(1238) Metyja

brambory
hladká mouka
povidla
mák
cukr
sádlo
sůl

Cca 1 kg brambor uvařit do měkka. Vodu částečně slít a přisypat cca 15 dkg hladké mouky, špetku soli. Společně protřepat, kastrol zakrýt a nechat cca 15 min. propařit. Poté pořádně rozšťouchat do hladka. Do misky dát vrstvu brambor, pokapat sádlem, potřít povidlama, druhou vrstvu brambor, pokapat sádlem a posypat mletým mákem smíchaným s cukrem. Celé zopakovat, jen není poslední vrstva brambor, ale máku. Místo máku může být i tvaroh s cukrem. Nejlepší je čerstvá, ještě teplá; jí se ze společné mísy lžící.

Recept na postní jídlo poslala: Arena

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (1238) Metyja

  1. IvaC napsal:

    Tohle může být moc dobrý.Vlastně to jsou jinak použité škubánky,že?Možná,že to ještě zítra udělám,zblajzla bych to hned….

  2. Jiřina napsal:

    U nás se tomu říká netyja. Mně to moc chutná, vlastně jakkoliv upravené brambory naslano i nasladko – pomaštěné a mák s cukrem. Jídla mého mládí, na bramborách jsem vyrostla a jíme je často i teď. 🙂

  3. lakysa22 napsal:

    Škubánky s mákem!! Povidla nemusím, ale domácí můžu – ovšem škubánky, babička, a jsem znova v naší kuchyni….jen kluky jsem nepřesvědčila, ani neokusili

  4. BOYE napsal:

    Podle názvu jsem si tipla autorku. A správně! Díky, Rendo! Tohle určitě u nás projde, jen Dorostence budu muset erteple sešťouchat s něčím jiným. Asi zkusíme žito v malém množství. 🙂

  5. sharka.68 napsal:

    Jídám to na Valašsku,tam tomu říkají Lepiduša…..

  6. Vera M. napsal:

    To musí být doooobréééé, všechno bramborové je moc dobré.
    Jinak se, holky, omlouvám, že jsem od čtvrtku nekomentovala, z Německa mi to nebralo…takže jsem ani nepřála…ani moc nečetla, nebyl čas, musím to napravit

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ty bláho, to si pamatuju, že dělala moje babička, jen dávala hrušková povidla (tady to vypadá na švestková) a nedala recept a navrch takové to stažené „máslo“ z mléka (tenkrát si ještě stloukala máslo a tak) ….. šiš, to bylo tak výborný.?
    Díkes Renčo, určo vyzkouším.??
    Jen jsem volala mamině, jak to babička nazývala a ani jedna jsme si nevzdechla. Nu což, mamině jsem recept poslala, páč chtěla taky, že zavzpomíná na svoje mládí, kdy jí babička vařila ….

  8. kvetula.v napsal:

    ??jídlo z jedné mísy… to bývalo zajímavé. Když to byla dobrota, mizelo rychlostí blesku- každý hlídal, aby mu to druzí nesežpapali…. Když to moc nejelo, končilo to všelijak. Strejda až do své smrti vzpomínal, jak nám dala babička kastrolek s uvařeným jablečným kompotem. Byl ještě vlažný, bylo nás na to 5 (sourozenci + bratranci) a ani po desítkách let se strejda nedozvěděl, jak (kdo) dostal ty jablka až ne strop ?
    Tohle postní jídlo by si chlap dal z fleku. Jen bych musela vymyslet slanou variantu. Musím se začít sladkému vyhýbat větším obloukem ?
    A škubánky taky neumím ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..