesterol, pročistí krev, je močopudný, rostou po něm vlasy a nehty, na migrénu, na křečové žíly, proti žlučníkovým a ledvinovým kamenům ….
Výborný je nastrouhat lehce povařený celer, smíchat s pokrájeným uzeným masem, přidat koření, sůl a pepř, vejce, zahustit trochou strouhanky – vše smíchat a tuto směs zabalit do listového těsta a upéct.
Kdo chce, tak může přidat i pokrájenou zelenou papriku. Směs připravujeme na pánvi s trochou másla – nejdříve uzené a potom přidáváme ostatní. Směs nesmí být moc řídká, blbě by se balila.
A recept určitě zkusím, díky ?
Celer mám moc ráda a takhle upečený v těstě vypadá lákavě. Ostatně i ty plátky na celeru nejsou marné, určitě brzy vyzkouším oba recepty.
Dlouho jsem tu nebyla hlavně díky své tuposti, zvojtila jsem heslo a už jsem myslela, že už se sem nedostanu až dnes mě trklo, že by taky to heslo mohlo začínat velkým písmenem. Takže vás všechny zdravím a Janě moc děkuji za kuchatku.
V takovémhle případě stačí napsat mně nebo rovnou Pavlínce – ten má hesla na starost a buď pošle nové, nebo to původní.
Jo jo, taky mě to mohlo napadnout. Moudrost přichází s věkem, ke mně holt přišel věk sám.
S věkem odchází paměť ….. vím přesně, co bylo před 20 roky, ale co jsem včera obědvala už si nepamatuju ???
Mě se to taky líbí a někdy zkusím.Celer mam ráda.V létě ho i grilujeme.A ta směs od Úsměvky je taky žůžo.Hlavně když mi po něm neporostou prsa to už bych fakt nechtěla.
Šmankote, o okozí nic nepíšou, tak snad to bude OK ???
Což okozí asi nenaroste, ale celer má i afrodisiakální oučinky, tak by se ty mlíkovaky mohly trochu zvednout taky.
Celer je u nás hooodně v kurzu. Dorostenka tedy nesnáší řapíkatý, ale bulvy sníme tak dvě týdně. Ve třech. Benjamína totiž jednou viděla v TV Jamieho Olivera, který ukazoval bulvový celer jako objev (fakt se ukázalo, že pro ně celer jsou řapíky a kořen je skoro exotika) a říkal, že se k němu máme chovat jako ke kuřeti. Dělala jsem na něj „puťa, puťa“, ale asi to tak nemyslel, neb celer nepřiběhl. Benja pravila, že tedy asi myslel kuře mrtvý. Tak jsme celer rozpůlili, okořenili, máslem pomazali a upekli. Dobrej byl. Prostě dobrej je všude a všelijak. No a když je k němu masakus, masakr z přežjedení je na dosah.
Jo tááááák, já myslela, že zvedá jen chlapům ??
Normálně jsem Tě viděla živě, jak na celer voláš „nááá puťa puťa“ ??
No .. a teď si představ, že já to četla V TRAMVAJI. Okolostojící si mysleli, že jsem magor 🙁
Chudáku, v tramvaji …. příště to musíš číst jen v metru, tam je těch smějících se bláznů víc ??
Pro Haderach:
Já si popila bezva knihu pouze na základě chcechtající se paní v tramvaji…??
Lakys, jednou jsem v busu na trase Praha-Melnik řvala nad knihou smichy tak, ze nekolik lidi okolo chtelo vedet, co ctu 🙂
Lucko, 2 celery ve třech to už je dost slušná porce. Přihoď tedy, prosím, nějaké další využití celeru v kuchyni, neboť já celer můžu, ale má fantazie končí s celerovou pomazánkou (již tu byla zmíněna ve společnosti s kuřetem), svíčkovou a samo jako zelenina do polévky. Jo a ještě jako falešná humrová. Díky.
Moje rozpadající se kuchatské sešity mají dostatek pokladů ……
Celerové chipsy – okrájet, nastrouhat na lupínky, osmažit na oleji a posypat mořskou solí. Lze i do trouby na pečpapír společeně s pokrájenou mrkví – tam ještě přihodit trochu tymiánu. Stejně jdou i hranolky.
Karbanátky – kuřmaso a celer rozmickovat na kaši, sůl, pepř, kari, promíchat, uplácat karboše, obalit v mouce a smažit.
Smažený – uvařený celerový pláty (max. 5 minut) nechat okapat, nakrájet na kostky společně s kvalitním sýrem, mezi dva celery vložit sýr a obalit jako řízky.
Zvětšení prsou taky nebrat. Nějaký recept na zmenšení (kromě chirurgie) by nebyl?
Noooo, teď se všude zděšeně píše o „žehlení prsou“ nahřátými kameny — ovšem provádí se to u dívenek prepubertálních, tak nevim…
Uf, tak to neee. Kdo a proč takové zvěrstvo vymyslel?
„Praktika, kdy se dospívající dívce rozžhaveným kamenem tlačí na ňadra, aby se zastavil jejich růst, je rozšířená především v zemích subsaharské Afriky, jako je Kamerun, Čad nebo Togo.
Zastavením růstu prsou je chtějí ochránit před zájmem mužů a potenciálních sexuálních útočníků. Případné otěhotnění by z jejich pohledu zostudilo celou rodinu, navíc by dívce zabránilo v dalším studiu“.
Chudáci holky. Jen je začali chránit před obřízkou, tak je začnou mordovat shora. Někdy je asi fakt lepší být chlapem.
