(1305) Rybízový koláč

2 balíčky drcených máslových sušenek
10 deka másla
½ kg mascarpone
½ kelímku šlehačky
1 vejce
½ balíčku vanilkového pudinku
cukr dle chuti
citronová kůra
rybíz
sníh ze dvou bílků + cukr na oslazení

Rozdrcené  sušenky a  máslo udusáme do velké dortové formy a dáme asi na půl hodiny mrazit. Na to přijde mascarpone smíchané  se šlehačkou, vejcem, pudinkem, cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Navrch lehce proslazený rybíz – pečeme 40 minut na 180 °. Pak  pokryjeme sladkým sněhem a pečeme  dalších 15 minut. Ideálně nechte do druhého dne proležet, jinak se bude při krájení bortit.

Recept poslala Jana

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (1305) Rybízový koláč

  1. Jana Macůrková napsal:

    Vypadá to moc jedle, rybíz už je v mrazáku, až přijede vnučka, budeme vyrábět spolu.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Já si musím počkat, až ke konci dovolený – mám pozdní rybíz … ale kdo si počká 🙂

    • BOYE napsal:

      Checht! My jsme včera zjistili, že ten náš je právě k trhu. Musim to udělat dneska, neb na další dny máme poněkud přeprogramováno. A jelikož mascarpone je tady věc vzácně se vyskytující, budu holt vylepšovat měkký tvaroh. Klika je, že ten máme rády všechny, tudíž žádný zle. A bude to tak na koláč a dvě skleničky zavařim jako brusinky. Mou brusinkovou bonanzu mi někdo sklidil a kupovat je nebudu. Jo a mascarpone půjde pod ostružiny – myslim, že se mi podaří synchronizovat sklizeň, nákup a bezpečnou vzdálenost žravých puberťaček od lednice, neb tyto pojedou s tatínkem na výlet…

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Zítra bude recept až kolem osmé 🙂

  4. Jana Macůrková napsal:

    Tak to už budu asi dvě hodiny v borůvčí. Synátor chce jet ještě jednou na borůvky, tak uvidím, co natháme. Ráda bych alespoń jednu krabici 2,5 l a něco na koláč nebo spíš na knedlíky – blbouny.

  5. Vera M. napsal:

    Takovýto luxusní koláč jsem vlastně ještě nikdy nedělala. Myslím úplně vytuneny i tím sněhem atd . Včera jsme s dcerou spáchaly cokobabovku a pořad to kynuté testo bylo světle, úplně blede. Takže se nám ji podařilo úplně vysusit a pořad dobela. Pekly jsme na 180 snad 40 minut, pak už jsme to vzdaly . Nebýt té světle tvrdé krusty, tak jinak uvnitř ok. Včera byl den blbec

  6. 60anda napsal:

    Olizuju se až za ušima, ještě kdyby mě ho chtěl někdo upéct. Rybíz už je zpola otrhaný na rybízovomalinovou marmošku, ale ještě jsem si nechala na táč. Ale tohle bude lepší.

  7. Jiřina napsal:

    To je ale pěkný kousek dortu a určitě moc dobrý. Ta náplň a ještě navrch sníh, rybíz. Sbíhají se mi sliny. I v tom vedru, zapínám troubu a letím na zahradu pro zbytek rybízu. Díky 🙂 🙂

  8. kvetula.v napsal:

    Ze sušenek jsem ještě nikdy nepekla, ale takovéto moučníky jsou přesně podle gusta toho mého zlatíčka. Jediná ingredience, která mi schází, je rybíz, ale má právě sezonu, tak věřím, že mistička někomu na zahrádce přebyde a já ho upeču hned, jak se mi ten můj poklad uzdraví 😎

  9. Ivana P. napsal:

    Vidíte holky a mě dělalo docela problém rybíz někomu vnutit.

  10. BOYE napsal:

    Holky, Jak jsem psala výše – maskarpóna nět. Ale chuť na rybízák byla velká. Takže byl v základu podle Janina recepisu, ale měl svá specifika: Sušenky byly bezlepkové, navíc z poloviny čokoládové a hmotu tvořil obyč tvaroh ze staniolu, který jsem pořádně a do nadýchana šlehala. Jo a taky jsme zjistily, že došel puding (moje pomocný hospodyně ještě nepochopily, že když něco doberou, je třeba to napsat na lednici; no a zrovna puding teď v létě mizí furt). Škrob a trocha vanilky to jistily…
    Tudíž upečeno něco jiného, ale podle Bramboračky.
    Hned ráno
    sežráno.
    Protože jsou venku tropy,
    chladilo se celou noc.
    A pak zmizlo beze stopy
    i když toho bylo moc.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..