kysané zelí (bez nálevu)
pikantní klobáska
olej
sladká paprika
bobkový list
nové koření
celý pepř
mrkev
brambory
šlehačka
sůl
Do hrnce dáme na olej opéct pikantní maďarskou klobásku na tenká půlkolečka. Když pustí šťávu a barvu, zasypeme ještě troškou sladké papriky, zalejeme vodou, přidáme bobkové listy, nové koření a kuličky pepře, velkou mrkev na půlkolečka a pár pokrájených brambor. Povaříme a dochutíme solí (a kdo používá, i trochu podravkou). Po částečném změknutí přidáme všechno zelí ze sklenice a vaříme. Nakonec přidáme kartonek šlehačky.
Recept poslala Věra M.: „Snažíme se, aby byla polévka co nejméně kyselá. Aby byla jemná. Tak ji dělám dětem a moc jim chutná.“
Nojo polívčičky to je moje a tehle vypadá obzvláště vymazlená.
No že jo? Já do zelňačky nikdy mrkev nedávala a brambory dělám bokem – šťouchaný, sádlem maštěný – a každej si dává podle svýho. Ale tohle někdy udělám 😉
Vidíš, to je výborný nápad, děti rády stolují, že je něco, co si mohou přidávat. To milují, takže někdy je lepší jim dát prázdné talíře a ať si nabírají sami ( u domácích nudlí to znamená, že si do polívky přidají 3x, haha)
Ještě o fous lepší je do horkých brambor zaštuchat škvarky
Už jsem to tu psala: u nás se vždy dávala do zelňačky místo smetany bramborová kaše. Na zjeměni do talíře každý podle chuti.Jinak s kořenovou zeleninou normálka a se sušeným zázvorem, ale to je spíš pro dospělé. Věrka dělá jemnou, dětičkovskou?
Toto je dobrota od podívání. Já když dělám zelňačku, taky dávám mrkev a většinou zelí naše naložené/když mám/. Jinak koupím zelí ve sklenici, ještě ho propláchnu – nemáme rádi moc kyselé a nedávám šlehačku, nechávám jen tak, můj děda to nechce. Ale šlehajda polévce dodá ten správný šmrnc – už jsem ji jedla. Klobása, nejlépe maďarská, hned bych si dala. U nás dneska česnečka – pán domu si poručil a krkovice na leču, dnes prvně jsem tam dala trochu francouzské hořčice, tak uvidím jaké to bude.
Pro mne dneska 🙂 🙂 🙂
Ja dnes kuřeci medailonky alá české mexiko.(Cibule mleta paprika čili fazole… a něco zeleného navrch?)
Pošli recept a fotku, je jedno jestli mně nebo Heleně.
Dala bych si zelňačkuuuu! Dokonce jsem ji chtěla navrhnout k večeři, ale stalo se nevídané: Nemáme zelí! A to mám většinou alespoň dvoje v zásobě. Tak jsem zredukovala nabídku na brambory na paprice. Přijato s jásotem, tož si můžu o zelňajdě nechat zdát (a ne poslat Benjamínu do krámu, jak jsem plánovala 🙂 )…
Prosím te, došlo zelí domácí a koupila jsem v ? v akci to jejich kysane zelí ve sklenicích. Stalo to okolo 13 Kč a přitom jen ta sklenice s víckem je toho skoro wert , jak se říká . A když se nechá okapat ( stavu můžeš přece vypít) , tak je akorát na tuhle zelnajdu. A počkej, až jim dam ty stouchacky a budou si to přidávat … úplně geniální nápad. Babička zase bude mít hodně bodov ?
Jestli je u vás to počasí, co tady, tak bys ani psa nevyhnala, natož Benjamínu?
Věřím, že je výborná, krásně vypadá.?
Já teda uvařím uzené jako základ zelňačky se zeleninou. Jinak je to hodně podobné. A holky, zkuste někde pokrájet sušené švestky a přidat do zelňačky, fáááákt je to výborný, věřte mi.
Jinak Věruško, již několikrát jsem vařila tu Tvojí č. 574 a je vynikající.