V dobách pravěkých donesla moc milá starší kolegyňka celerovou pomazánku. Byla ze sterilovaného celeru a rybiček v tomatě, určitě tam byla cibulka, dále bohužel nevím. Byla výborná a škoda, že nemám recepice.
1 krabička rybiček v tomatě
1 menší cibule
100 g sterilovaného celeru
3 lžíce majonézy
sůl, pepř
citronová šťáva případně pár kapek worcesteru
1. Nadrobno nasekáme rybičky, celer a cibuli a smícháme.
2. Promícháme s majonézou a dochutíme solí (solí šetříme!), pepřem, citronovou šťávou a worcesterem.
To vypadá taky dobře.!
Tak to bude ona a ta je fakt výborná !! Asi to namazala tenkrát na rohlíky a udělala jednohubky, to už si taky nevzpomínám, ale ten celer tam děla tu tajemnou dobrou chuť
Ivanku, na něco jsi zapomněl , poděkovat. Promiň , děkuji
Za mne dnes 3x olaláááááááááááááá. Celeru se u nás – hlavně během zimních měsíců- sní hodně a na vícero způsobů. I když se snažím kupovat menší bulvičky, stejně ve dvou najednou nesníme, takže vždy jde v serii povícero jídel s celerem. Dnes byl celerový řízek, na zítra už je přislíbena provinilá klobása, ale nic nebrání nedělní krkovičce aby si chvíli pospala v troubě na celerové peřince.
Už jsem přidávala strouhaný celer ke guláši i pečínce, ale nikdy mne nenapadlo jej nejdřív osmahnout. Myslím, že výsledná chuť bude úplně jiná , proto ráda vyzkouším. ?
Pro Úsměvku – ten celer v listovém těstě jsi pekla, nebo je ze zmiňovaného sešitu plného pokladů?
Celerové chipsy nás neoslovily, hranolky mizí stejně rychle jako bramborové 😎
Jj, pekla, stejně jako se zelím, špenátem, sýrem, mletým masem, houbama …… já už do něj zkusila nacpat snad fšecko.
Já teda chipsy zakázala, páč jsou plné tuku a soli. Ale hranolky dobrý, ty občas dělávám, jen celer předvařím, aby se potom dlouho nelouhoval v oleji.
Já bych ho zkusila šupnout do taštiček – listové těsto mne moc nebere, takže dělávám mouka+ šlehačka. Zatím jsem tam k uzenému dávala porek , s celerem to určitě bude ňamka.
Co se celerových hranolků týče, nahážu do vařící vody, nechám překulit var, okapat, okořením, pokapu olejem a dávám na plech do trouby. Zrovna dnes jsme se dohadovali, že je zkusíme v horkovzdušným hrnci . Prozatím tam pořád běhají (hrnec má takovou lopatku co je převrací) jenom brambory na hranolky nebo dukátky. Dá se tam jen lžíce oleje a nic se nepřepaluje. 😎
Poslouchej, třeba se celer s porkem nepohádá u toho uzeného, zkus do pár taštiček dát obojí a uvidíš …..
Vím, že jsi to těsto už psala, ale já si ho neuložila, zcela logicky nelogicky, můžeš mi ho písnout? Díky
Jen aby se neservali a nezaprasili mi celou troubu – drbu ji nerada 😕
Jo a recept Ti nasprejuju na protější barák?
Děkuju, dorazil.
Tímto děkuju i Květušce Baťkové ?
Úsměvko, až zkusíš ten „nasprejovaný na barák recept“ s budeš s ním spokojená, klidně ho šiř dál svým známým. Zkusit můžeš i na sladko plnit.
Květuš, vyzkouším ho určitě, jen musím projet ledničku a zjistit, co do nich mám. Mám podobný, jen se ke šlehačce dává 0,5 kg mouky, 1 Hera a 1 vejce – dělají se z nich tvarohové rohlíky a jsou také výborné.
Pro HADERACH z jiného soudku: dělala jsem podle tebe odpalované těsto; už žádné jiné. Akorát tolik nevyskočilo do výšky, rozlezlo se do šířky ? a u krájení se dost drolilo. Na kolik stupňů a jak dlouho to pečeš? Já pekla 10 min na 230 horkovzduch (prvně sem je měla taky placatice – při 210 °C, jiný recepis). Jinak chuťově výborné. Příště zkusím udělat ty kolečka menší, ale „poschodové“. Díky za supr recept.
Pekla jsem je dnes ? A byly luxusní! Protože to byl můj první pokus, zdály se mi ty kroužky (podle skleničky nakreslené 7 cm) nizoučké, tak jsem přidala – vyběhly a byly vysoké. Místo 10 jen 5 kousků, ale chlap si liboval, že konečně pořádné věnečky. Peču v horkovzduchu na 180° skoro všecko, dala jsem tak i věnečky a pekla 30 min. Nižším a menším příště asi bude stačit míň. Myslím ale, že 10 min bylo málo. Měly by být hodně propečené – tvrdé . Krájela jsem zubatým nožem, opatrně. Po chvíli odležení s krémem změkly a fakt neměly chybu! 😎
Jj, tak zase příště, budu vědět
A uz vis 🙂
Já taky mimo recept – nedávno se mluvilo o černé soli a Helenka radila Dr.Max. Dnes jsem si ji objednala u lékárny Leram a odpoledne vyzvedla 250 g za 44,-Kč a je jí pěkný pytlíček. Možná, že jde objednat u všech lékáren. Zítra vyzkouším.
Věrko M, někam zmizel Tvůj příspěvek ….. chtěla jsem odpovědět a není kam ?