(1221) Uzená polévka

uzené (žebra, jazyk, já použila krásnou kýtu, protože jsem dělala halušky s uzeným a zelím)
voda, vývar
libeček, bobkový list, celý pepř, nové koření, česnek na plátky a cibule rozkrojená i se slupkou
mrkev, petržel a celer
máslo
rýže

Uzené vaříme s kořením i česnekem a cibulí, kterou můžeme opéct na másle na pánvi. Mezi tím si nastrouháme zeleninu na hrubém struhadle.

Po vyndání masa stáhneme tuk, popřípadě procedíme a opět dáme polévku vařit, tentokrát již se zeleninou, kterou jsme si opekli na pánvi na másle, opět do tmavší barvičky. Dolijeme do patřičného množství vývarem.

Tak 10 minut před dovařením přidáme rýži a ještě vaříme, dokud nebude rýže měkká. Rýži můžeme předvařit samostatně.

Na závěr dochutíme pepřem, česnekem, chilli, majoránkou, petrtelkou …. každý jak má rád. Sůl do této polévky nedávám, uzené je slané dost.

Kdo chce, uvaří brambory, které nakrájí na kostičky, dá do talíře spolu s pokrájeným uzeným a zalije vývarem.

Recept poslala Úsměvka: „Místo rýže dávám kroupy, pohanku, někdo i fazole. Pořád přemýšlím, zda by tam šel kuskus, no nevyzkoušela jsem, ale jednou k tomu dojde …..?“

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (1221) Uzená polévka

  1. lakysa22 napsal:

    Vařím taky tak, jen nedávám chilili. Do polévky brambory i kroupy, jen jen nesmím zaplemenit namočit…

  2. Vera M. napsal:

    Toto přesně byla srdeční záležitost manžela. Včetně předvarenych krup a i brambory trosku dával, když nic jiného zeleného, tak Cibulkovou nať , jasné , ze libecek .. a ze zeleniny jen mrkvicku, takže by určitě vyzkoušel kompletní kořenovou. Je výborná!

  3. jarybarka napsal:

    Tajy dělám stejně jen brambory vařím v polévce když je rýže tak napůl uvařená.Můj táta ji miloval.

  4. blahovka.h napsal:

    Máme rádi. Rýži spařím horkou vodou a propláchnu. Nejlepší jsou kroupy, ale myslet na namočení? Už jsem dělala i s bulgurem a nebo pohankou. Taky dobré.

    • 60anda napsal:

      Já kroupy nikdy nenamáčím,jen pořádně properu a když voda začne vřít, tak stáhnu a pomalu vařím. Něž se uvaří kosti jsou kroupy akorát. Nikdy se mi nestalo že by byly tvrdé a že jsem kroupová. S rýží slyším poprvé, ale asi to ničemu nevadí.

      • blahovka.h napsal:

        Ono je to s rýží jednodušší. Většinou se vaří uzené nebo žebra z důvodu dělání fleků a voda se využije na poblífku. No a ty kroupy by se tam při obírání masa „pletly“.

        • Haderach Kwisatz napsal:

          Já dávám kapání nebo krupicové noky .. mám to jako BOYE – jak je v tom rejže, nežpapám. I do rajské polévky dávám nudličky nebo rejži těstovinovou.

          • BOYE napsal:

            Ano, ta rajská u nás jela se strouháním. Holky ji nesnáší an block, tak je po problému. 🙂

          • Haderach Kwisatz napsal:

            My jí milujem. S petrtelkou 🙂

          • a.rena napsal:

            Rajskou polévku nepozřu taky, neb mi ji znechutili ve školce právě tou rýží. Vždycky byla rozvařená a vypadala jak červi. Rajskou omáčku mám ráda moc – paradox.

          • lakysa22 napsal:

            Renatko, já zase v ničem povidla, ani za nic, a povidlovou omáčku jíme všichni… Taky paradox…

          • Imelda napsal:

            Rajskou má rád můj muž s ovesnými vločkami, které předem nasucho opražím. Já vločky taky moc ne, ale už jsem si zvykla. Rozhodně lepší než s rýží.

  5. Ivana P. napsal:

    já mám zas ráda zelí, ale nepozřu, když v něčem plave – zelňačka nebo segedín.

  6. Jiřina napsal:

    Do uzené polévky dávám také kroupy, ale ty vařím zvlášť, uvařené properu a dám už do hotové polévky jen prohřát. Mám ráda, když polévka není zakalená. Vařím v ní jen brambory. Rýži jsem nikdy nezkoušela, ale proč ne a kuskus by mohl být taky dobrý. Rajská polévka u nás moc nejede, takže nevařím, ale samotná rajčata milujeme a rajskou omáčku taky, jen polévku ne.

  7. Jana Macůrková napsal:

    Já do uzené poblivky dávám krupičku, a uzené vařím rovnou s několika (tak 4 – 5) velkými cibulemi nakrájenými na čtvrtky, které v ní potom nechávám.

  8. kvetula.v napsal:

    Doma bývala uzená poblifka s kroupama. Jedla jsem ji – u nás se prostě jedlo vše- ale nijak extra mi nechutnala, takže v mé domácnosti se nevařila. Mužskej, když viděl, že vodu po uvaření žebírek vylévám, se podivil, že já takto plýtvám. Tak příště jen pro něj na přání – s kořenovou zeleninou a hrubým strouháním (na velkých slzičkách) ani mu ji neužírám. Teď jsem se naučila žebírka místo vaření upéct v troubě. Mají o hodně lepší chuť a protože je peču podlité v přiklopeném skleněném pekáči , je i dobrý sosík, který přiředím a trochu té poblifky mu taky udělám 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..