(1290) Okáč na cibuli

ryby dle velikosti a počtu strávníků
přiměřené množství cibule
řapíkatý celer (nemusí být)
sůl, příp. koření dle zvyklostí

Na olejem potřený plech naskládáme cca 1cm  vrstvu na kolečka nakrájené cibule, na ni položíme očištěné , osolené a dle zvyklostí okořeněné ryby, do bříška vložíme řapíky celeru, lehce pokapeme olejem a dáme do trouby na cca 25 min zapéct.

Podáváme s bramborem nebo bramborovou  kaší.

Recept poslala Květoslava: „Dělám tak i makrely a jiné mořské ryby. Když tak dělám pstruha, jen posolím, posypu drceným kmínem a dám navrch místo oleje plátky másla. Pod makrelu , která je sušší dávám k cibuli i plátky rajčat, ta pustí víc šťávy, tak je vhodné místo na plech dát do zapékací nádoby a klidně i přiklopit. Teď peču v remosce, tam se to tak nevysušuje. Jeden z receptů na ryby od syna ve Španělsku.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (1290) Okáč na cibuli

  1. jarybarka napsal:

    Hmmm krása.Na cibuli i s kořenovou zeleninou dělám cejny i kapra-když mám-výborné.Letos bída s nouzí.Ryby nechytám tak nemám.?

  2. Jiřina napsal:

    To je krása, takové rybičky. Když dělám ryby, taky máme rádi jednoduchou úpravu, musíme cítit chuť ryby. Pro mne perfektní. 🙂

  3. Jana Macůrková napsal:

    Před chvilkou jsem připravovala do „tisku“ Lososa na másle, teď zpracovávám 10 l rybízu a zamrazila jsem včera nasbírané borůvky.

  4. kvetula.v napsal:

    Jen už mám zákaz tuhle rybku kupovat, byť by zase v akci byla – těch kostiček co měla ?
    Ale rybičky můžeme v množství víc než malém (v mrazáku číhají makrely ?) 😎

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Noooo, zrovna tady mají pstruha v akci, tož vyzkouším.
    Jen dotaz, pod toho pstruha dáváš taky cibuli?
    Já ho dělám v troubě na plechu, dovnitř lupnu citron a tymián, dám máslo vně i dovnitř a upeču, cca 15 -20 minut. Samo, že sůl.

    • kvetula.v napsal:

      Jistě….. cibuli na tenčí proužky, aby za tu chvíli, co je rybka v troubě aspoň trochu změkla. Ale pstruha v troubě dělám málo, vítězí „rozevřený“ , posolený , drceným kmínem posypaný , na trošce oleje na pánvi opečený. Nejdřív propeču vnitřek, obrátím a když se opéká kůžička do křupava, tak na vršek dám lupínek másla. Jiné pstruhové obměny (i na cibuli) dělám jen když přijde na řadu v krátké době po sobě – jako že ať nemáme pořád stejné jídlo ? 😎

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Tak ho dělám, když ho mám ve filetech, když ho mám celého, tak raději v troubě ?
        Většinou ty ryby moc netrápím, páč to nepotřebují, a ani je téměř nekořením, ony jsou dobré samy o sobě. Jen kapra, toho mučím v zelenině ??

        • kvetula.v napsal:

          Si ho „nafiletuju“ – odkrojím hlavu, dorozevřu bříško a je celý naplacato ? Na pánvičce je pak za pár minut a nemusím přitápět troubou když je vedro. I když ta remoska teď…….. Jinak s tím kořením a dlouhým teplem s tebou souhlasím. Velké ryby půlím podélně a žádná se u mně neohřeje dýl než 30 min 😎

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Tak hlavu krájím vždy, nějak nemám ráda, když na mě ta ryba čučí ?
            A jinak souhlas, remoska je vynález, zatím ta z pravěku slouží, ale až nebude, tak budu muset zakoupit novou.

  6. Vera M. napsal:

    Takový mírný dotaz : ty makrely jsou asi čerstvé ? Já jsem dělala v troubě mrazene, které se běžné kupuji a pak na dřevěném uhlí grilují a jsou výborne .. tak z té trouby se mi to hrube nepovedlo. Bylo to něco jako jist rybí tuk na lžícce v dětství …

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Makrely moc nekupuji, ale vím, že mražené ryby se musí pomalu rozmrazovat, tj. den předem vyndat z mrazáku, vyndat z obalu, dát na talíř a lupnout do lednice k postupnému rozmrazení. Jak se vrazí do trouby málo rozmrazené, tak je z nich bláto.

    • kvetula.v napsal:

      Toto na obrázku je okáč a byl mražený. Makrely taky dělám mražené, ale ty právě dělám v zapékací míse přiklopené a krom cibule i rajčaty podložené. Možná by to šlo i v alobalu nebo papíře, ale to jsem ještě nezkusila. Jinak je to právě to suché maso s pachutí rybího tuku. Poprvé jsem totiž makrelu upekla jako když peču kapra a vůbec nám to nechutnalo. Pak synek poradil podložit a přiklopit a od té doby je tak dělám. U nás jsou ty mražené makrelky takové čudly, že je překrajuju na půl a do menší nádoby se vejdou (vařím pro dva). Ve Španělsku to byla ryba klidně kilo a víc vážící – chlazená. Tam jsem krájela silnější kolečka. Bylo víc masa a míň kostí, ale takovou tady já neseženu?. No co, on tam zase nesežene kapra ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..