vepřová plec (750 g)
žampiony (vanička 250 g)
1 velká cibule
sůl, pepř,
nové koření,
bobkový list
sádlo/olej
(vývar nebo bujon)
Omyjeme zakoupené žampiony, osušíme a nakrájíme na plátky. Dáme do misky na čekačku. Oloupeme cibuli, na jemno nakrájíme, dáme do misky a opět odložíme. Maso omyjeme, nakrájíme na kousky, obalíme v mouce a opět odložíme.
Do kastrolu, či velké pánve (ke které máme poklici) dáme rozpustit sádlo, když má správnou teplotu, tak vhodíme žampiony, které pořádně opečeme, musí být zlaté. Že je dno připečené vůbec nevadí, ba naopak, odpeče se potom do omáčky. Vyjmeme zpět do misky a necháme je tam. Do tuku vhodíme cibuli, necháme zpěnit, přihodíme maso a pořádně opečeme. Poté podlijeme vývarem či vodou, přidáme koření a sůl a necháme bublat na plotně. Když je maso téměř měkké, tak přihodíme žampiony i s vodou, kterou pustily. Necháme opět probublávat, popřípadě doléváme vodu.
V závěru vylovíme fšecko koření (pokud jste jako já, tak ho tam máte volně), zahustíme a podáváme. Nejlepší příloha je rýže, houskový knedlík.
Úsměvka zřejmě zahájila jarní úklid, protože k tomu píše: „Během těch 2 hodin, co se omáčka pomalu vaří, máme čas umýt 2 okna, nacpat a poté pověsit pračku, utřít prach, vyluxovat a vytřít. A jedna rada na závěr, neochutnávejte čerstvě dovařenou omáčku, neb si spálíte huústa jako ten můj.“
Chachá! Mám tu čtvrt kila žampionů, měla jsem chuť přesně na tohle! Teď všechno visí na tom, jestli mi přivezou maso. Nicméně se mi kroutí nejen hůsta, jakou mám chuť. Když s masem nedorazí včas, bude nějaká houbokombinace buď s ptactvem, nebo zeleninou. Jo, a určitě nebudu mít čas na okna, pračku ani prach. Na prachy – to bych si ho udělala, ale takhle…
🙂
Tvořím dnes krmi velice podobnou, jen místo divokého koření jsem dala lžíci
sladké papriky a žampiony nahradila 3/4 l sklenicí sterilovaných hub ve vlastní
šťávě. Když bude maso téměř měkké, rovnou do kastrolu uvrhnu spařenou propláchnutou rýži a dohromady všechno zvolna zapeču. Rýže musí být potopená,
ale nesmí se to zase přehnat, aby nebyla patlámo. Na talíři si to ještě nahezkám petrtelkou nebo pažitkou, může být i šnytlík. 🙂 A teď jdu vysít rajčata, letos „jen“
20 druhů. Jestli mi z toho hrábne, tak na mě vzpomínejte v dobrém. 🙂 :-):-)
Na setí rajských dnes taky dojde. Vždycky to dělám na Josefa a tak mám den zpoždění :-). Kolik bude druhů nevím, to spočítám až vyhrábnu z krabice, plus ty co jsem ještě nakoupila.
no já nevím…..my zas každoročně říkáme – koupíme si jen 20 sezenic rajčat a pravidelně jich je 40
a hlavně – nikdo za to nemůže
Kdybych kupovala, tak by to asi bylo lepší, nebyla bych tak rozmařilá. Takhle naseju a ono jich spoustu vyroste. Pak kelímkuju, 32 pro nás do foliáku, 8 pro syna, 15 pro kamarádky, 10 co kdyby. . . . . a nějak jich mám vždycky kolem stovky. Je mi je líto vyhodit, tak nutím sousedům a zbytek někam vysadím. Výsledkem jsou bedny rajských, které pokud někomu nenacpu, tak musím zpracovat. Proč se u nás musí dělat vše ve velkém?
asi budeš naše příbuzná…..máš velmi podobné povahové rysy s mojí mámou ….to se ještě někam vejde :))
Jak já ti závidím. 🙁
co závidíš?
Hlásím se taky do přízně, na parapetech mi už trůní 52 sadbovačů s přepíchanými paprikami, (sama jich budu potřebovat asi 26) a teď si koleduju o tu nadílku rajčat. Kam to fšecko dám, to ví jen Pánbůh. Ale je to přesně tak, jak píšeš, když už to vyrostlo a má se to k světu, přece to nevyhodím… 🙂 Nevím jen, jestli je to u mě útlocitnost, nebo hladovost! 🙂
no tak se třeba může udělat výměnný obchod s kuchatkama z blízkého okolí, ne?
Bláhovce … zahradu, rajčata … fňuk
plevel, slimáky a další breberky, co všechno sežerou, rytí zahrady, pravidelné zalévání :o)
I to, Ivanko.
Mam zahradu, ale malickou a hlavne na chalupe. Takze i kdyz si tam dam tech 5 rajcat, co se mi vejde, chcipnou, protoze poslednich par suchych jar to bez zalevani nedavaj. Tak pestuju jen bylinky a odolny kytky 🙁
Já už mám 3cm rostlinky.Sela jsem brzo.Jenže nemám zahradu.Nechám si 2 keřiky na balkon a zbytek šoupnu mladým na zahradu a možna i druhé babičce.Mám jen ty prťavý rajčátka.Na zimu jsem je zandala a doma rostly za oknem až do listopadu.
