1/2 kg mletého masa (vepřové, nebo směs s hovězím)
1/2 kg hub ve směsi, můžou být i starší „fousaté“ plodnice)
2 středně velké cibule
sádlo, 2 – 3 stroužky česneku
1 1/2 šálku strouhanky (1/4 litrový)
2 -3 vejce
majoránka, čerstvě mletý pepř, sůl
olej na smažení
Na sádle (není potřeba mnoho) zpěnit drobně nakrájenou 1 cibuli, na ni dát hodně drobně nakrájené houby a pomalu dusit, až jsou bez šťávy. Pak trochu osolit a vmíchat česnek utřený se solí a necháme vystydnout. Pokud mimo sezónu použijeme houby zmrazené nebo sterilované ve vlastní šťávě, postup je stejný, ale protože jsou houby nakrájené na větší kousky, je dobré je po vychladnutí umlít na masovém strojku. Vychladlé houby smícháme s mletým masem, opatrně osolíme a důkladně prohňácáme, aby se obě složky dokonale spojily. V ledničce necháme do druhého dne. Pak do větší misky odměříme strouhanku, do ní vmícháme koření a případně ještě trochu soli, přidáme drobně nakrájenou druhou cibuli, vejce a všechno spolu dokonale prohněteme. Rukama navlhčenýma vodou tvoříme karbanátky a zvolna je na oleji usmažíme do červena.
Směs jde upéct i vcelku jako sekaná, výborné je i formu na biskupský chlebíček vyložit plátky anglické slaniny, směs do ní dobře upěchovat a upéct. V těchto případech je vhodné do strouhanky vmíchat i 1 PL hladké mouky kvůli soudržnosti.
Recept poslala Fialka, foto je ilustrační a mykologové tvrdí, že už rostou (i když teď asi ne, umrzly by jim nožičky 🙂 )
Tak tohle by se mělo trestat, takhle po ránu zaútočit na člověka. Mňam.
Snad budou letos nějaké houby, v loni nic a z předloňské zásoby sušených mám už tak jednu hrstku.
Já myslím, že by to šlo i se žampiony, s hlívou…
Jde to. Mám vyzkoušeno, ale chuť je jinde. Já mám žampiony jako eidam – vycpávkový a nastavovací, levný materiál.. A je to ještě složitější: Benjamína houby veeelmi nerada, Dorostenka nemůže nic ze pšenice a já mám ráda karbanátky s klasickou strouhankou. Dovedete si představit, jak pro nás tři vařím tyhle? 😀 Ale dala bych si!!!
vidíš a my máme takové zásoby, že jetě houby dlouho budou
Už je ale pomalu čas na první kováře – sbíráme je okolo 10.května. Takř´že e v pátek asi pojedeme podívat na naše oblíbená místečka. Už začínám mít houbový absťák.
Sice také ještě něco v mrazáku je, ale čerstvé je čerstvé.
A smrže a májovky … ale teď byla moc zima myslím.
To máš pravdu houby potřebujou alespoň 10°C.A když je zima a ještě fičí severák tak nic moc. Jen nějaké houževnaté prašivky jsem viděla.No zalito je dost a teplo taky bude…???
Na smrže je už pozdě, tady úspěšně zaschly. A před pár dny jsem se vydala na májovky a když dorazím na místo, zírám a divím se i ušima, les nikde! Planina Nazca, jen bez obrazců. 🙁 Trochu se to tu poslední dny zalilo, tak snad se nějaký kovář osmělí. Už se na to těším jak malé dítě na kolotoč. Hezký den všem.
Hned bych si je dala, ale jelikož nemaje houby mražené, tak to budou muset nahradit houby sušené podušené na másle. Myslím, že to s nimi bude také dobré, i když čerstvé jsou čerstvé.
Moje babička sušené houby namáčela na noc do osoleného mléka. Potom byly krásné.
Já to mám jednochytlivé…poznám žampion a hlívu v obchodě. Fakt jsem nikdy v lese houby nehledala, jelžikož tam ani pro útočící hymz nemůžu. Ale dělala jsem test…a poznala jsem 28 druhů ze třiceti coby pikná čtenářka..??
Tak to gratuluju, já bych dala možná tak 10, a to do lesa chodím ?
Houbové karbanátky miluji, ale z čerstvých hub jsem je nejedla už roky. Dělám je jen z hub, maso nedávám. No, teď nemám nic, sice něco sušených mám, ale čerstvé jsou nejlepší.
Myslím si , ze ty jsi kuchařka excellent. Proste rada varis, pochvalis. Ty tvoje Vanocky s oříškama …. takže tvoje houbové karbanatky! Ty musí být . A teď vyukousim o víkendu tyhle, mňam mňam s houbami
Tak ze všeho nejvíc jsem se zasmála u „umrzlých nožiček“ ????
A recepísek je vynikající, hnéééééd bych si dala, fááááákt.
? kde jsou „umrzlý nožičky“ ?
Taky bych si dala. Recept si uložím, ale nevím, nevím, jestli houby budou. Od loňska mám trochu sušených a kdoví jak to tu letos bude. Předloni trochu, loni nic ?
„Recept poslala Fialka, foto je ilustrační a mykologové tvrdí, že už rostou (i když teď asi ne, umrzly by jim nožičky ? )“
Nebůj, tady již několik dní prší …. ale problém bude, zda tu zůstane nějaký les, kvůli té potfoře kácí a kácí a kácí.
A já se tady kácím z hokeje ?
Asi se objednám na oční o pár měsíců dřív ?
Tady jsou jen něžné přeháňky- mám obavy, že to půdu moc nepromáčí – jsme tu na pískách… No uvidíme. Ale fakt bych nerada na houby jen uslintaně vzpomínala. Včera jsme si dali smažený lilek a těšili se na houbové řízky. 😎
Já mám moc rada zampionove hlavičky plněné jen tak sunkou a goudou ( jako řízky a nesmí se obracet v hodně oleji, ať nevytece sýr). Ale teď uvazuju o smazene hlive…. asi raději než lilek – fakt neumím lilek dobre dochutit. Ne a ne. Lilek a já, to nejde dohromady, neumím ?