(1258) Grilované bramborové špízy s klobásou

brambory
ostrá nakládané zelenina
česnek
pikantní klobása
sůl
kremžská hořčice

Brambory důkladně umyjeme, po straně sloupneme jeden proužek slupky a dáme vařit do osolené vody s plátky česneku. Nevaříme úplně do měkka, ale tak, aby zůstaly pevné – scedíme a necháme okapat. Pak je nakrájíme na středně velké kousky a napichujeme střídavě s širšímim kolečky klobásy na grilovací jehly.

Zeleninovou směs smícháme s hořčicí,  špízy tím pomatláme  a necháme chvíli uležet. Grilujeme při střední teplotě asi 20 minut – a jde to i v troubě.

Ideální pro tohle nakládání jsou pikantní zeleninové směsi z orientálních prodejen nebo domácí, které nakládáme strouhané.

Podle receptu od Haderach vařila Úsměvka

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

37 komentářů: (1258) Grilované bramborové špízy s klobásou

  1. jarybarka napsal:

    Jestě,že jsem začala snídat než jsem sem vlezla.Nádhera!
    Jen tak mimochodem:mladí si pořídili na gril solný kámen.Jedla jsem maso udělané na něm NESOLENÉ a bylo vynikající.

  2. Imelda napsal:

    Už se těším, až vykopeme na zahradě ty malé brambůrky. Přesně takto se je chystám udělat. Můžeme k nim na špejli přidat i cuketu, žampiony, slaninu, atd.

    • jarybarka napsal:

      A dej pokoj?já bych taky šla něco vykopat na zahradu ale nemám ji.A zrovna ty malý brambůrky!!!V lodžii se sotva otočím co tam mám truhlíků s nylinkama.chjo…

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Ony tu ty zahradama obdařené budou provokovat fur a furt a furt 🙂 🙂 🙂

        • Jana Macůrková napsal:

          Jistě, a včera nám to krásně zalilo. A jaké mám letos brambory? Sned ani jedna nastávkovala avzešly všechny. Takže koncem srpna budou, krásný malý žluťoučký, heč….

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Hm, koukám, že tady by někdo zasloužil vykopat na zahradu. To je od tebe ošklivýýýýýý

          • blahovka.h napsal:

            Tak do srpna čekat nebudu. Až začnou kvést, což bude u jednoho druhu co nevidět, tak budu podhrabávat. Tam kde je puklá zem, něžně dloubnu prstíčkem, nahmatám brambor, usoudím jestli je vhodný a vydloubnu. Ostatní hezky dorůstají.

          • Jana Macůrková napsal:

            Pro Haderach – to já ráda….
            Pro Blahovku – můj tatínek říkal, že brambory se mají brát 6 – 8 týdnů po květu. Nevím proč ale dodržuji to.

          • Imelda napsal:

            Když jsou sázené v půli dubna, tak v srpnu už mají pevnější slupku a nejdou škrábat nožem. Ty jsou už na uložení do sklepa.
            My je vykopáváme, podle potřeby, už po třech měsících.

    • Vera M. napsal:

      Já ty maličké kupuju teda vždy v pátek u takového dedeuly od Opavy a on se mě už několikrát zeptal : kdo to bude LUPAT? Tak mu ponekolikate řeknu, ze to nebudu LUPAT, ze si je sním klidně i se slupkou a decka miluji nahazene na plech s olejem a gril kořením, pak zakysana nebo nic.. toho se u nás sní ….ake NIKDY NIKDY NIKDY už nemůžu sehnat takové ty s úplně tenounkou slupkou, kterými tu na fotkách provokuje Jana, beeeeeee???

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Jo, a kdyby se někdo divil, kam zmizela BOYE – nezmizela, leč zmizelo jí připojení na net.

  4. IvaC napsal:

    Proc musim sloupnout prouzek slupky, kdyz je pak krajim na mensi kousky?
    Asi jsem predseda (strany nechapajicich)…. ???

  5. blahovka.h napsal:

    Pro Janu – to se pak už dá vytrhnout celý trs, ale takhle si opatrně vybereš ty velké a ty malinké mají šanci dorůst. Zkus to a uvidíš. Chce to jen trochu cviku a opatrnosti, abys nepřetrhala kořínky od malinkých brambůrků, to by už nedorostly.

