(1223) Karbanátky s houbami

1/2 kg mletého masa (vepřové, nebo směs s hovězím)
1/2 kg hub ve směsi, můžou být i starší „fousaté“ plodnice)
2 středně velké cibule
sádlo, 2 – 3 stroužky česneku
1 1/2 šálku strouhanky (1/4 litrový)
2 -3 vejce
majoránka, čerstvě mletý pepř, sůl
olej na smažení

Na sádle (není potřeba mnoho) zpěnit drobně nakrájenou 1 cibuli, na ni dát hodně drobně nakrájené houby a pomalu dusit, až jsou bez šťávy. Pak trochu osolit a vmíchat česnek utřený se solí a necháme vystydnout. Pokud mimo sezónu použijeme houby zmrazené nebo sterilované ve vlastní šťávě, postup je stejný, ale protože jsou houby nakrájené na větší kousky, je dobré je po vychladnutí umlít na masovém strojku. Vychladlé houby smícháme s mletým masem, opatrně osolíme a důkladně prohňácáme, aby se obě složky dokonale spojily. V ledničce necháme do druhého dne. Pak do větší misky odměříme strouhanku, do ní vmícháme koření a případně ještě trochu soli, přidáme drobně nakrájenou druhou cibuli, vejce a všechno spolu dokonale prohněteme. Rukama navlhčenýma vodou tvoříme karbanátky a zvolna je na oleji usmažíme do červena.

Směs jde upéct i vcelku jako sekaná, výborné je i formu na biskupský chlebíček vyložit plátky anglické slaniny, směs do ní dobře upěchovat a upéct. V těchto případech je vhodné do strouhanky vmíchat i 1 PL hladké mouky kvůli soudržnosti.

Recept poslala Fialka, foto je ilustrační a mykologové tvrdí, že už rostou (i když teď asi ne, umrzly by jim nožičky 🙂 )

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1223) Karbanátky s houbami

  1. 60anda napsal:

    Tak tohle by se mělo trestat, takhle po ránu zaútočit na člověka. Mňam.
    Snad budou letos nějaké houby, v loni nic a z předloňské zásoby sušených mám už tak jednu hrstku.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Už je ale pomalu čas na první kováře – sbíráme je okolo 10.května. Takř´že e v pátek asi pojedeme podívat na naše oblíbená místečka. Už začínám mít houbový absťák.
    Sice také ještě něco v mrazáku je, ale čerstvé je čerstvé.

  3. kveta.batkova napsal:

    Hned bych si je dala, ale jelikož nemaje houby mražené, tak to budou muset nahradit houby sušené podušené na másle. Myslím, že to s nimi bude také dobré, i když čerstvé jsou čerstvé.

  4. lakysa22 napsal:

    Já to mám jednochytlivé…poznám žampion a hlívu v obchodě. Fakt jsem nikdy v lese houby nehledala, jelžikož tam ani pro útočící hymz nemůžu. Ale dělala jsem test…a poznala jsem 28 druhů ze třiceti coby pikná čtenářka..??

  5. Jiřina napsal:

    Houbové karbanátky miluji, ale z čerstvých hub jsem je nejedla už roky. Dělám je jen z hub, maso nedávám. No, teď nemám nic, sice něco sušených mám, ale čerstvé jsou nejlepší.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak ze všeho nejvíc jsem se zasmála u „umrzlých nožiček“ ????
    A recepísek je vynikající, hnéééééd bych si dala, fááááákt.

    • kvetula.v napsal:

      ? kde jsou „umrzlý nožičky“ ?
      Taky bych si dala. Recept si uložím, ale nevím, nevím, jestli houby budou. Od loňska mám trochu sušených a kdoví jak to tu letos bude. Předloni trochu, loni nic ?

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        „Recept poslala Fialka, foto je ilustrační a mykologové tvrdí, že už rostou (i když teď asi ne, umrzly by jim nožičky ? )“
        Nebůj, tady již několik dní prší …. ale problém bude, zda tu zůstane nějaký les, kvůli té potfoře kácí a kácí a kácí.
        A já se tady kácím z hokeje ?

        • kvetula.v napsal:

          Asi se objednám na oční o pár měsíců dřív ?
          Tady jsou jen něžné přeháňky- mám obavy, že to půdu moc nepromáčí – jsme tu na pískách… No uvidíme. Ale fakt bych nerada na houby jen uslintaně vzpomínala. Včera jsme si dali smažený lilek a těšili se na houbové řízky. 😎

          • Vera M. napsal:

            Já mám moc rada zampionove hlavičky plněné jen tak sunkou a goudou ( jako řízky a nesmí se obracet v hodně oleji, ať nevytece sýr). Ale teď uvazuju o smazene hlive…. asi raději než lilek – fakt neumím lilek dobre dochutit. Ne a ne. Lilek a já, to nejde dohromady, neumím ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..