kuřecí maso (stehenní řízky, prsíčka)
1 velká cibule
3 lžíce oleje
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
na pastu: vrchovatá lžička karí
sušený česnek
citronová kůra
lžička hořčice
trošku oleje
sůl
chilli dle chuti
Ze všech ingrediencí dobře utřeme pastu. Na pánvi rozpálíme olej, na něm krátce (asi 1/2 min.) osmažíme pastu, pak přidáme na slabounké plátky nakrájenou cibuli a na kostky nebo nudličky nakrájené maso. Zprudka opékáme asi 3 minuty. Pak zmírníme plamen, vmícháme kokosové mléko, přivedeme do varu a zvolna vaříme asi 30 minut do zkřehnutí masa. Podáváme s vařenou rýží.
Recept poslala Fialka
Tohle by si určitě dala moje dcera s partnerem i vnučka s partnerem,jen můj muž
kari ne,ne.Ale možná to udělám na velikonoce.Což mi připomíná,co vlastně vaříte na velikonoční svátky,mimo nádivky a mazance?
Moje horší polovice má nařízeno zhubnout a tak držíme redux dietu oba. Ale co budu vařit příští týden vůbec netuším. Na nákup pojedu až 18. ve čtvrtek, ale mám tam celé kuře a bažanta, tak to vidím nějak tak podobně.
Chchá! Nedávno jsme se tu bavily s Rybářkou o jednobarevných jídlech. Fialka vyhrává žlutou! A dobrou! Já ty Indy poslední dobou můžu víc a víc.
A k Ivinu dotazu: Na Bílou sobotu, protože trouba jede ostošest, k obědu většinou zapeču těstoviny, nebo brambory se zeleninou. K večeru se u nás scházívá tlupa rodová i přátelská, tak se chlebuje – nejčastěji s uzeným, které peču s nádivkou dopoledne, a taky vařívám kotel polívky. A to, co kdo donese. Na Boží hod většinou peču kuře na másle. Je takové velikonočně žluté a máme ho rádi. S brkaší a okurkovým salátem. Když se naskytne jehně, je to druhá varianta. To jede na rozmarýnu. V pondělí pak většinou dušené hovězí s rýží. Obědváme hodně brzy, protože vyrážíme do lesa, kde dojde samozřejmě na buřty a každá hospodyň vozí ochutnat svojí nádivku, tak jsme rádi, že musíme k autům dva kiláky pěšky… Večer už je klasicky vajíčková pomazánka, nebo salát. 🙂 Nicméně my ve velikonočním modu jedeme už od Květné neděle, to míváme řízky a když se vybičuju, tak se salátem bramborovým, ale s čerstvou zeleninou. Na Zelený čtvrtek požadují zelené jídlo, špenátové nudle to jistí. Nejradši mám Velký pátek. Vyhlásím přísný půst (čímž docílím toho, že záhadně zmizí několik dní starý chleba, tvaroh a svazek jarní cibulky) a k večeři brambory na loupačku a nějaké kyselé mléko. Když pakobylky nechají kus toho chleba, tak ještě oukrop.
Tomu říkám inspirace ?
