2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 prdopeč
3 balení tvarohu (po 250 g)
3 vejce
1 vanilcukr + 2 lžíce cukru moučka
hrst rozinek a brusinek – namočených v rumu
máslo
Smícháme mouku, cukr a prdopeč. Polovinu směsi nasypeme a rozhrneme na plech vyložený pečícím papírem. Umícháme tvarohovou směs, rozprostřeme na plech a zasypeme druhou polovinou sypké směsi.
Celý plech poklademe plátky másla (hustě) a pečeme na 180 cca 35 minut, ale záleží na troubě, musíte hlídat.
Další možnost je, že si uděláme drobenku zrovna s máslem a již nemusíme dávat máslo na vrch.
Máslo se nejdříve na plechu rozpustí a proteče celým koláčem, později začne koláč krásně zlátnout. Nemusíte se lekat, že na plechu zůstane mouka, koláč si vezme přesně to množství, které potřebuje.
Koláč na malý plech z poloviční dávky pekla Úsměvka
Tak tohle dělám dost často,do tvarohu přidávám vanilkový pudink,mám pocit,že to lépe drží tvar,plech nejprve vymažu máslem,nato teprve tu polovinu směsi,tvaroh s citronovou kůrou,zasypat zbylou směsí a nastrouhám ztuhlé máslo nahoru.A kluci z Karlštejna to dělají s jablky.Ty brusinky bezva nápad….
Já dělám podobný s mákem, polovinu směsi, na to vařenou makovou směs, na to další polovinu směsi a navrch kousky másla.
Švédský koláč taky peču dost často, máme to rádi a jak píše Jana M. i s tím mákem. Dobrý je i s jablky, ty ale dopředu trochu podusím s máslem , lepší se ta náplň propeče. Nechci být “ rejpna “ ale ten vzhled nic moc. Chuti to neubere , to je jasné, ale estetika včudu. Tak mne moc nekamenujte.
Helo, moje babička, když před dávnými lety něco šila a nevypadalo to tak, jak si některá z „holek“ představovala, říkala: „Jen počkej, až se na to dají knoflíčky!“ Na ten koláč by knoflíčky nebyly nejvhodnější, ale až se ten „pupek“ rozkrájí, dá na talíř, čajíček nebo kávička k tomu, tak to bude i estetické a na víc určitě mooooc dobré. Já osobně jsem tenhle recept vůbec neznala a nebýt toho, že to děvčata mají vyzkoušené, bych se té suché směsi asi bála. Ale takhle do toho s radostí půjdu.
Mnoooo… můžeme být rádi, že nám sem Úsměvka dala aspoň nějaké foto. Myslím, že kdyby nakrájela na talíř a hezky naaranžovala, než by stihla připravit foťák, fotila by už jen drobečky. ? Tohle beru podle sebe. Dám jídlo na talíř a už kolem poletuje veliká masařka a bzučí, že než to vyfotím aby se mi to líbilo, tak to vystydne, že umírá hlady a já si hraju s foťákem a pod…. ?
Helenko, přiznávám, že foto není hezké. Měla jsem to nakrájet, ale ….. já ho nesla druhý den do kolbenky a kdybych nakrájela, tak by se blbě nesl. Takto jsem vzala celý plech a bylo. A největší rvačka byla o ty části, které vypadají přičmoudle, ale jen na fotce, ve skutečnosti nebyly.
OK, zaplatím si nějaký kurz focení a bude ??
Kdysi na PŽ jsme těmto fotkám říkaly „Letecké“. Holt ti nezbyde nic jiného, než urychleně upéci (v tajnosti, aby ti nebyl sežrán před nafocením) ještě jednou. No a Helenka fotku vymění.
To neřeš, prostě to není hezká fotka, ale recept je výborný a to je důležité.
A znova péct nemůžu, nemám doma tvaroh ??
Kurz focení není třeba, jen to vyfotit vícekrát a vybrat tu nejlepší.
Taky píšu že určitě na chuti to neubere, ale ?????
Příště bude určitě foto víc ke kouknutí. Ale peč dále , hodně a posílej nám nápady.
U nás jel v sobotu konvoj umerických džípů, že by u vás taky ;-).
Jinak tenhle koláč mám moc ráda a jsou v něm výborné hrušky na plátky.
Hrušky na plátky, cukr …. a co dál? Nebo to stačí? A hrušky máslovky? Určitě vyzkouším ?
Polovina sypké směsi, polovina tvarohu, hrušky na plátky hezky poskládat do vějířku, zbytek tvarohu, sypká směs a plátky másla. Hrušky jakékoliv měkčí.
Ještě řádně rozmařile vymažu formu máslem a tvaroh dělám řidší. Někde se musí vzít tekutina, aby se sypká směs spojila. Spodní mlékem z tvarohu a horní máslem.
Jo tááááák, takže i tvaroh. To mne nenapadlo, já myslela jen hrušky.
Já mléko do tvarohu nedávala a bylo to výborné, sypká směs se spojila tím množstvím másla …. víc než kostka, tím na velký plech by padly 2 minimálně.
A díky za radu ?
No prosím, co se ještě díky Bramboračce nedozvím! Drobenkové koláče peču dva druhy – tvarohový a se strouhanými jablky (bez podušení). A dnes se dozvídám,že peču zahraniční dobrotu – Švédský!!!
A teď vážně. Podle mého receptu dělám drobenku hned s tukem, ale žádná z doposud komentujících nepíše, že by do tvarohu dávala mléko. Přitom v mém receptu je ho poměrně dost – na 3 tvarohy 0,5 litru. Je to dosti řídké, musím to lít opatrně a pak to skoro hodinu peču – možná tedy zbytečně? Ale vytunění hrůzinkama a brusinkama určitě udělám a věřím, že budu pochválena 😎
S tím mlékem jsem někde četla, někdo to chválí, někdo ne. Já ho nezkoušela, tak netuším. Ty hrůzinky a brusinky jsem měla namočené víc než 12 hodin a do tvarohu jsem je hodila i s tím zbytkem rumu ….. vynikající. ?
Hmmm… tak už vím, co bude tenhle víkend. Zkusím mléka dát podstatně míň a použít Tvé vytunění ??
To víš, vytuň to, ale až Ti bude zpívat ke sváteční pohádce, tak si nestěžuj ?
Chicht! Já to mám jako dva: Drobenkový s tvarohem a švédský s jablky. Oba jsou nedostižné, páč miluju drobenku. S hruškama a mákem jsem nikdy nedělala, tak budu muset sebrat odvahu. Rozhodně do doby, než koupim mák v dostatečném množství a než dozrajou hrušky…
No, dneska péct určitě nebudu, tuním tuňáka, aby byl nejen jedlej, ale taky fotogenickej. Jsem v půlce a zjišťuju, že musim počkat, až dorazí mrkefff. Pochybuju ovšem o pravdivosti přísah svého potomstva, který tvrdí, že vnikly kočky do lednice a sežraly karotku i s natí…
Tak na to se těším ….. já ho fčera vytunila z plechovky ke kuskusu ….. a byl výbornej, věř mi ???