Vy mi dáváte. Polévku z pečeného květáku jsem kdysi dávala ještě na PŽ a protože to vařím podlevočně a coulo, absolutně si nepamatuju tehdejší recept. Ale základ je takto:
květák
pórek nebo cibule
2-3 mrkve
1 brambor
4 stroužky česneku (nemusí být)
vývar zeleninový nebo masový, to je jedno (nebo voda + kostka)
mletá sladká paprika
muškátový květ
sůl
pepř
smetana
olej
máslo
Květák rozeberte na růžičky, zakápněte olejem, poprašte paprikou, osolte, promíchejte a i s česnekem dejte péct na 200° asi na půl hodiny. Mrkev a bramboru nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka a orestujte na másle (nebo napřed zpěňte cibulku a až na to dejte zeleninu). Do hrnce přidejte větší část pečeného květáku a zalejte vývarem. Vařte, až bude zelenina měkká. Přidejte pečený česnek (nebo ne 🙂 ) a rozmixujte tyčákem. Zjemněte smetanou, přidejte špetku muškátového květu, dochuťte solí a pepřem a krátce provařte. Před podáváním ozdobte zbylým pečeným květákem a klidně i nějakou bylinou (petrtelka, pažitka)
Sladkou papriku lze nahradit uzenou a dobré je to s trochou chilli. Haderach
?
Taky dělám a můžu potvrdit, že je fakt dobrá. U nás teď ale vede polévka z pečeného celeru.
Recept, prosím? Do mailu?
No já žádný recept nemám. Celý celer nakrájím na kolečka, ty pak na pánvi společně s cibulí opeču do hněda. Možno přihodit i stroužek česneku. ( Když naše nejmladší dcera kojila, nedávala jsem ani tu cibuli a byla také dobrá, dcera ju vyžadovala snad obden) Pak to i s tím máslíčkem přesunu do hrnce. Pokud dělám polévky pro celý regiment, tak přihodím 1-2 brambory, zaliju zeleninovým nebo kuřecím vývarem. Pak to rozšmelcuju a zjemním smetanou, kořením jen pepřem a soli. Podávám s opečeným rohlíkem. Na té pánvi to je rychlé a nemusím rozpalovat troubu a to máslo a celer je neskutečná vůně.
Hele, hele! Tak sugestivní popis mě dostal. Brokolice bude s bramborama a dneska celerka…
U nás dneska uzená se šunkovými knedlíčky. Recept nedám ?, mám vyfocené a připravené. A k obědu žabinec.
Tak, vzhledem k receptu a předchozímu komentu doplňuju, že u nás vede polívka z pečenýho kuřete… Ovšem dodávám, že karfiól, celer i kuře jsou u nás na stejně vysoké šprušli téhož žebříku… Máme zaděláno na brokolicovou, tak přemítám, jestli ji taky zkusit upéct…
Jo, mám objev zahrádkářský: Na jaře jsem si mezi byliny vrazila i květináč s rozmarýnou. Prostě jsem ho zakopala s tím, že na podzim vykopu, přezimuju doma… No a zapomněla jsem ho tam. A… A? A ona to přežila, kytka statečná! Už raší nový lupeníčci… A to neroste někde chráněná, nasluněná a všechno to teplomilno – středomořsko, které se takovým kytkám vytváří a supluje. Tož jsem vyvinula a vyšlechtila rozmarýnu nerozmarnou a nerozmazlenou… (..a mám strach se jít podívat, jestli nevymrznul šnitlík…).
Nechci nijak snižovat tvé mičurinské schopnosti, ale rozmarýn jsem měla na zahradě celoročně pár let – vymrznul až minulou zimu, kdy bylo pár dní fakt hnusnejch holomrazů. A pěkně uprostřed zahrady – vokolo pláň.
No mám takový dojem , že mě zahradnice nabízela nevymrzávací, kterej snese i nižší teploty. Mám ho několik let, letos nevím, ještě jsem to nekontrolovala.
