(1196) Francouzský čokoládový dort

5 vajec
16 dkg cukr písek
12 dkg oleje
12 dkg čokolády na vaření
16 dkg hladké mouky
1 lžička prdopeč
3 dkg kakaa

Vyšlehat žloutky s cukrem, zvlášť rozehřát čokoládu, smíchat jí s olejem a zašlehat do žloutkové pěny.
Z bílků vyšlehat pevný sníh a vše střídavě smíchat s moukou s kakaem a prdopečem.
Těsto vlít do formy o průměru 24 cm vyložené pečpapírem a péct na cca 170° asi 45 minut.
Prokrojit napůl či na třikrát a promazat a pomazat celý dort čokokrémem.
Zdobit filigrány z bílé čokopolevy či bílé kvalitní čokolády (údajně je u nás problém jí sehnat, výborná je ale /opět údajně/ švýcarská).

Recept od kolegyně vyloudila Úsměvka

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

30 komentářů: (1196) Francouzský čokoládový dort

  1. bozena.fialova napsal:

    Sláva a třikrát hurá, už je ten fešák tady! Udělám ho dodatečně k Jiřímu, doufám, že pár dní prodlení mi bude odpuštěno. Úsměvce i Haderce vřelý dík.

  2. a.rena napsal:

    Co říct? Jen velmi uznalé „hmmm“!

  3. jarybarka napsal:

    Je nádherný!
    Většinou mě sladké recepty moc neberou ale čokoládový dort je u mě č.1

  4. lakysa22 napsal:

    Páni!! To je paráda!!
    Uschovám, teď péct nic neudělám?. Manžel mi nastavêl plné, těžké krabice před skříň, kde mám formy a firmičky na pečení, tak nic. Ale chtěl beránka!?? Tak byl beránek naplacato – plechy byly dostupné.

  5. Jana Macůrková napsal:

    Já jsem „pekla“ také čokoládový dortík, ale bez pečení. A zmizel jak pára nad hrncem, mí miláčkové s ním zatočili, jak tornádo. Ale vyfotit jsem stihla, tak časem také přidám sem.

  6. Jiřina napsal:

    Nádherný dort a určitě moc, moc dobrý.
    Jinak ten kvíz – super rozluštění a gratulace Renatce, je vidět že je odbornice. Nenapadlo mě, že to bude tak držet. 🙂

  7. blahovka.h napsal:

    Jak já bych si dala čokodort. Bohužel :-(. Ale je krásný a určitě i výborný. Mě stačilo jen „olíznout“ stěrku z dortu křížence pařížáku a sachru co jsem dělala pro šéfa a celou noc jsem strávila s jedlou sodou u postele :-(.

  8. BOYE napsal:

    Úsměvka i kolegyně – sto bodov! Je od pohledu nádhernej a od přečtení velmi jedlej! A protože je taky hodně čikuládovej, je zdravej! Ty mrchy, co mi v almaře přešívají hadry na menší, už se třesou nedočkavostí…

    • Haderach Kwisatz napsal:

      ČOKOLÁDA JE ZELENINA ….. A ZELENINA JE ZDRAVÁ
      Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů – (bob = bean (angl.); bean = fazole) – fazole je zelenina
      Cukr se vyrábí z cukrové třtiny nebo cukrové řepy (oboje jsou rostliny patřící do kategorie zeleniny a proto i čokoláda je zelenina)
      Jestliže zajdeme o kus dál, tak zjistíme, že:
      Čokoládové bonbóny obsahují mléko. Mléko je zdravé.
      A proto i čokoládové bonbóny jsou zdravé.
      V čokoládě obalené rozinky, višně a pomerančové plátky patří do kategorie ovoce.
      Ovoce je zdravé a proto jich jezte co hrdlo ráčí.

  9. kvetula.v napsal:

    Je to náádhera, nevypadá to složitě – to bych mohla zvládnout i já. A jak píše Boye – čokoláda je zdravá… Tak ať si ty mrchy ve skříni trhnou… stejně ho upeču!! 😎

  10. Vera M. napsal:

    Ten teda je ! Pro syna bych tam musela propašovat par visni, on když cokodort, tak prosí, ať tam jsou višně no

  11. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Holky, musím napsat, že nejen tak skvěle vypadá, ale ještě líp chutná …… a ty filigrány, ty byly nejlepší ?

    • jarybarka napsal:

      Je opravdu krásnej.To zdobení je moderní a nápadité.A k tomu ještě čokoládovej!!!Nemá chybu.Vlastně jednu je jen na obrázku.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Kolegyňce to vyřídím, bude ráda …. je hrozně šikovná, její nazdobené košíčky, cheesecaky, muffiny se slaným karamelem, kouzelné růžičky z marcipánu, brownies, cupcakes, tartaletky ……

        • jarybarka napsal:

          To obdivuju a neumím.Ani nemám trpělivost na zdobení.Když někde něco okoukám tak z toho pak udělám takový abstrakt,že není poznat podle čeho jsem se snažila.?
          Cukrařina není můj šálek čaje.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            ???
            To jsme na tom naprosto stejně, upeču buchty, řezy, koláče …. ale zdobit dorty apod. fááááákt neumím. Navíc na to nemám trpělivost.

          • kvetula.v napsal:

            Určitě nás bude v klubu víc – i já se hlásím ??

          • Vera M. napsal:

            Jj, to samé. Vrcholem mého výtvarného umění se stal pravé Cokopariz, kde z bohatého krému nadělám sterkou takové vlny, posazim visněmi a to
            Je tak opravdu vše . Jinak to za zachraňují Dorty ve formě, kde je malinko těsta, psk hooodne krému, hodně ovoce a želatina. Ten taky vypadá ok. Díky za filigrany, to bude sukces ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..