(1296) Guláš z kuřecích/krůtích srdíček

kuřecí/krůtí srdíčka
2 velké cibule
nové koření, bobkový list
česnek
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce mleté sladké papriky
vývar, olej/ sádlo
hladká mouka
pepř. majoránka- sůl

Srdíčka očistíme od  tučných částí, zbytků tepen i možných  krevních sraženin. Propláchneme. Kuřecí necháme vcelku, krůtí překrájíme na čtvrtiny.

Nakrájenou cibuli na sádle/oleji  opečeme do zlatohnědé barvy. Přidáme rajský protlak a mletou papriku a  společně lehce zarestujeme. K opražené cibuli a zarestovanému protlaku s paprikou přidáme srdíčka, promícháme. Podlijeme vývarem (vodou),  přidáme nové koření a bobkový list a dusíme doměkka. Když jsou srdíčka měkká,  přidáme utřený česnek. Zahustíme záklechtkou.

Za  občasného míchání vaříme ještě cca 15 minut na mírném plameni, na konci vaření přidáme hrst sušené majoránky. Podáváme s chlebem, noky, knedlíky nebo těstovinami.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (1296) Guláš z kuřecích/krůtích srdíček

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Zítra bude recept o dost později, až okolo deváté.

  2. Vera M. napsal:

    Tenhle guláš je výborný, kdo má rad srdíčka a opravdu všechny přílohy jsou k němu suprove. Nadelala jsi mi chutě, protože dnes vařím polivku z vykostenych čtvrtek a z těch čtvrtek asi kapsicky s brkasi, a když vidím ten guláš, hned bych přehodila páku. Tak zítra …

  3. sharka.68 napsal:

    srdíčka se po uvaření rozsekala na drobno, namíchala s nádivkou na šneky a dávala se do ulit – falešní šneci
    kdo nemáte odvahu ochutnat pravé šneky, zkuste tuhle možnost, chuťově dost podobné….

  4. IvaC napsal:

    Musím se podělit o mé včerejší vaření.Dělala jsem dušenou kapustu na slanině s buřtíčkem(aby bylo aspoň nějaké maso) a bramborem,do práce ricotovou pomazánku
    s koprem,vejcem na tvrdo,cibulkou,atd a rukolové pesto.protože ta rukola už začínala být unavená,se slunečnicovým semínkem-protože nekradu a u nás pinii,aby pohledal-slu-
    nečnicovým olejem,česnekem,pár kolečky citronu a pecorinem.Tu jsem si pak namazala na chleba s máslem.Manžel měl lečo ,protože ho má rád. Dobrý,ne?

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Ivčo, výborný, jen přemýšlím, kdo to všechno snědl ?

      • IvaC napsal:

        Nesmíš si představovat,že je toho hodně.Kapustu má muž dnes k obědu a já k večeři.Pesto může být v lednici klidně týden a pomatlánku jsem měla dnes do práce a mám ješte na pátek.
        Neb ve svém věku chodím do práce 2x týdně,jinak užívám
        zaslouženého důchodu.

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Tu ricottovou pomatlánku vyzkouším, vypadá hodně zajímavě a jedle. ?
          A zeptám se, na Moravě je kapusta = zelí, tak opravdu kapustu?

          • kvetula.v napsal:

            Tipla bych si, že Iva myslí kapustu jako kapustu. Já ji dělám dušenou s pleckem a kdybys viděla to množství pro dva? Je to stejný jako se smaženým květákem, i když je nám jasné, že přejídat se je nezdravé ?. Jenže obojí je pro mne sezonní jídlo , když je poctivá česká sklizeň, (dovozové už mi tak nechutná), tak si to prostě užívám 😎

          • IvaC napsal:

            Ja jsem Prazak, jako poleno, z Moravy je muj
            muz opravdu se jedna o kapustu. Slovaci rika-
            ji zeli kapusta, ale rodina meho muze, ac kou-sek od slovenskych hranic, to nerika.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Holky díky za odpověď. ?
            Zelí, kapustu i květák miluju, takže celkem jedno, co to zrovna je ?? A nejvíc mi jedou kapusťáky (jako kapustové karboše), ale dávám i zelňáky (zelné placky), květákovou poblivku podle Haderach …. jj, co se tohoto týče, tak bych se užpapala ???

  5. kveta.batkova napsal:

    Jo, gulášek ze srdíček mám taky moc ráda a vůbec mi nevadí, že si ho musím sníst sama, jelikož manžel vnitřnosti nejí. A Ivčo, z unavené rukoly, která mi vždycky zbyde, protože ji také jím sama, vytvářím většinou rukolovou polévku. V podstatě to dělám stejně, jako špenátovou. A taky si na ní vždy pochutnám.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jsem známá tím, že jen tak něco nežpapám a vnitřnosti patří mezi to, co opravdu nedávám. Jediné co, tak játra, ale ta si musím uvařit sama. Ale …. od té doby, co jsem z nich měla hodně velké střevní problémy (a to už je pár ročků nazpět), tak jsem je neměla.?
    Ááááále, ty těstovinky mě zaujaly, tož dnes budou s cuketou, rukolou, slaninou a pestem – mám tady nať od mrkve a jak jsem se poučila od Boyky, tak škoda nevyužít čehokoli zeleného. Už se těším, to bude lahoda pane Jahoda.
    A když budu mít hodně dobrou náladu (a to já mám), tak to hodíme bez pesta do zapékací mísy, zaliju směsí z mléka, vajec a sýra, přihodím trochu sanchal (černá sůl) a dám zapéct.
    Bože, Hadérko, toto mi nedělej tak často …..???

  7. kvetula.v napsal:

    Guláš z drůbežích srdíček jsem už dlouho nedělala. Není to tak dlouho, co jsem chtěla spáchat, ale srdíčka nebyla na skladě. Tak byla Boyčina pikantní jatýrka ?. Srdíčka posháním jen co se vrátíme z výletu. Teď musím co nejvíc zredukovat zásoby v lednici, takže máme do neděle zeleninový jídelníček ?
    Do srdíčkového guláše jsem nikdy protlak ani papriku nedávala, tak zkusím a uvidíme jaký bude verdikt vrchního ochutnávače. (Která varianta zvítězí jako chutnější- o tom, že to bude jedlé, nepochybuju). 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..