A já to nikdy nepěstovala, a všichni furt, že myrta a rozmarýna musej na zimu domů… No, tak holt, nebudu letos slavná. Až napřesrok, pane Špelec… Jo, ale konopí nám už taky přezimovalo. A to byla zima vopravdická a dlouhá. Heč.
Jo, a co tvoje saturejka? Ještě se vedle ní něco vejde? Nebo už je to definitivní trifidní adeloid?
Také mám brokolici a spekuluju, ze polivku vyzkousim s ni. Noco, bude dříve hotova
Tak já mám asi trochu jiný, ale určitě je od Tebe, jen si nejsem jistá, zda jsem ho takto nemodifikovala sama od sebe.?
Květák na růžičky, dám na plech vyložený pečpapírem, posypu solí, pepřem, paprikou a kari kořením. Na každý kousek květáku dám kousek másla a vrazím do trouby.
Mezi tím si uvařím zeleninový vývar, když je květák měkký, tak ho vyndám z trouby, větší část nasypu do vývaru, rozmickuju, hrnec vrátím zpět na plotnu, přidám smetanu, prohřeju, přidám petrtelku a podávám. Do rozpálené trouby vrazím po upečení květáku kousky chleba nebo pečiva, které dávám do misky a každý si nabere dle sebe.
I tento druh pečené květákové poblivky je vynikající ???
J8 jsem koukala do Kuchatky 1, ale bohužel Devětapaesátka nestáhla ani jednu polévku. Je docela možné, že v době, kdy tu kuchatku dělala, tak že tam tahle poblivka ještě nebyla.
Nevím, já jí dělám již nějakou dobu, ale kdy jí tam Hadérka dávala fáááákt nevím.
V každém případku je výborná
Jo s kari!!! Nojo, ja ji delam malokdy, u syna kari nefrci…tak na tu jsem nevzpomnela 😉
Já už si fakt nevzpomínám, co jsi tenkrát psala, ale to kari vím určo. Tak je možné, že jí máš přeformátovanou Ty, co? ?
Podlevocni coulo. Formatuju podle obsahu lednice. Uz jsem v tom mela i pastinak…pecenej taky.
?? U nás jede jen ta Tvoje/moje klasika. Zkoušela jsem tam dát i zeleninu a neeeee, prostě to musí být ta „správná“ ?
Tak jsem se dočkala, pořád tady někdo psal o pečené poblífce z květáku a já se tak dlouho ptala (nebo spíš neptala Haderky) jak na ní. Vyrazila jsem na nákup a chtěla jsem koupit květák. Měli pouze hnusný ovadlý s nahnívajícím košťálem a to za 34,-Kč (nejsem cvok). Ale brokolice byla výstavní, takže bude zítra pokus o pečenou brokolicovou :-).
Pak tedy prosím o info, jak to dopadlo. Já se totiž bojím, že se ty roztřepené konečky budou připalovat a pak to bude ve finále hořké. ?
Já zkoušela tu mojí modifikovanou verzi i z brokolice a je také výborná. Jen trochu výraznější chuť (nebo jak to mám napsat, prostě ta brokolice je jiná než květák)
Tak tomu říkám servis… Ve 4,40 Věrka požádala a v 6,30 už to visí!
Určitě budou dobré obě verze -Hadérčina i Úsměvčina. Je to velmi podobné a každý si může modifikovat podle sebe (a dostupných zásob).
A rozhodně bude dobrá i výše v komentech uvedená celerová. Jak jsem včera psala, Fialka mi odhalila tajemství chutě na pánvi osmaženého celeru. To je pro mne nebe v huústech 😎
A já mám nebe teď ….. jahody, ředkvičky, mrkev, jablko, kiwi, kousek ananasu, hrozno a okurek ….. to bude zítra ráno krásně ???
To víš, já i Haderach jsme na tom jako ten skaut z Čochtana, taky měl na opasku „Vždy připraven“. Přesto ho Čochtan utopil. My ale vydržíme, …..snad…..
Tak vypadá to, že největší problém je udržet se a nesežrat ten pečený květák rovnou.