    • kvetula.v napsal:

      Poddloubnout a z každého keříčku jednu velkou vybrat – to se u nás doma (i u toho mýho) dělávalo, když byl nepříznivý rok a na konci června ještě nebyly nové brambory. I já to praktikovala v časech vlastních latifundií. Prostě po odkvetu se kontrolovalo, probíralo případně postupně sklízelo. 8 týdnů po odkvětu už jsou brambory plně vyzrálé a vhodné i k uskladnění, ale já miluju, když mají ještě slabounkou šlupku, co se nechá i jen rukou sloupnout. Ta chuť je prostě jiná 😎

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, znáte mě, každý recept si přizpůsobím … takže i tak trochu tento, páč jsem neměla tu nakládanou zeleninu. Tož jsem rozmickovala pár rajčátek (měla jsem poslední 3 maličká), feferonku, cibuli, česnek, přihodila sůl, cukr, ocet a olej a vařila. Papriku jsem doma nenašla, páč u nás se nějak ztrácí … Takže matlání moc nebylo, ale ….. jo, nenašla jsem ani kremžskou, tož jsem tam hodila dijónskou. Sůl jsem již nedávala, páč směs byla slaná dost. Ještě jsem tam přihodila nějaké koření a trochu pokrájené petrtelky. Klobásky byly slabé, ale výborné, tak to na fotce nevypadá moc elegantně.
    Dělala jsem v troubě, na plech jsem dala takovou tu mřížku na grilování z mikrovrnky, pod to jsem dala zbývající brambory (páč ne fšecky se vešly na špejle), pokapala je olejem, opatlala je směsí a přihodila k nim ještě pár zbývajících pokrájených klobásek.
    Těch špízů jsem měla 5, na plechu bylo množství tak ještě na další 4 …. a musím napsat, že jsem byla ráda, že jsem nemusela vylizovat plech, abych se najedla. Ten můj se na to vrhnul tak, že to vypadalo, že měsíc nejedl. A navíc potom ještě chodil a sbíral z plechu odpadlou potírací směs a nakonec vzal chleba a vytíral ten plech.
    Gril v troubě jsem dala na 200 a byly tam cca 20 minut. Ale opět – záleží na troubě.
    Takže tímto moc a moc děkuji Haderach za recepísek, páč budu opakovat častěji. ?

  7. kvetula.v napsal:

    Mám troubu s grilem, ale za 7 let jsem ani nezkusila, jestli vůbec funguje. Jen co přejdou ty pařáky, budu se muset polepšit. Ten špíz vypadá víc než lákavě a zeleninové pomatlání zajímavě.
    V pondělí už budou na tržnici čerstvé brambůrky na které se moc těšíme. Nechají se dělat na spoustu způsobů. Jako jedna z mála zákaznic vybírám maličké, vařím vcelku i se šlupkou (někdy se při důkladném mytí dost sloupne), v troubě peču překrojené na půlky s kořením a pod… Zkusím na to pečení místo koření výše uvedené Úsměvčino matlání. Sice po večeři, ale slintám?

  8. Jiřina napsal:

    Recept se mi zdá moc dobrý, špízy máme rádi. Protože jsme masožraví, dala bych do části víc klobásky/hlavně pro dědy/, mně by stačilo jak je na fotce. Protože tady není žádný orientální obchod a do Brna se mi nechce v tom vedru, udělala bych to jak píše Úsměvka/prosím křestní jméno ráda ho používám-děkuji/. Všechny suroviny mám stále doma, tak je to pro mne lepší.
    Jinak moje kamarádka už kutá brambory ze své zahrádky, já už dlouho kupuji, protože jsme uskladněné snědli. Jen co nebude takové vedro, tak v Brně na Zelňáku už dávno prodávají čerstvé. My můžeme jíst brambory denně a v tom vedru je to nejlepší jídlo a salátek k tomu. 🙂

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Jiřinko, prostě Úsměfka/Úsměvka …. je to jedno, jsem prostě KOČKA. A jsem ráda, že vyzkoušíš i mojí variaci. ? Já to pro foto střídala, ale jak tady píšu, tak jsem zbytky hodila na plech ….. bylo to výborné a budu to dělat i tento víkend, přijedou mi děti, tož se mi recepísek hodí.

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jo holky, Haderach zkoušela recept 1256 a má nádhernou fotku … měla by jí sem hodit, co? ?

  10. lakysa22 napsal:

    To má fotku toho jídla, nebo svou, abychom viděli, jak se olizuje?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..