(1206) Pomalu pečená kachna na medu a kmínu

1 kachna cca 2 kg
3 PL lžíce medu
sůl
kmín
(pepř)

Kachnu osušíme a ze všech stran (i zevnitř) posolíme a pokmínujeme, můžeme i mírně opepřit.  Dáme prsíčky nahoru do suchého pekáče, potřeme medem a přikryjeme. Nepodlévat! Dáme do studené trouby, kterou zapneme na 120°.
Pečeme 4 – 5 hodin (podle velikosti kachny, nebo zhruba 3 hodiny při půlce kachny).

První čtyři (dvě) hodiny troubu neotvírejte! Podávejte ideálně s dušeným červeným zelím a bramborovými knedlíky. Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

47 komentářů: (1206) Pomalu pečená kachna na medu a kmínu

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak nakonec ne pozdě ráno, ale pozdě večer – pro sichr. Foto máte polotovar (už byl mnou vyměněn za dopečenou pochoutku (Jana Mac.), péct se bude až zítra. A u nás bude asi s máslovými noky a zelím kysaným.

  2. BOYE napsal:

    Jen jsem zapnula, abych vám napsala, že jsem šťastně dolítala. A koukám, jsem druhá… První dolítala ta kačena! Tak tu bych si fááákt dala. Už se u nás dlouho žádná nestavila a mám teď befelem, že prý budeme jíst krůtu a zeleninu – holky hubnou do plavek a já prý alespoň do tepláků. Tak nevim, jestli se mě chystaj zavřít, nebo mi pořídit tělocvičný úbor.
    Jo, prosim pěkně, pod čím se budete dneska líbat, když třešně už odkvetly???

    • Jana Macůrková napsal:

      Já ti nějak nevím, ale u nás se odjakživa líbá pod rozkvetlou jabloní. A spíš byl občas problém najít tu jabloň, neboť dost často ještě nekvetly. Takže obrácený problém.

    • bozena.fialova napsal:

      Tady bych se mohla líbat pod šeříkem, nepamatuju se, že by někdy v minulosti rozkvetl už koncem dubna. Ale líbat sama sebe? Brekeke! 🙂 Krůta se zeleninou je výborná záležitost, avšak pro mě s nulovým efektem. Stejně ale mám v širokém okolí zákaz vstupu na všechna koupaliště od doby, kdy jsem z velkého bazénu vytlačila tolik vody, že z něj bylo brouzdaliště pro dětičky. Tehdy na mě dlouho vděčně vzpomínali… 🙂

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Boženko, velice ftipně napsané. Díky, že jsem se mohla po ránu zasmát ??

      • kvetula.v napsal:

        ?? a dovedeš si , Boženko, představit, kolik vody ve vaně na uhličitých koupelích zbylo, když z ní vylezl ten můj Méďa Béďa? Tedy v mé vaně taky dosti ubylo ?

        • bozena.fialova napsal:

          Květulko, pokud by mě do vany vůbec našlapali, už by se místo na vodu stejně nenašlo. 🙂

          • BOYE napsal:

            Jako malá jsem měla ve Sluníčku básničku, z níž si pamatuju jen zlomek: Naše Jana: Je jí vrchovatá vana. Pak mám tu mezeru a až úplný konec: … Ta až skočí do rybníka, budou v Čechách záplavy. A hned u toho byla taky: Tlustá paní z Klenčí, jezevčíka venčí. Denně supí tryskem za svým čilým psiskem, den ze dne je tenčí… Asi to byla výchovná stránka zaměřená na obezitu. 🙂

          • kvetula.v napsal:

            ?hezky kamufluješ Boženko?. Ale ty vany tam měli pěkně veliký. Fakt jsem se bála, že tam zmizím pod hladinou. Naštěstí jsem brzy přišla na správný grif, jak se tam udrřet a užít si to 😎

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Já mám obavy, že tady třešně ještě nekvetou …. a jak znám toho mojeho, tak určo někde urve rozkvetlou větev čehokoli a donese to domů. Tím se budu líbat max. pod větví, jen doufám, že nebude suchá ??

