hořká čokoláda (s obsahem minimálně 50% kakaa, aby se ozdoby nelámaly – což není úplně pravda, jak uvidíte dál)
nádoba na rozpuštění čokolády
zdobítko na perníčky (ideálně sáčkové s plastovou špičkou)
pečící papír
(šablony)
tác nebo jiný rovný podklad pro tuhnutí
Nejdříve si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Do většího hrnce napustíme vodu, do něj vložíme menší hrnec s čokoládou a zvolna zahříváme. Jakmile začnou ve vodě stoupat bublinky, vypneme hořák a mícháme, dokud se všechna čokoláda nerozpustí. Čokoláda by měla být rozpuštěná, ale neměla by být úplně tekutá (neměla by stékat z vařečky, pouze odkapávat). Pokud je čokoláda příliš tekutá, při „malování“ by se linky roztékaly a vzor by se slil dohromady.
Pečící papír nastříháme na menší kousky. Protože je průhledný, můžeme si vytvořit nebo stáhnout šablony, ale pokud umíme trochu kreslit, není to potřeba. Zdobící sáček naplníme čokoládou a kreslíme vzory na pečící papír. Když máme hotovo, přesuneme je na tác a dáme do ledničky ztuhnout. Když ozdoby dobře ztuhnou, jdou z papíru jednoduše sloupnout (jen musíme pracovat rychle, aby se nám tenká čokoláda v rukou nerozpustila).
Pokud jste ještě nikdy s čokoládou nepracovali, je jednodušší začít u tvarů bez různých kudrlinek, protože udělat rovnou čáru je jednodušší. Celkově to není složité a pokud není čokoláda příliš tekutá, povedou se vám krásné ozdoby už napoprvé.
Krom klasických filigránových ozdůbek lze vytvořit z čokolády neobvyklé ozdoby s použitím takových vychytávek, jako je sklenice studené vody, led nebo bublinková fólie. Podle videa, kolujícího po internetu, tvořily ozdoby Jana Macůrková, BOYE a já (já jen jako pokus s použitou hmotou, navíc nemám „zdobítko“). BOYE krom videonávodů trochu pokusničila. Jana použila doporučenou kvalitní čokoládu, BOYE čokoládu na vaření Orion a já prachsprostou prefabrikovanou čokoládovou polevu od Alberta.
Postřehy Jana:
- voda musí být ledová, měla jsem láhev asi 3 hodiny v mrazáku přelila jsem přes sítko, abych odstranila tříšť. Je dobré v levé ruce držet špejli, kterou hned první kousek čokolády potopíte pod hladinu, jinak má čokoláda tendenci plavat
2. bublinková folie – hlubší vzorek, ta s drobnějšími oky není vůbec pěkná. Nanést vyšší vrstvu a folie mít raději menší kousek a na prkénku dát na chvilku (stačí 10 minut) do mrazáku.
3. na pečícím papíře – je nutná větší vrstva, jinak se čokoláda láme, spirálu se mi vůbec nepodařilo celou sundat – vždycky mi praskla. Asi opět lepší by bylo nanášet na menší kousky papíru a dát na podložce do mrazáku.
4. ve videu , které mám já, se píše, že je potřeba čokoláda alepoň 72%. Zkoušela jsem 60% a 72%, ale kupodivu nejlepší byla čokoládová polevy hořká „Carla“. Nastříhnout malinkou dírku a lít hned ze sáčku.
Postřehy Lucie:
- Bublinkovou fólii je lepší malinko namastit, jde to líp dolů.
- bílá čokoláda moc nefunguje, lepší je bílá poleva
Postřehy Haderach:
1. z méně kvalitní (až nekvalitní) čokolády spirálu udělat lze – zřejmě to souvisí s obsahem tuku.
2. „hadi“ z polevy ve studené vodě neplavou – vytvořila jsem spíš hromádku sena 🙂
Rukou společnou: Haderach, Jana a BOYE
Video pošlu na požádání 🙂
Vypadá to skvěle. já jednou dělala i dvojbarevné vějířky na dort.
Mohu mít dotaz mimo mísu? v nějakém komentáři někdo psal, že dělá placky ze zbylé bramborové kaše – ale už si nepamatuji jak
Přidat vejce (1-2 podle množství kaše), hrubou mouku (do tvarovací konzistence) a smažit. Může se přidat uzenina, nastrouhaný sýr – fantazii se meze nekladou.
Děkuji a myslíš, že to jde i péct v troubě?
Hele, normální placky peču, tohle jsem vždycky dělala na pánvi, protože jich bylo jen pár. V zásadě nevidím důvod, proč ne, ale pomastila bych je.
Já ještě večer zkoušela písmenka na dort. Tak ta jdou docela dobře. A „psala“ jsem je na kousek lina a víčka od velkých balení zmrzliny (2,5 kg) a šoupla je do mrazáku.
Také jsem už písmenka na dort dělala, šlo to dobře, dělala jsem to na alobalu.
Děvčata, vy jste úžasné. Tak už to konečně zkusím, nikdy jsem neměla odvahu. Díky.
A vůbec nejlepší je, když už se vám něco hodně povede a chcete si to schovat na velikonoce až přijedou vnoučata, zapomenout celou hromádku na stole, kam během dopoledne přišlo sluníčko…..Tak jsem to nechala znova ztuhnout (samozřejmě to bylo slité na jednu hromadu), sloupla to a nalámala zpět do hrníčku na rozpoouštění čokolády….
Týýýýýjooooooo ?
Ty včelí plástve bych si dala hned, a to sladké nemusím, vážně. Spirála na jablíčku nádherná.
Ale přiznávám, já to ani zkoušet nebudu, nejsem na to dostatečně vzdělaná. ??
