200 g uvařených malých těstovinových vrtulek
lžíce oleje
150 g tuňáka ve vlastní šťávě
asi 10 malých rajčátek
větší hrst nakrájené rukoly
sůl,pepř,
lžíce majolky
půl kelímku zakysané smetany
Vše smíchat a nechat vychladit.
Recept poslala Květa
Tak tohle já můžu, i když většinou dělám teplou variantu bez kys.smetany a majolky: nakrájím na drobno papriku, červenou nebo jarní cibulku a přidám s tuňákem k čerstvě uvařeným těstovinám. Někdy přimíchám i trochu sýra (nestrouhaný, ale krájený na menší kostičky).
Taky dávám cibulku 🙂
Jo, cibulka dobrá, ale tady byla schválně vynechána kvůli aromatické rukole. Jinak cibulku přidávám všude, kam se dá. Jen ji do salátů, které se nespotřebují hned, myslím třeba těstovinové nebo bramborové, spařuji nebo lehce orestuji na oleji. Salát pak déle vydrží bez úhony.
Na tuňákovi je jedna skvělá věc: Dá se jíst s čímkoli i bez čehokoli. Nic proti kaprům, ale kdyby v třeboňských vodách chovali tuňase, klidně bych přispívala na nákup mořské soli pro mazlíčky… Je to ryba u které je báječný i ten nejjednodušší recept: Otevřete plechovku, popadněte vidličku a usedněte…
Jen ta rajčata mě dneska brzdí. Fakt si počkám, až budou mít chuť… Ale jen houšť s touhle rybou. Brzy budu zase objednávat…
Jj, tučňáka já můžu taky …. z něj pomatlánku s křenem, s kuskusem je taky výborný – mám několik oblibujících recepísků, výborný je taky se sterilovaným celerem jako salátek. ?
Salátek bych ráda, dej recepísek sem nebo adminkám, ať se potěšíme všichni (kuchatky i kuchaři).
Není problém, tady je …..
Celer z plechovky či ze sklenice nechat okapat a nastrouhat (pokud není v jemných nudličkách), přidáme hotový kuskus, tučňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě, pokrájená rajčata z konzervy (můžeme dát i trochu šťavky), majolku, zamíchat, okořenit a vkládat do listu salátu. K tomu pečivo a večeře jak vystřižená.
Určitě by šlo připravit i syrový celer – pokrájet, nastrouhat, osmahnout, podusit ….
Tuňák 100x jinak. Pokaždé rychlý, chutný, lehce stravitelný.
S kombinací tuňák + těstoviny jsem se prvně seznámila u mé nevařící dcerky, když mi předvedla, jak rychle dostanu teplé jídlo i když se mi zdá, že doma nic k jídlu nemá.
Já jí pak na oplátku udělala studený salátek . Ledový salát, měsíčky cibule, plátky okurky, osminky rajčat, osminky vařených vajec, sůl, lehce olej a navrch tuňák.
Do kuskusu ani do celeru jsem ho ještě nezkoušela 😎
Bez těch syrových rajčat to dám taky ??
Tučňáka v oleji, jarní cibulku, sůl, vývar, šťáva z citronu a kuskus. Kuskus zaliju vařící vodou, přikryju, po chvilce promíchám, přidám mořskou sůl a kousek másla, promíchám a nechám dál stát. Nakonec vše zamíchám a sežpapám.
Nebo – 2 uvařená vejce, orestovat pórek, přidat tučňáka, česnekové pesto nebo utřený česnek, kuskus – zamíchat, okořenit. Nastrouhat sýr a posypat.
Takových rychlých recepísků je hodně, opravdu. Ale na to je ani nepotřebuješ, páč stačí vědět, co máš v lednici …… ten můj tomu říká: „Jak se rychle dokáže ženská vyvlíknout z řetězu od kuchyňské linky“ ….. ale vždy vylíže talíř, tak kecá ???
??? To znám.. Co budek večeři? … Nevím, kouknu…. Prohrábnu lednici a spatlám co najdu ?. Jen tu občas objevuju inspiraci, anžto některé kombinace by mne nenapadly 😎
A o tom to je, také si nedokážu některé kombinace představit, ale někdo jiný ano, vyzkouší to a napíše, že OK. Proto jsme tady ?
Jdu si odmalovat obličej z toho ksiftu (tím se zase v zrkadélku nepoznám) a hodím spršku ….. to bude nádhera, tolik čistoty po celém dni ???
Príma, po těchto příspěvcích bude mít Jana co „vyzobávat“ a doufám, že to udělá, protože jak se znám, tak za chvíli nebudu vědět, kde tyto dobré recepty hledat.