Oregano – omáčky na těstoviny, zelenina, pizza, polévky, jehněčí a telecí maso, toasty, mletá masa.
Paprika mletá – guláše, perkelty, polévky, rýže, drůbeží a vepřové maso, tvaroh, pomazánky, mletá masa.
Pažitka – polévky, vaječné pokrmy, saláty, bílá omáčka, tvaroh, pomazánky.
Pepř – různá masa, polévky, omáčky, saláty.
Petržel – polévky, omáčky, mleté maso, vařené ryby.
Rozmarýn – pečená masa, zvěřina, brambory, zeleninové polévky.
Saturejka – luštěniny, bramborové polévky, kapusta, bylinkové omáčky, kuřecí maso, italská, balkánská, francouzská, … kuchyně.
Skořice – krupicová a rýžová kaše, jablečné moučníky, sladké omáčky, lívance, kompoty, pečená zvěřina.
Šafrán – rýže, světlé masové vývary a omáčky, drůbež, koláče (zvyšuje kyprost těsta), pokrmy z ryb.
Šalvěj – kuřata, nádivky, vepřové, králičí, jehněčí a telecí maso, sekaná.
Tymián – zeleninové polévky, ryby, pečeně, pokrmy z jater, zvěřina, omáčky na těstoviny, brambory, houby, sýrové pokrmy, fazole.
Vanilka – zmrzliny, moučníky, ovocné saláty, koláče, pečivo, likéry.
Yzop – telecí pečeně, brambory, tvaroh, pokrmy jižní kuchyně, mletá masa, omáčky k masům, bílé polévky.
Zázvor – omáčky, pečeně, masité pokrmy, kompoty, dýně, cukroví, sušenky, perníky, rýže, pečené banány, asijská kuchyně.
Chuťový tahák číslo 3 poslala Úsměvka
Holky, nějak jsem si nikdy nevěděla rady, co kam přihodit, tak jsem to postupně začala zkoumat a vzniklo z toho toto.
Nemusíte to používat, můžete si to zkopírovat a dopsat si tam ty svoje znalosti. Můžete nám to tady taky zveřejnit. Záleží na každé. Byl to jen nápad, poslala jsem to Haderach s tím, že se to třeba hodí …..
Já budu jen ráda, opravdu je to s bylinkami a různým kořením náročné, někdy se tím i zkazí celý oběd ….. já jsem zdárný příklad?. Občas jsem flákla něco na něco a nakonec to nebylo vůbec k jídlu. ?
Úsměvko, veliké díky, toto se hodí určitě každému z nás. Podobně jako tady zveřejněné odvažování potravin na lžíce když není po ruce váha. 🙂
Jiřinko, mooooooc děkuji ?
Ještě k chuťovým tahákům, prosím, nemáte někdo zkušenost s různým kořením, př. Garam masala, bruschetta a jiné. Jednou to tady zmínila, myslím BOYE, že dává Masalu do nějaké polévky, zkusila jsem to a bylo to super. Když ji nedělám často, zapomenu. Občas tady někdo nějaké koření zmíní o kterém nemám ani tušení. Možná by takový taháček byl taky dobrý. Nechci být otravná, ale jistě vás víc používá různé koření, které stojí za vyzkoušení. Děkuji.
Šafrán do těsta jsem ještě neslyšela, ale příležitostně zkusím, co se stane. Ale nejspíš se myslí koláče z těsta kynutého a to já opravdu dělám velmi zřídka.
Jinak dodatek k zázvoru – zkuste do zelného salátu přidat trochu strouhaného zázvoru společně se strouhaným křenem- u nás to frčí 😎