brambory
ostrá nakládané zelenina
česnek
pikantní klobása
sůl
kremžská hořčice
Brambory důkladně umyjeme, po straně sloupneme jeden proužek slupky a dáme vařit do osolené vody s plátky česneku. Nevaříme úplně do měkka, ale tak, aby zůstaly pevné – scedíme a necháme okapat. Pak je nakrájíme na středně velké kousky a napichujeme střídavě s širšímim kolečky klobásy na grilovací jehly.
Zeleninovou směs smícháme s hořčicí, špízy tím pomatláme a necháme chvíli uležet. Grilujeme při střední teplotě asi 20 minut – a jde to i v troubě.
Ideální pro tohle nakládání jsou pikantní zeleninové směsi z orientálních prodejen nebo domácí, které nakládáme strouhané.
Podle receptu od Haderach vařila Úsměvka
Jestě,že jsem začala snídat než jsem sem vlezla.Nádhera!
Jen tak mimochodem:mladí si pořídili na gril solný kámen.Jedla jsem maso udělané na něm NESOLENÉ a bylo vynikající.
Kdysi na PŽ někdo radil nakládat maso na grilování do cibule. To se taky nesolí a je to absolutně vynikající.
Já jsem dělala minulý týden jehněčí nakládané do oleje a cibule.
Je to recept odněkud snad z Gruzie a je skvělý.
Takové papáničko bude brzo pěkný luxus cibule brambory maso ….ceny letí do výšin závratných.
Už to poleze dolů …
Už se těším, až vykopeme na zahradě ty malé brambůrky. Přesně takto se je chystám udělat. Můžeme k nim na špejli přidat i cuketu, žampiony, slaninu, atd.
A dej pokoj?já bych taky šla něco vykopat na zahradu ale nemám ji.A zrovna ty malý brambůrky!!!V lodžii se sotva otočím co tam mám truhlíků s nylinkama.chjo…
Ony tu ty zahradama obdařené budou provokovat fur a furt a furt 🙂 🙂 🙂
Jistě, a včera nám to krásně zalilo. A jaké mám letos brambory? Sned ani jedna nastávkovala avzešly všechny. Takže koncem srpna budou, krásný malý žluťoučký, heč….
Hm, koukám, že tady by někdo zasloužil vykopat na zahradu. To je od tebe ošklivýýýýýý
Tak do srpna čekat nebudu. Až začnou kvést, což bude u jednoho druhu co nevidět, tak budu podhrabávat. Tam kde je puklá zem, něžně dloubnu prstíčkem, nahmatám brambor, usoudím jestli je vhodný a vydloubnu. Ostatní hezky dorůstají.
Pro Haderach – to já ráda….
Pro Blahovku – můj tatínek říkal, že brambory se mají brát 6 – 8 týdnů po květu. Nevím proč ale dodržuji to.
Když jsou sázené v půli dubna, tak v srpnu už mají pevnější slupku a nejdou škrábat nožem. Ty jsou už na uložení do sklepa.
My je vykopáváme, podle potřeby, už po třech měsících.
Já ty maličké kupuju teda vždy v pátek u takového dedeuly od Opavy a on se mě už několikrát zeptal : kdo to bude LUPAT? Tak mu ponekolikate řeknu, ze to nebudu LUPAT, ze si je sním klidně i se slupkou a decka miluji nahazene na plech s olejem a gril kořením, pak zakysana nebo nic.. toho se u nás sní ….ake NIKDY NIKDY NIKDY už nemůžu sehnat takové ty s úplně tenounkou slupkou, kterými tu na fotkách provokuje Jana, beeeeeee???
Jo, a kdyby se někdo divil, kam zmizela BOYE – nezmizela, leč zmizelo jí připojení na net.
Zkusím jí večer zavolat, jesti jí můžu nějak pomoct.
Prý se večer pokusí vloupat na net k holkám. A jinak potřebuje někoho vyštvat do Prahy vyměnit nebo nechat opravit krabičku, která ten net předává do počítače.
Proc musim sloupnout prouzek slupky, kdyz je pak krajim na mensi kousky?
Asi jsem predseda (strany nechapajicich)…. ???
Protoze se vari v osolene vode a slupkou sul spatne pronika 🙂
Aha, to je chytre, dekuji, to by mne nenapadlo….
Já tyhle brambůrky pořádně odrbu, uvařím a konzumuju je i se slupkou, to nejcennější je pod ní. Solím až po rozkrájení, anebo taky ne, podle přílohy.
Pro Janu – to se pak už dá vytrhnout celý trs, ale takhle si opatrně vybereš ty velké a ty malinké mají šanci dorůst. Zkus to a uvidíš. Chce to jen trochu cviku a opatrnosti, abys nepřetrhala kořínky od malinkých brambůrků, to by už nedorostly.