Ježkovy oči,to bych se asi zvencla.Nejen těch lidí,ale i toho jídla.Vy to tak krásně prožíváte,myslím ty svátky,nás nikdy tolik nebylo a ve městě se to tak nebere,ale upřímně-závidím a to jak elán,tak pozdější vzpomínky.At´se u vás všechno vydaří…
Toho jídla není vůbec moc. Lidí je více jen na Bílou sobotu, ale to uzený se upeče samo a chleba se nakrájí snadno, někdy dokonce dám befelem, ať ho někdo nakrájí už v krámě. A polívka vzniká průběžně. Většinou je zeleninová, do které vyklopim fazolí tolik, aby byla pro všechny. Buřty koupim, loupání vajíček po koledě je generační nutný rituál. Jediná výjimka je, že máme dvě různá masa dva dny po sobě. Kuře a hovězí. A navíc z obojího zbývá na další jídlo. Nádivku, mazanec a beránka považuju za velikonoční atributy. A jen od doby, kdy Dorostenka začala mít problémy se pšenicí, musím zadělávat všechno nadvakrát. Pidiberánka, pidimazanec a pidinádivku bezlepkové a pak normální. A to i přes to, že nepožaduje. Ale dělám pro ní standardní svátky. A ty davy hostů? To je pohoda. Na každého z nich v průběhu roku dojde, takže jsme secvičení. Většinou, když všichni vypadnou, je u nás uklizeněji, než když přišli. Mně pak zbývá až poslední myčka na vyklizení… Já vařím v podstatě dost málo. Jsme tři. Řízky koupím čtyři. Kdyby se náhodou někdo objevil, mám sichr. Jinak obalím tři a ze čtvrtého je maso třeba do těstovin, nebo rizota. Totéž je s kuřetem – jedna porce zbyde. Jen to hovězí kupuju větší, protože rdousit malý kousek je na úkor kvality. Ale zamrazím na ještě jedno jídlo a pak mi většinou zbyde ještě kousek třeba na topinkovou směs, nebo do nějakého salátu… Takže krom těch tradičních mazanců a spol, které peče navíc skoro každý, mi do rozpočtu vstoupí akorát kus uzeného a piksle s fazolema. A to jen proto, že jsem líná je máčet a vařit sama. Velikonoce a Vánoce – je to jen dvakrát do roka a jsou to zatra velký svátky na to, aby si je člověk neužil. Kuchyňský fofr mám jen krátce: V pátek večer před spaním zadělám na mazance a v sobotu, holt, musim vstát ráno a ne dopoledne, jak by mi vyhovovalo. A peču a peču. 🙂 V poledne je hotovo, utřu pot a vytřu v kuchyni a nastává veselice až do pondělního večera…
Daleko větší zápřah mě čeká od zítřka, kdy z Anglie přijedou všechny následky mého manželství. Jednak je (ty nejmenší) hodlám rozmazlovat, jednak jim budu balit dětskou knihovnu a v neposlední řadě je musim krmit. Všechny. Vyndám velké hrnce, vysypu hrníček „na zlý časy“, musim vyrazit na nákup… A místo toho, abych se chystala, tak tady kecám a kecám. 🙂
Následky tvého manželství..
To je pěkný.?
Kočičko pracovitá,držím palce.A ty fazole mně inspirovaly,udělám fazolačku,děkuji.
Ať žije Bramboračka a velikonoce…..
Zitra recept pozdeji. A mam pro vas darek 🙂
Zlatý nebo stříbrný ? :-))
Že by nové košťátko aby byl čas ho dobře zalétnout a dozdobit dle svého gusta? ?
Budeš nám posílat zlaté bramboráky? Jůůůůůůů, tak to se těěěěěššššššíííííím ?
Jo, holky, to jsem to dopracovala, ani já netuším, co Helenka chystá, asi ji budu muset vyměnit…????
Pffffff 🙁
Jen počkej, zajíci…..
????
Já bych se tak moc neradovala..dírek, ani ten zlatý, není nikdy jen tak zardamo. Copak budeš za něj chtít??
Tak dneska budu rozpačitá. Kari všeobecně moc nepoužívám, ale teď mám takové, že mi vyloženě kazí chuť jídla, takže nepoužívám vůbec. Už vím, že je víc druhů, ale nasypala jsem si z pytlíčku do kořenky, takže nevím, jaké složení mělo to předchozí a co mám teď. Takže když chci do žluta, přibarvím kurkumou a jinak si smíchám, co mi napadne, že by se do pokrmu hodilo. Kokosové mléko jsem ještě nikdy v plechovce neměla 😎
A ani mít nemusíš. Máš-li mletý kokos, namoč ho pár lžic do vody, nebo mléka přes noc, ráno umixuj a sceď. Na vaření úplně v pohodě a my ho i pijeme. S tím českým kari mám občas taky problém, ale zkus někdy konzervovanou žlutou karí pastu buď anglickou, nebo indickou. Já díky tomu přišla na chuť indickým jídlům. Onehdy jsem o tom cancala na PŽ u květáku…
Mletý kokos patří k běžnému sortimentu v mé kuchyni. Díky za radu, vyzkouším. Po karí pastě se poohlédnu. Na PŽ kouknu vyjímečně, takže mi to uniklo ?
Boye, tak to je smůla ….. zaskočila bych, ale budu se válet ve vířivce a bazénu … jen na druhém konci republiky ? I jídlo mi tam slíbili …. ještě aby ne, když jsem si ho zacálovala, že?
Tak já ti kus krajíce s uzeným schovám… Třeba se uvidíme o jarmarku…