Já budu sít o víkendu. Doufám, že bude hezky, chci to dělat venku. Letos chci víc ačokči a zkusim z ní kvašáky i zavařit jako okurky. Snad se urodí, protože už každá máme nápad, čím je plnit a jak tepelně upravit. Taková blbost a chutnají nám rok od roku víc. Teď jsem viděla i obří, ale 4 semínka za bezmála osmdesát korun a čestně prohlášeno, že by tak dvě mohla naklíčit. Tak do toho letos nejdu, ale… No, napřesrok asi jo. Letos musim tu naší permakulturu trochu umenšit v perma a uvětšit v kultuře. Mladejm už se podařilo skoro vyhubit kopřivy a openec, tak si musim udělat kopřivník a opencovník. Zato bršlice je tu furt víc, než chci. Ale jak je teplo, statečně škubu i ty nejmenší (krom jahodovýho pudinku už jí máme ve všem). Jo a vyseju i tykve – knedlíky. Máte je někdo? Moc mi vyhovuje, že jsou to jednoporcovky. 🙂
Ačokča na baz oši 15 semen 15 Kč….
My ačokču přesíváme už čtvrtým rokem a neztrácí nic – je to původní druh. To jen ta obří mě chytila za osrdí. 🙂
knedlíky jsem nezkoušela – nějak jsem nesehnala semínka (a to jsem chtěla krást i vystavené dýně na výstavě dýní v botanické zahradě – ale bylo tam moc lidí)
Boženko,
si to fáááákt půjdu hodit, páč jsem četla: „když bude maso téměř měkké, rovnou do kastrolu uvrhnu spařenou promíchanou kamarádku“ …. asi bych měla přestat čučet na kriminálky ?
Tedy úsměvko, to je bomba! Jsem všežravec, ale narvat do pekáče kamarádku mě ještě nenapadlo. Mám ji ráda, ale ne na houbách (v lese , to jo). Ale že jsi to tak přečetla, věř mi, že mně se to stává často, že vidím něco úplně jiného, a nesluší se tu ani psát, co všechno z toho vzejde. 🙂
Boženko, tak to občas napiš … nebudu jediná, kdo má vidiny ?? A kemošku bych do pekáče fáááákt necpala, ona by se tam nevešla, ale ne proto, že by byla tlustá, ale proto, že nemám tak velké pekáče ??
Já za to nemůžu, přečtu začátek a hned mi jedou myšlenky bez toho, že bych četla dál ….. ještě přemýšlím, že vyrazím na oční, abych jako měla jistotu ?
A nestačilo by třeba jen pořádně vyčistit brejle? 😉
Ano, ano, díky za inspiraci, uklohním až sníme řízky s brkaší a špecle se sýrovou omajdou
Špecle se sýrovou si nechávají naše holky speciálně připravovat v kamarádově restauraci. Vařil dvacet let v Alpách a má je fakt vymazlený. Děláš si je sama, nebo kupuješ?
Špecle delám domácí, tyhle zrovna špenátové a omajda čistá improvizace, buď co lednice za sýr dala, nebo se sýrem balkánského typu, nebo nejaký polosmradlavý švýcarský (jako teď + šunka), muž ještě rád i gorgonzolu, tu já moc nemusím.
A recepis od kamaráda by nebyl?
Zkusím vyptat. Občas pustí chlup. 🙂 Chystáme se za nimi tak za měsíc. Vždycky to spojíme s výletem a v tom údolí, kudy vede cesta, bývá dlouho zimní mokro. 🙂
Nebudeš Ty z Moravy? U nás se řízky jedí s brsalátem či s bramborem ….. s brkaší se jí sekačka, mleté rezeně a tak, ale řízky vážně ne. Fakt je to krajové ….. stejně jako každý nemá rád v brsalátu salám/šunku ?
Babička byla od Prdulbic, a my řízky s brkaší vždycky, salát výjimečně…
V Praze kase bezne.
Já pocházím z Nymburka a taky bez problémů – řízek a br.kaše byly daleko častěji než se salátem.
Brkaše s řízkem úplně běžně, i když brsalát taky není marný, ale – brkaše je mnohem rychlejší a brsalát jedine s hráškem a já teď nemůžu nadýmavé, to by mé dítko asi uletělo a mé nervy u toho breku také ????
A joooo, čerstvá maminka. Dodatečně ještě jednou gratuluji a ať roste ?
Zkus fenyklový čaj, ten dost pomáhal …. na moje smráďata, ale dnes jsou to dospěláci ?
Dělám podobně, jen většinou s houbami z mrazáku a vrazím do trouby.
Tak jsem se nechala inspirovat a vrazila do hrnce na másle osmahnuté kuřecí stehenní řízky nakrájené na kostky, přidala cibuli na měsíčky, jednu nakrájenou lečovou papriku, sůl a pepř, trochu sojovky a skleničku nakládaných hub v kořeněném nálevu od „Kaisera“. Teď se to dusí a až to bude měkké, zahustím trochou mouky rozmíchané ve vodě. Zítra budu podávat s knedlíkem a pozítří s bulgurem. Zatím to chutná moc dobře.
To věřím, není ftom nic špatného …… tož dobrou chuť ?
Zatím jsem dělala vepřové na houbách lesních, ale mražené už došly, sušené šetřím španěláčkům, takže je nejvyšší čas vzít na milost žampiony i do omáček. 😎
Pokud jezdíš do Makra, tak tam mají i hříbky, lišky ap. Je to sice dražší, ale pokud bych si já mohla vybrat, tak raději tohle než žampiony.
Do Makra nejezdím, žampiony kupuju čerstvé a dobré v Lidlu. Jen jsem z nich ještě nikdy nedělala omáčku.
Kvetulo, pokud máš někde poblíž „Iceland“, tak tam mají také velký výběr mražených hub. Prodávají to v menším balení, tak můžeš vyzkoušet, zda to bude vyhovovat.