    • kvetula.v napsal:

      Většinu života jsem prožila v nejsevernější části republiky. Tam vidět na 1.máje rozkvetlou třešeň byla vzácnost. Líbalo se pod břízou, ta se zelenala vždy. Máchův kraj, zvolený na důchod, je podstatně teplejší. Třešně odkvetlé, jabloně kvetou, břízy mají krásnou jarní barvu – tady si každý vybere , pokud se líbat chce?

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Konečně něco na dietku ….. Květule, sleduješ? Ani bůček nemusíme ?
    A jinak těžce závidím, pomalu pečená kachýnka, to je dobrota ?

    • kvetula.v napsal:

      Já tedy kačenku ani husičku dvakrát nemusím, ale můj „drobeček“ tuhle dietku moooc rád, tak občas spáchám. Posledně dělaná v suchým pekáči (bez medu, s jablíčkama) zachutnala i mně. Už to vidím, že se zase obětuju ?
      Včera jsem dostala půlku kohouta – zaručeně bio – asi za 1,5 hodky po tom, co se naposledy proběhl. 1,7 kg čisté váhy (ta půlka) , tak mudruju, jak s ním naložit. Chci li ho zítra k obědu, musím začít už dnes. 😎

  4. bozena.fialova napsal:

    Já všechno, ať je to drůbež hrabavá i vodní, hovězí, vepřové, jehněčí nebo kus stařičké ovce, trápím v troubě pomaloučku a masíčko je pokaždé jako dort. Ale pokud bylo doma mládě, nemohla jsem použít med, má na něj alergii a bratrovi zase nedělá dobře červené zelí. Takže vždycky kompromis, kačenu jen osolit a okmínovat a zelí kysané. A k tomu většinou hodně chlastací houskový knedlík, aby pojal co nejvíc vypečené šťávy. 🙂

  5. jarybarka napsal:

    Já nehraju!S vámi je to děs.Místo toho aby jste po prohýřené noci vyspávaly,tu kuchtíte dobroty.Já sice kachnu ne e,ale ta krůta se zeleninou…Já se dnes zmohla akorát na brunch u mladých.

  6. BOYE napsal:

    Líbání vyřešeno! Všichni mi můžou políbit v koruně rozkvetlé střemchy. Onehdy při dešti se nasákla a trochu ztěžkla. Větve se trochu prověsily. Předevčírem (po létech napitá) velmi bohatě rozkvetla a olistila. Dneska při ranním dešti ztěžkla a při standardním závanu větru si lehly dvě „větývky“. Naštěstí tak, že kdyby se rozhodly ulomit úplně, nikoho nezabijou. V místě, kde je třeba je uříznout má jedna skoro dvacet cm v průměru a ta, která mi leží na balkoně pouhých čtrnáct. Ovšem zalehla mi dveře na balkon, tak si tu a tam vezmu nůžky a prostřihávám se ven. A větve nosim přes obývák a kuchyň z podkroví na zahradu. Voní to tu jak na hřbitově a všichni chlapi jsou v tahu a řetězovka s nimi. Ještěže jsem si k padesátinám přála (a dostala) zpřevodovaný nůžky na silnější větve. Tak svátek práce slavim prací. Ale už se mi podařilo vykácet tolik, že můžu otevřít dveře natolik, že i já se procpu ven. Už jsme to jednou zažili. Před pětadvaceti lety jsem tehdy svého čtyřletého synka slyšela prvně říct sprosté slovo. Budil mě větou „A jsme v pr..li!“ Rozzuřilo mě to, ale obhájil se. Jen mě donutil vykouknout na balkon. No, nebylo koukat kam, jen do neprostupného kvetoucího houští. Tehdy ta větev byla menší a můj muž, brácha a motorová pila pracovali dvě hodiny v kuse… No tak zase bude čím topit.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Hadérko, vypadá to nádherně, i ty nočky …..?
    Jen mám dotaz, píšeš kachna na medu a kmínu, ale potom tam máš sůl a pepř …. dává se obojí?

  8. kvetula.v napsal:

    Já bych, prosím, měla dotaz : máslové noky mají recept?

  9. Haderach Kwisatz napsal:

    Ještě technická – pekla jsem půlku, za dvě hodiny už skoro odpadávala od kostí, takže jsem odkryla a hodila ještě na 10 minut na 200° – aby se udělala kůrčička.

  10. Haderach Kwisatz napsal:

    Po smazani obrazku vypadam v prvnim komentari jako debil, s prominutim…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..