½ hovězího srdce (nebo správně srnčí maso)
slanina
2 cibule, 1 mrkev, 1/4 celeru
1 petržel, česnek
sůl, pepř
4 rajčata
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření a pepře
Rozpustíme na kostičky pokrájenou slaninu a na ní osmahneme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Pak přidáme nasekaný česnek a na kostky nakrájené (od tučných částí a zbytků srdečních žil očištěné) maso. Osolíme, opepříme, osmahneme, podlijeme vodou, přidáme koření a dusíme. K téměř měkkému masu přidáme na čtvrtky nakrájená oloupaná rajčata (nebo protlak) a ještě podusíme. Kořenová zelenina se úplně rozdusí, takže není třeba nijak zahušťovat.
Hovězí srdce je čistý sval, ale dělá se strašně dlouho. Pokud nepoužíváte papiňák, bude to trval klidně 3-4 hodiny, v papiňáku asi hodinu a půl (z odposlechu, nemám). Haderach
srdíčko jsem jedla minulý týden u Inky a bylo famozní…ona ho umí velice dobře udělat….a její králičí ledvinky s rejží, to byla noblesa..prostě nebe v hústech….
Tak to joooo, srdce je výborne a v této úpravě , to určitě musím zkusit
Ještěže to tu nebylo včera! Představa, že v záplavě valentinských srdíček všeho druhu se ocitne ještě tahle srna, to už by mě položilo. Na druhou stranu nutno podotknout, že jsem jak ta zlá královna z disneyovské Sněhurky: Když vidim srdce, hned mám lepší náladu. Z vnitřností je to má nejoblíbenější. Takže si srjasr (srdce jako srna) rozhodně zkusim. A už se těšim.
Zrovna včera jsem si objednala půlku hovězího srdce v masně v Sázavě. Mám naplánováno na celkem 3 úpravy.
S tím dlouhým vařením – pokud je to z mladýho nebo odleželé maso, tak je za 2,5 hodiny měkké, pokud je to starý kus, tak i v tom papiňáku 3 hodiny….
Hele, já měla určitě mladej kus, to srdce bylo malé – ale asi to byl nějakej atlet, dusilo se to skoto 4 hodiny 🙂
Mám v mrazáku kousek dančího a jedno celé srdíčko z ?. Co by na tuhle úpravu bylo vhodnější? Nebo mám počkat až se přitoulá srna? ?
Rozhodně to vypadá uvaření hodné. 😎
Tady bych asi nemíchala, daňčí bude měkké určitě dřív, než sdrdce, dej jedno nebo druhé. Koneckonců na daňka je tu receptů několik.
Nechci míchat, od každého mám akorát na naše 2 porce (ještě možná trochu zbyde). Já se ptala, které z těch dvou mas by bylo vhodnější na tento recept. Jinak si se zvěřinou poradit dokážu 🙂
Oboje. Zkus to srdce danka zpracuj klasicky 😉
Já ke zvěřinovému guláši zeleninu (mrkev, celer a petrtel) nedávám, jen divoké koření, papriku, jalovec, majoránku, česnek, cukr, cibuli a jak ho nemusím, tak protlak.
A samo, že přidávám, jako do každého guláše starý chléb na zahuštění.
Ale toto zkusím, jen ne z Valentajnského postrachu, spíš z kousku hovězího.?
Kromě toho, že mám v nohách tisíc jarních kilásků, tak jsem v šoku, dnes jsem zjistila, že pravá hovězí svíčková stojí 984 Kč za kg a kližka 263 Kč za kilo. Pravda, je to s přívlastkem BIO, ale i tak. Tam i kurča stojí skoro 200 za kg. ?
Tedy jít takovou dálku a vidět takovéto ceny, asi by to se mnou švihlo!
Jinak už jsem se zeleninou dělala ragů z kance (kančí i recepis dodala babinka) a chutnalo. 😎
Povídej mi o tom chvilku, jsem se málem skácela. Ale viděla fšecko, co my z těch dvorků ještě známe – kuřata, slepice, kohouta, králíky, holoubata, kačeny, husy, ovce a kozy (ty krmila), dokonce i mláďata si mohla polaskat, prasátka, krávy, koně (ty si mohla pohladit a povozit se na jednom) – prostě zážitek na hodně dlouho. Ani bych si nedovolila říct, že jedno z těch prasátek, co viděla, budeme mít k obědu ?
Jen šlo fšecko do pračky, smrděli jsme?, už na to nejsme zvyklí, bo co.
Já s tou zeleninou zatím ne, spíš „svíčkovou“ (schválně to dávám do uvozovek, páč si pamatuju ještě z PŽ, že to není svíčková) nebo guláš. Ale mám v mrazáku kousek srnčího, dančího i kančího, tak s tím něco provedu ?
Tak to je jasný, že pro městský dítě je takovej statek úúúžasnej zážitek. Pro mne byl už před lety úděsný zážitek, když cca 10 leté dítě ani nevědělo, že kráva je kráva. Řval na kraji lesa jako by ho na nože brali, protože na louce se pásla „hrozná zvířata“ . Nevím odkud hoch byl , babička byla chalupářka. Když šli na houby, ještě se kravky dojily. Babička měla velký problém chlapce donutit louku přejít.
Tak tohle zvíře se spíš bojí mravence, než nějaké veliké krávy, ale co naděláš ??
Hlavně že jste si to užili – věřím že i ty ??
Já nejvíc, to mi věř ?
To jsi mi pripoměla loňské léto,když nějaká vnoučata přijela za babičkou kousek od nás a asi 10ti letý kluk měl hrůzu vlézt do řeky na brodu (asi30 cm).Do té doby byl zvyklý pouze na bazén?
Záse se zamilované dívám na tento recepice a když jsem se konečně odtrhla od kořenové zeleniny, zmercila jsem ten krásný jemný knedlík a už to slintani nelze zastavit . To je tak , když si někdo řekne , ze zhubne tím, ze nebude večer jist a pak to takhle dopadne
Pokruť pod Tebou neprská koště, tak si klidně dopřávej!!?????????????????????????????????????????????????☕???
To moje prská, jen mě zmerčí. Tak musej zametat holky. 🙂
Platíš pivo
Moje koště prská docela často, ale kdyby praskalo, tak to bych se pokroutila jedna radost ?
Jj, ten krásný knedl mě také zaujal, to souhlasím
Jinak, jak jsi psala , ze tvoje velikost je M , tak já se tam taky ještě někdy nasoukam, ale L to jisti ?