Poddloubnout a z každého keříčku jednu velkou vybrat – to se u nás doma (i u toho mýho) dělávalo, když byl nepříznivý rok a na konci června ještě nebyly nové brambory. I já to praktikovala v časech vlastních latifundií. Prostě po odkvetu se kontrolovalo, probíralo případně postupně sklízelo. 8 týdnů po odkvětu už jsou brambory plně vyzrálé a vhodné i k uskladnění, ale já miluju, když mají ještě slabounkou šlupku, co se nechá i jen rukou sloupnout. Ta chuť je prostě jiná 😎
Já mám ještě brambory, které jsem si kupila ve Zbizubech na začítku dubna, část jem použila jako sadbové a ty velké spotřebovávám v kuchyni. Takže až dojdou tak dojde na ty nové na zahradě. Myslím, že to vyjde tak akorát na konec srpna.
Tak to máš dobrý. Nám zásoby na zimu už došly. 3x už jsme kupovali s superhyper, tak se těšíme na čerstvé na trhu.
Kočky, znáte mě, každý recept si přizpůsobím … takže i tak trochu tento, páč jsem neměla tu nakládanou zeleninu. Tož jsem rozmickovala pár rajčátek (měla jsem poslední 3 maličká), feferonku, cibuli, česnek, přihodila sůl, cukr, ocet a olej a vařila. Papriku jsem doma nenašla, páč u nás se nějak ztrácí … Takže matlání moc nebylo, ale ….. jo, nenašla jsem ani kremžskou, tož jsem tam hodila dijónskou. Sůl jsem již nedávala, páč směs byla slaná dost. Ještě jsem tam přihodila nějaké koření a trochu pokrájené petrtelky. Klobásky byly slabé, ale výborné, tak to na fotce nevypadá moc elegantně.
Dělala jsem v troubě, na plech jsem dala takovou tu mřížku na grilování z mikrovrnky, pod to jsem dala zbývající brambory (páč ne fšecky se vešly na špejle), pokapala je olejem, opatlala je směsí a přihodila k nim ještě pár zbývajících pokrájených klobásek.
Těch špízů jsem měla 5, na plechu bylo množství tak ještě na další 4 …. a musím napsat, že jsem byla ráda, že jsem nemusela vylizovat plech, abych se najedla. Ten můj se na to vrhnul tak, že to vypadalo, že měsíc nejedl. A navíc potom ještě chodil a sbíral z plechu odpadlou potírací směs a nakonec vzal chleba a vytíral ten plech.
Gril v troubě jsem dala na 200 a byly tam cca 20 minut. Ale opět – záleží na troubě.
Takže tímto moc a moc děkuji Haderach za recepísek, páč budu opakovat častěji. ?
I jen se nedělej… Kdoví jak dlouho jsi tomu chlapovi najíst nedala, aby byl vděčný , že si může aspoň plech vylízat ??
??? Jj, ten na to vypadá …. týraný chlap jak vystřižený
Mám troubu s grilem, ale za 7 let jsem ani nezkusila, jestli vůbec funguje. Jen co přejdou ty pařáky, budu se muset polepšit. Ten špíz vypadá víc než lákavě a zeleninové pomatlání zajímavě.
V pondělí už budou na tržnici čerstvé brambůrky na které se moc těšíme. Nechají se dělat na spoustu způsobů. Jako jedna z mála zákaznic vybírám maličké, vařím vcelku i se šlupkou (někdy se při důkladném mytí dost sloupne), v troubě peču překrojené na půlky s kořením a pod… Zkusím na to pečení místo koření výše uvedené Úsměvčino matlání. Sice po večeři, ale slintám?
Recept se mi zdá moc dobrý, špízy máme rádi. Protože jsme masožraví, dala bych do části víc klobásky/hlavně pro dědy/, mně by stačilo jak je na fotce. Protože tady není žádný orientální obchod a do Brna se mi nechce v tom vedru, udělala bych to jak píše Úsměvka/prosím křestní jméno ráda ho používám-děkuji/. Všechny suroviny mám stále doma, tak je to pro mne lepší.
Jinak moje kamarádka už kutá brambory ze své zahrádky, já už dlouho kupuji, protože jsme uskladněné snědli. Jen co nebude takové vedro, tak v Brně na Zelňáku už dávno prodávají čerstvé. My můžeme jíst brambory denně a v tom vedru je to nejlepší jídlo a salátek k tomu. 🙂
Jiřinko, prostě Úsměfka/Úsměvka …. je to jedno, jsem prostě KOČKA. A jsem ráda, že vyzkoušíš i mojí variaci. ? Já to pro foto střídala, ale jak tady píšu, tak jsem zbytky hodila na plech ….. bylo to výborné a budu to dělat i tento víkend, přijedou mi děti, tož se mi recepísek hodí.
Jo holky, Haderach zkoušela recept 1256 a má nádhernou fotku … měla by jí sem hodit, co? ?
Budeeeeee. A zitra bude PREKVAPENI…teda alespon ja cumela jak vrana
Dobrá, já budu čučet až k večeru, stačí? ???
To má fotku toho jídla, nebo svou, abychom viděli, jak se olizuje?
Jidla, prosim. Svou bych sem nedala, skoncila by navstevnost 🙂
Lakys, musím Tě zklamat, jen jídla …. fotku olizující se Haderach jsem ještě neviděla ? Ale tím netvrdím, že se občas neolízne