S mým výtvarným antitalentem tak možná leda tu mřížku a nebo omatlat bublinkovou folii (ale tu mi dycky chlap hned zabaví se slovy „žádnou veteš skladovat nebudeš 😕 “ ) takže až by se mi povedlo něco tajně ze zásilky uloupit 😉 . Ale obdivuji tvůrčí šikovnost. Ani pozvání na ochutnávku bych se nebránila 😉
Včera než jsem se rozkoukala, tak byl návod pryč :-(.
V neděli má šéf narozky a protože se těžko obdarovává někdo, kdo má všechno, a to co nemá, tak na to nemáme my, takže jeden z dárků bude dort. V sobotu upeču korpus, v neděli nazdobím. V pondělí ponesu do práce. Mám v plánu něco mezi pařížákem a harlekýnem. A už to vidím živě, jak tam budu aranžovat filigrány. Držte palce ať se povede. Haderko děkuji, dnes máš 1*, přišlo to v pravý čas :-).
Už jsm ho dala do Kuchatky4, ale pokud bude fotka, rády ji já nebo Helča dáme sem.
Chci se s vámi podělit o několik mých zkušeností s výrobou těchto čokoládových ozdob. Čokoládu používám na vaření z Lidlu, má 52% kakaa a není v ní žádný palmový tuk, jen kakaové máslo. Ve vodní lázni rozpustit, ale pak je moc tekutá, takže míchat, až se táhne jako med. Naplnit do sáčku (používala jsem mrňavé nahoře uzavíratelné tzv. „dealeráky“, ale poslední dávka je dost lajdácky zatavená, takže někdy ve švu praskne, teď jsem použila nejmenší mikrotenový na zamrazování, trochu ho sestřihla a naplnila čokoládou jen jeden spodní roh v množství tak do mírně sevřené ruky a vršek zakroutila). Pak opatrně sestřihnout malinký růžek a začít tvořit. Kreslím na papír na pečení položený na plochém plastovém platu, když je plný, dám do ledničky a během půl hodinky je hotovo. Od papíru se tvary odloupnou samy. Doporučuji je nebrat do ruky, hned se rozehřívají, nejlépe se přenášejí příborovým nožem, větší tvary dvěma proti sobě.
Hezky vypadají listy, buď ve tvaru hrušňových nebo srdčitých lipových, nakreslí se kontura a dovnitř prostředkem spojit vrchol se spodkem listu a šikmo na něj udělat tak tři páry „nervů“. Nebo nakreslit hezky zakroucené S, v jenom obloučku přidat v opačném směru jakýsi začátek spirály, na konce udělat bobulky a na stonky pár přisedlých drobných lístků. Teď se mi od papíru odloupl motýl, klidně jsem si ho tužkou naznačila přímo na papír a povedl se i s tykadly a také vějíř. Hlavně při kreslení držte zdobičku nebo sáček malinko nad papírem, ne psát jako perem, pramínek čokolády si vám lehne přesně tam, kam ho vedete a nerozmázne se. Je to stejné jako při zdobení perníčků.
Všem, kdo se do tvoření pustí, přeju hodně zdaru.
Krásný podrobný návod. Díky Boženko! Pro jistotu si ho uložím, ale jestli se ze mne stane malérečka, to fakt nevím ?
Moje první čokoládování jsem načetla v anglickým časáku před osmadvaceti lety a pak dělala bráchovi svatební dort. Bylo to listí. Chtěla jsem to udělat, ale nejni matroš. To, co je teď k mání se nedá, neb jde o listy chlupaté a tudíž čokoláda ulpí. Musíme počkat, až narostou lesklé. Pak vám ukážu mistra. Z mojí cukrařiny je to to jediné, v čem si fáákt věřim (a už sedmadvacet let se tím vytahuju).
Pokud se týká spirály: čokoláda byla orionka na vaření. ČOKOLÁDA, ne jen to „na vaření“. Ale dost dlouho jsem ji zpracovávala. (v průběhu doby jsem zjistila, že se to vyplatí) To šmrdlání je totiž to, co vylepšuje čokoládu na úroveň belgické (začne se líp tvarovat a zlepší si fyzikální vlastnosti). Spirálu jsem nakreslila na velký talíř na pečicí papír a rovnou do mrazáku. Pak se sloupla krásně a pružila. Na obrázku to není vidět, ale je i překládaná do několika rovin. Původní průměr je asi dvacet cm.
Bílá čokoláda od stejné firmy. Podcenila jsem šmrdlání – nebyl čas. A už sama o sobě se hůř chovala. Dokonce jsem přidala i půl lžičky oleje – to mám vyzkoušeno, ale zlepšila se jen trochu. Kdysi mi to šlo krásně s bílou od fialové krávy a jindy zase ne. Asi je to kus od kusu. Nejspolehlivější se jeví bílé floky z profi cukrářských potřeb, která jsem jednou dostala z luxusního hotelu. Jenže byly ze třetí ruky a ta první je ukradla. 🙁 Nastává období dortů – jaro máme narvané – tak kdybych natrefila něco spolehlivého, prozradím.
Květulo, jdi do toho, nic se neboj! Poleva v alupytlíku stojí asi patnáct korun a po rozehřátí v teplé vodě ji pěkně v sáčku promačkáš, nikde nic neteče, pak šmikneš růžek a klikyhákuješ. Vždycky je to efektní, kreslit nemusíš nic. Fakt. Takhle dělaly ozdoby moje děti už od opravdu malička. Prostě moderní art. A tmavá je fakt tmavá, mléčná o poznání světlejší a bílá skoro opravdu bílá. Za pade můžeš být hvězda. A dobře se s tím i píše.
Jo, jednou bych se chtěla dostat k temperovanému stolu… To by bylo blbin!