6 bílků
15 dkg cukru krupice
13 dkg hrubé mouky
5 dkg mletých ořechů
6 dkg másla
tuk a mouka na formu
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do něj zašleháme cukr, lehce vmícháme mouku a ořechy a nakonec přidáme rozpuštěné chladné máslo. Těsto urovnáme do formy a zvolna upečeme.
Recept poslala Fialka
To bude bordůtka!!? Henčed, jak zjistím, kam vrazit ty tloutky. Dělám takovou roládu, jen mnouky maličko, na 6 bílků tak max 40g, upéct z toho bábovku mě nenapadlo..
taky dělám z podobného těsta roládu nebo ořechové řezy s krémem. Ta bábovka mne nenapadla , tak jako vás . Hned na neděli vyzkouším. Žloutky dám do kynutého těsta – tedy 3 a další 3 do zálivky na zapečenou rybu .
Jsem ráda, že se tu objevila tahle bábovka, mám sice hodně receptů na bábovky, ale tuhle zrovna ne. NAvíc teď skoro nepeču, jíme hodně saláty ze zeleniny a masa a tak pečené ode mne moc nečekejte.
Je to skoro jako ořechové pusinka, musí to být moc dobre a uplatní se hlavně o Vánocích, když mám hafo bílků
Moje mamina dělávala z bílků „dukátky“ a musím napsat, že jsme se jich mohly jako děti užpapat … z bílků ušlehala sníh, do něj na jemno strouhaný sýr, osolila, opepřila a lžičkou nabírala těsto a smažila v oleji. Když byl svátek, tak nám je před smažením obalila ve strouhance. A pamatuji si, že v oleji plavaly, fakt ho musela být vrstva, dávala to do vyššího kastrolu.
Fakt to bylo výborný, jen první ochutnávala a potom dochucovala těstíčko. Musím je jí zeptat, zda měla/má recept, či dělala podlevočně, měla bych vyzkoušet.
A Fialce díky, že mi tu lahůdku připomněla ?
Recept 934 😉
Díky ?
A bez množství, což asi tak bude mít i mamina.
Jsem se hlavně koukla, zda jsem k tomu nenapsala něco svojeho ftipného a neeeee, takže je možný, že jsem to fáááákt vůbec nečetla. Pokud ano, tak trpím LAHOSIPem a tímto se celému zdejšímu štábu omluvuju ???
Je od Katy. Mnozstvi…udelej snih a postupne pridavej do pozadovane konzistence 🙂
Fialko, to je do malé bábovičky, že jo? Nebo to zázračně nabobtná?
Mohl by to být i dortik, no ne ?
Boyko, trochu nabyde, ale zázraky nečekej. Jak píše doleji Nella, do normální bábovky vyleze tak do půli. Mám také menší formu, takže ta je akorát téměř nahoru. A do té obrbábovky, která se dědí už několik generací (litinová smaltovaná) by to muselo být snad z půl kopy vajec. 🙂
A další bábovička do sbírky ? Vypadá prudce jedle. Teď už jen přebytek bílků a jde se na to 😎
Zkoušela jsem včera večer a je to výborné. Já bych příšte dala trochu min cukru, ale zbytku rodiny se to zdá přiměřené. Z této dávky je bábovka do půlky normální formy. Vlastně kolik těsta tam dáte, tolik ve finále vytáhnete. Ale určitě skvělé využtí pro zbylé bílky. Ukládám a nebyla naposledy?☺
Nellynko, díky. Mám radost, že chutnala. 🙂