Do každé láhve/sklenice (velikost 0,7 l) narovnat omyté okurky a přidat (já to vrstvím a postupně to níže uvedené přihazuji):
5 ks pepře
4 ks nového koření
1 ks bobkového listu
2 ks hřebíčku
6 ks cukerinu nebo 30 g cukru
1 KL soli
1 dcl octa
kopr
1/4 cibule (může být i míň i víc)
2 ks křenu
6 koleček mrkve
kdo chce, tak přihodí i kousek pálivé papričky
Dolít vodou (normálně z kohoutku, nemusí být převařená), zavíčkovat a vařit 15 minut, tj. od chvíle, kdy se začne vařit voda, tak 15 minut.
Potom postupně dolévat kastrol studenou vodu a nechat chvilku zchladit. Vyndat a nechat do druhého dne, následně můžeme uskladnit. Dobré jsou tak za 2 měsíce.
A Úsměvka dodává: Takto se dají dělat i červené papriky pokrájené na kousky, které potom dáváme na chlebíčky či jinou ozdobu. Jen do té sklenice přidáme 1 KL oleje. Sklenice je myšlená malá, ne okurková. Okurky jsou křehké, mají chuť křenu a opravdu výborné. Nejsou to ty rozblemcané z obchodu, které kupuju jen do salátu. Ale chápu, že jsou lidi, kteří si je koupí, protože se jim nevyplatí zavařovat. Na křen chodíme na louku, čerstvě vykopaný je nejlepší.
Kupuju okurky protože mě děsí zavařovat najednou koupenou hromadu.ALE tvůj způsob se zdá být velmi vymakaný.Dá se dèlat jen po malém množství a ta voda z vodovoda je super?
Jo, taky se mi to líbí. Pro letošek pro mne bohužel recept přichází pozdě – nadvakrát jsem si vařila nálev (v těch vedrech 🙁 ), protože budu zavařovat na chalupě. A po částech, tak, jak si u kamarádky nasbírám, takže tohle by bylo dokonalý. Tak příště 😉
Joooo! Mě od zavařování okurek vždycky odradily ty vany zelených šišek a kartáčů a šílené hospodyně, které v době okurek neměly ani smysl pro humor. Hektolitry láků a neurózy… Já okurky nepěstuju, tudíž buď musim koupit, nebo čekat na přátelské dary z přebytků. A na tohle je ten recept jako stvořenej. Úsměvko, opět máš u mě jedno velké, významné plus!
No jasně to jsi popsala mě.Já byla v půlce prázdnin zpruzelá jak někdo kolem řekl okurky.Když je pěstuješ zavařuješ postupně pár sklenic.Ale vanu najednou je masakr.
Nemáš zač, zvlášť od Tebe mne to „plus“ těší ?
Ty dva hřebíčky nevynechat!!! To je zuuuzo labuuuzo největší
Tak je dělám i já. Jen cukerínů dávám 7 a přidávám hořčičné semínko. Já vím, že za cukerín budu znectěná, ale vzhledem k tomu, že jich zase tolik nesníme, tak si odpouštím ;-). Tenhle recept má výhodu, že nikdy lák nezbyde a nebo naopak se nevyleje. Pokud mám okurek málo, tak zavařím v mikrovlnce. Přeci nebudu vařit dvě sklenice ve velkém hrnci.
Lák vařím jen na řezy, a také to není můj recept, ale od mé švagrové (autorky kečupu) a jsou vynikající. Pro pamětníky, kdysi se prodávaly řezy, velká sklenice za 4,40 a tu jsem dokázala sníst při mém druhém těhotenství na posezení a ještě vypít lák. Srovnala jsem to studentskou pečetí ;-).
Já jsem cele roky kupovala Studentskou pečeť vnoucatum a nevím kdy ( nedávno teprve ) mi některá z ratolesti tajne prozradila , ze ji vůbec nemají rádi ???
Jo těhotenské kombinace jsou unikátní.???
Já jsem v těhotenství nemohla ani cítit Jar, kafe a syrové maso.
Nádobé myl půl roku Vlastik, maso musel nejprve dát uvařit nebo upéct taky on a kafe nepiju dodneška. A to bude dceři 33 roků.
První syn byl na studentské pečeti. Zvládla jsem i tři za den. Při něm jsem měla i strašnou chuť na uhlí, ale bývalý odmítal ukrást byť jedinou briketku, takže jsem neochutnala.
Druhý byl taky čokoládový, ale prokládala jsem to okurkovými řezy a gothajem s cibulí a octem.
A dcera? Při ní jsem jedla ořechy, jakékoliv a v jakémkoliv množství. Bylo mi jedno, jestli to byly vlašské, lískové, mandle i buráky byly dobré.
No vidíš, zkusím do pár sklenic přihodit hořčičné semínko. Pokud budou chutnat, tak budu dělat. ?
A můžeš být i rozmařilá, na sklenici tak menší lžičku. Já ho dávám i do leča, když ho zavařuju. Tam mě pak baví jak hezky chroupá.
OK, rozmařím se a pořádně ??
Díky za radu, fáááááákt do pár sklenic vyzkouším.
No vida, tomu říkám servis. Včera jsem psala Úsměvce, ať recept pošle a už je tady.
Já mám po dnešku 17 sklenic litrových a jednu třílitrovou – nedalo mi, abyhc nevyzkoušela ten historický recept. Ale jak dopadnou ty okrky se dozvíte až na konci prázdnin.
Kočky, zdravíme vás fšecky od láhve vína ….. sedíme tu s Květulkou a myslíme na vás ????
Taky, zdravím, kočky. Je bazén, Květko?
Reni, písneme vedle. Bazén není …..
Taky jsem takhle zavařovala okurky, je to výhodné, když okurky sklízíme postupně, jak dorůstají?.
Co se týče zavařování, mám to tak, že cokoliv sladkého odtrpím, páč to nejím, cokoliv slaného si užívám, páč to jím. A musí to být všechno najednou. Patlání po pár sklenicích nemám ráda, fakt mě to nebaví. Takže jsme minulý týden zavařovali najednou 40 kg okurek. No a dělám nálev, zdá se mi to jednodušší. A nesmí v něm chybět hořčičné semínko. Pak ho ze sklenky vybírám – mám ráda, jak křupe.
Tak ho zkus přidat i do leča, psala jsem o tom výše. To je dobře, že nejsem jediná.
To víš, že zkusím!? Díky za radu.