4-6 PL olivového oleje (můžete i slunečnicový apod.)
2 PL tekutého medu
2 PL hrubozrnné hořčice
sůl
trochu citronové šťávy
ledový salát
vejce natvrdo, prosciutto
vlašské ořechy
Vše dáme do sklenice a cca 10 sekund protřepáváme. Ochutnáme, pokud je něčeho málo, tak přidat a ještě jednou protřepat. Chuť by měla být sladkopikantní, ale ani jedna chuť by neměla převažovat.
Ledový salát nakrájíme na větší kostky a dáme do mísy, přidáme potrhané prosciutto, pokrájená vejce na osminky, posekané vlašské ořechy.
Nakonec zalijeme zálivkou. Pokud nespotřebujeme všechnu zálivku, tak v zavíčkované sklenici vydrží v lednici cca týden bez úhony.
Dobrou chuť přeje Úsmevka
Salátek už na zahrádce roste, ořechů mám hafo, vejce také….tak se mi to líbí…
Bude sice asi tak za 14 dní, ale my si rádi počkáme.
U většiny zdejších tecrptů nacházím jen jendu, zato zásadní chybu. Všude píšete, že to v pohodě vydrží týden, dva… Ještě ani jednou se to nestslo!! Kradou mi to pod rukama, ve vzácných piřpadech to donesu na talíř, a zmizne bleskem…. Někde je chyba…?
No, jo, jsou to mrchy nenažpapaný, taky všechno, co je dobré, u nás nějak rychle sublimuje a to i přes zavřený dvířka lednice…
A máš na ní petlici?
Vidíš, to mne nenapadlo??? To bude asi tím. NA králíkárně petlice máme, na ledničce nikoliv. Budu to muset rychle napravit.
??
Poslóchej, tak to nesmíš dělat tak dobrý, potom vydrží i týden.
A vůbec, tu zálivku by samotnou asi nežpapali, ne? ??
A z toho talíře krade asi nejvíc Laky.
No vida ! Dnes dostanu domácí ledový salát, vajíčka mám taky domácí a je to jasné ?
Co dodat.Je to krásný,v této době snadno dostupný,osvěžující,křupavý….
Prostě mňamka?
Koukám, že jsem měla hodně úspěšný den, když jsem recept posílala, páč jsem tam nenapsala to nejdůležitější ….. salát.?
Jinak musím napsat, že kdo nemáte prosciutto, tak klidně dejte dobrou šunku, je to jedno. Zkoušela jsem i kešu ořechy, jako dobrý, ale vlašáky jsou tam lepší.
Pokud salát, prosciutto, vejce a ořechy dáte do uzavíratelné misky, tak bez zálivky vydrží fpoho do druhého dne. Jako na oběd do kolbenky výborný, jen zálivku si beru v další malé krabičce.
Na fotce jsou po levé straně i dva celozrnné chlebíky, ale být nemusí.
Já k tomu chleba nemusím, ale chlapovi podstrčím – jinak sežpapá i mou porci ?
No právě, já ho taky nemusím, ale ten můj by se toho nenajedl, tož dostal chlebík. Naštěstí už nevyhledává bílé rohlajzy.
No toho nenapsanýho tam bylo víc – já to doplnila hned (vejce, šunka,,,) ale na salát jsem také ani nevzdechla.
Njn, nějak jsem myslela na to, že to sním a předpokládala, že to ostatní pochopí. A vůbec, v textu to potom je, že? ??
Prosím té, nechci být muuudraaa, ale protože jsem lina, dam si dressing na dno krabičky a salát od nejtvrdsi zeleniny na ten dressing. Pak se snažím to přenést ve vodorovné poloze. To vše trpělivě dělám jen proto, abych nemusela nosit krabičky dvě… a to jsem odkoukala od Jamieho Olivera . On si tak predpripravuje saláty i doma do mís ?
No vidíš, to mám z teho, že nučučím na Oliviera ??
