(1197) Cibulová omáčka

3 velké cibule
10 deka másla
3 PL hladké mouky
3/4 l hovězího vývaru
sůl
pepř

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na másle. Na době smažení cibule závisí barva omáčky, čím déle necháme cibulku smažit, tím bude omáčka tmavší – trvá to cca 10 minut, za občasného míchání – ke konci už je třeba míchat neustále. Přidáme hladkou mouku, zasmahneme, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi dvacet minut.  Vývar lze nahradit polovinou kostky masoxu. Omáčku doporučuji rozmixovat nebo propasírovat, některým strávníkům kousky cibule vadí.
Podáváme s vařeným nebo pečeným hovězím masem (ale může být i vepř) a šťouchanými brambory.

Omlouvám se BOYE, ale na Šimkovsko-Grossmannskou omáčku jsem neměla ingredience.
Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

42 komentářů: (1197) Cibulová omáčka

  1. BOYE napsal:

    Odpouštím ti. Zatím mám průmyslové zásoby. Horší je to s bramborama – ty docházeji a další přijedou až příští týden. Tak holt budu muset jíst omáčku bez brambor. 🙂

  2. Jana Macůrková napsal:

    A co tu cibulovou omáčku udělat z červené cibule, byla by tmavší a barevnější.

  3. Jana Macůrková napsal:

    Omáčka cibulová.
    Cibule usmaží se na loji do růžova, přidá se k ní vařečka mouky a nechá červenati, zaleje se hovězí polévkou, nechá povařit, až zhoustne, pak se procedí.
    zdroj historického článku:
    Česká kuchařka 1894, autor Marie Axamitová.

  4. lakysa22 napsal:

    Cibulovou omáčku dělala moje babička s bramborem a vejcem. Taky ji vařím, ale jím ji jenom já – banda neví, co je drobnýho..?

  5. blahovka.h napsal:

    Já měla dnes vynikající oběd, kolega má svátek a tak jsme seděli na zahradě u grilu. Byla panenka, krkna a takový špíz z anglické. Zajímavě to vypadalo a ještě líp to chutnalo. Super strávený čas v práci :-).

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já jí teda moc nemusím, ale …. mamina do ní přidává cukr na zkaramelizování cibulky a nakonec jí zahustí a zalije šlehačkou.
    A jinak musím napsat, že u nás dnes vrchol mojeho kulinářského umění …. zakoupila jsem čerstvý chléb, uvařila domácí vajcata (nebojte, slepičí), chléb jsem pomazala pěknou vrstvou másla, pokrájela uvařená vajcata, posolila mořskou solí a posypala pořádnou vrstvou šnitlíku ?

  7. lakysa22 napsal:

    Pfff! Nejlepčejší je čerstvý voňavý chléb ? a studené mléko!!!?

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Holky, se omluvuju, ale …. ta fotka mi připomíná útok spermií z filmu Kdopak to mluví

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..