1/2 hlávky drobně nakrájeného pekingského zelí
1 menší kapie na slabší nudličky – možno sterilovaná okapaná
Dle obliby a dostupnosti:
sterilovaná kukuřice
žampiony (sterilované nebo čerstvé orestované a vychladlé)
Pro masožrouty pokrájená šunka, slanina, uzené…
Zálivka:
1 lžíce dijonské hořčice (když není dijonská, může se dát plnotučná a přidat trochu strouhaného křenu nebo zázvoru)
2 lžíce oleje
1-2 lžíce vody
1 lžička octa
1 lžička cukru
špetka soli
dle chuti mletý pepř bílý (černý)
zakysaná smetana nebo bílý jogurt
Smícháme a necháme v chladnu alespoň 1/2 hod odležet. Bez masa můžeme podávat jako přílohu k masitým pokrmům, s masem a pečivem jako lehkou večeři.
Dobrou chuť ! přeje Květoslava
Mám moc rada cinske zelí jen tak s tou zakysankou. Tento mi asi vystřeli nos, ale co nevyzkousels, nezatracuj a mám moc rada horcici a saláty všeobecně. Jdu do toho bez “masa”
Když na jaře dojde kysané hlávkové,čínské dělám dušené jako přílohu ke knedlo vepřo.Je lehčí.
Do salátů ho dávám často.
Pro nás jen bych vynechala ten křen. Jinak u nás salátky každý den k večeři bez jakýchkoliv příloh.
U nás téměř denně. Já samotný, chlap povětšinou s tmavým chlebem.
Nemaje hlávku čínského jsem pokrájela půl hlávky normálního, přihodila tam, co jsem doma našla – ředkvičky, okurek, mrkev, červenou cibuli, šunku a udělala tu Tvojí zálivku. Fáááááákt výborná. Chválím.??
Jen mám drobný problém, ten můj volal, že má chuť na krupičku s kakaíčkem a máslíčkem ? (si to jdu hodit)
? fakt máš doma chlapa? Hele koukej to pořádně překontrolovat! ?
Ty bláho, mám, podobného tomu Tvojemu, šak víš ??
Asi špatný den ?
Dobra zprava , ze chce Krupičku od tebe a nee od maminky. Tak vidíš, ze je vše OK ???
??? Věruško díky, potřebovala jsem se zasmát
Zpívající právník Ivo Jahelka cituje z jednoho spisu: není pravda, že jsem ho uchopila za přirození. Jako máma 4 dětí ještě poznám, co držím v ruce.
Mně by hráblo, kdyby chtěl rýžovou kašičku. To je snad jediný jídlo, který ten můj nežere. Jinak mne dneska rozesmála Haderach, když jsem si jí trochu postěžovala a ona mi obratem napsala, že už bych si ve svém věku měla uvědomit, že chlap je úplně jiné zvíře než člověk…
Já kdysi musela při jeho příchodu domů stát ve dveřích s talířem a lžící jako „první pomoc“…a na krupici taky muselo být cacao…?
Zkuste do jakékoliv zálivky přihodit mírně opražená hořčičná semínka. Zálivku to pozdvihne ještě o stupeň výš.
Místo hořčice nebo i s ní? Díky, příště bych to vyzkoušela.
Hořčice i semínka, fakt. Semínka krásně křupou a chutnají oříškově. A pozor, při pražení hlídat, páč to jde rychle a moc zčernalé jsou hořké.
Semínka občas přidávám, ale ne společně s hořčicí, proto jsem se ptala. Díky, fakt vyzkouším ?
Bude chutnat, uvidíš.
Reni, díky moc, to fakt vyzkouším a věřím, že bude chutnat. Ještě jednou díky ?
Chjo… mám smolíka. Škoda, Reni, žes to někam nepísla před týdnem. Byla tu na trhách kořenářka. Měla jsem je v ruce a zaváhala… Domů nevzala ?
V kterémkoliv obchodě (Kauf, Alb…, Tes..) koupíš, určo je má Vitana.
Nápis celou svou zálivku, prosím. I kdyby podlevocni. Já taky dělám saláty částo a nebráním se novinkám. Už se těším na ta Horcicna semínka. Věřím, ze to bude výborne
Jo. Čínské můžu ve velkém. A s jakoukoli další zeleninou – kořenovou, plodovou, listovou, létavou, chrochtavou… Univerezální potravina. A saláty miluju. Není o čem přemítat. Prostě prubneme s holkama tuhle kombinaci. A žitný chleba…
No a já pořad jak to tele jen to zeleeee, konečně impuls dat tam i jiné věci k tomu ( fakt jen u čínského jsem tak zabrzdena) , ale zitny podepisuju???