A teď vážně, pořád jsem si říkala, že ho nechci mít rozpatlaný, tož nosím krabky dvě, ale toto je výborný nápad, to vyzkouším. Díky Věruško ?
Já taky dávám zálivky zvlášť…je to fakt lepčí
Všecky ingredience by doma byly (jen med budu muset ztekutit, čerstvý ještě nemám), ale dnes už dělat nebudu i když chutí na to mám milion. Zpracovávám jahody – za chvíli budou hotové, ale já jsem hotová už teď (zastupuje vrchní míchač). Ale salátek určo brzy bude a věřím, že si pochutnáme ? 😎
Tuším, že ten med se Ti „ztekutní“ v tom šmelcování ve skleničce ….. určo se tam rozpustí, věř mi.
U nás kvetou, ale zatím neplodí a to to děťátko o víkendu přijede …. už vidím, jak to bude zkoumat ?
Výborný salátek, je vidět, že máš domácí vajíčka, mají krásně oranžový žloutek a bude docela sytý. Onehdy jsem koupila vejce, ale k těmto se nedají ani přirovnat. U nás teď jede skoro pořád ledový salát a k tomu cokoliv, podle tady uváděných salátů. Můj děda by zase pořád jedl okurkový, ale já si do něj musím dát kyšku, jinak ho cítím až do večera. Mám raději zelený – ledový, římský, polní, zkrátka zelené listy. A těším se už na naše rajčata, ty co prodávají mají tvrdou slupku a nejsou nic moc.
Co se rajčat týče – ze zahrádky jsou nejlepší , o tom žádná. Zahrádky nemaje a rajčata ráda celoročně, naučila jsem se dělat chutnějšími kupovaná. Kupuji v Lidlu v nízké vaničce 0,5 kg takové oválky -Roma. Doma jim proříznu celofán a nechám je na kuch. lince – mají tam celoročně své místečko. Průběžně kontroluji barvu tuhost a konzumuji. Chuť je jiná, než když jsem kdysivá po zakoupení skladovala v lednici. Ale taky se těším, až sem tam dostanu přímo z české zahrádky ?
Já chodím každý pátek na tržnici a kupuju od babek a deduluuu domácí rajčata a nakládačky. (Kopr, cukety, libecek, petrzelku).V pohodě s tím cely týden vydrzim a z těch nakladacek dělám i okurkovy salát, je super. Jen použiju trosku delší tenké, ne ty malinke.
Já kupovaná rajcata nechávám na parapetu v kuchyni i v tomto vedru.mají pořádnou dávku slunce.a jsou lepší než z lednice.?
Já se těším na toho našeho Itala – zeleninku má voňavou, rajčata pomalu nedonesu domů , jak ochutnávám a jako bonus je to pořád mužský hodný pohledu…????
Domácí vajcata to jsou, jen ne moje ?…. okurkový taky můžu, jen ne s kyškou. Já jen s octem a solí, špetka cukru a pepře …. ani vodu jim tam nedávám. Max. tam cvrnknu trochu bodlákového oleje pro lepší vstřebání.
Rajčata … jako dobrý, ale já neeeeee, pořád je nedávám.
Já salát normální i okurkový dělám hlavně s octovou zálivkou, kamarádka dělá se špekem, a okurkový se smetanou. Ten je taky fajn. Ale pokud mám svůj salátek (hlavy tak 30 cm v průměru) tak většinou než ho donesu dolů do baráku, tak polovička je sežraná jen tak, okrajové listy dostanu králíčci.
Tak moment. To ale mluvis o obycejnym salatu. V ledak o prumeru 30 cm neverim, nebydlis v Cernobylu 😉
Hlavně je daleko hustější než hlávkový. Tím na dvě porce z ledového stačí půl hlávky, ale hlávkového salátu bych potřebovala min. 3 hlávky. Ale fakt je, že někdo dokáže i ten hlávkový vypěstovat pěkně hustý. ?
Zitra recept zase trochu pozdeji 😉