(1306) Okurky podle Úsměvky

Do každé láhve/sklenice (velikost 0,7 l) narovnat omyté okurky a přidat (já to vrstvím a postupně to níže uvedené přihazuji):
5 ks pepře
4 ks nového koření
1 ks bobkového listu
2 ks hřebíčku
6 ks cukerinu nebo 30 g cukru
1 KL soli
1 dcl octa
kopr
1/4 cibule (může být i míň i víc)
2 ks křenu
6 koleček mrkve
kdo chce, tak přihodí i kousek pálivé papričky

Dolít vodou (normálně z kohoutku, nemusí být převařená), zavíčkovat a vařit 15 minut, tj. od chvíle, kdy se začne vařit voda, tak 15 minut.
Potom postupně dolévat kastrol studenou vodu a nechat chvilku zchladit. Vyndat a nechat do druhého dne, následně můžeme uskladnit. Dobré jsou tak za 2 měsíce.

A Úsměvka dodává: Takto se dají dělat i červené papriky pokrájené na kousky, které potom dáváme na chlebíčky či jinou ozdobu. Jen do té sklenice přidáme 1 KL oleje. Sklenice je myšlená malá, ne okurková. Okurky jsou křehké, mají chuť křenu a opravdu výborné. Nejsou to ty rozblemcané z obchodu, které kupuju jen do salátu. Ale chápu, že jsou lidi, kteří si je koupí, protože se jim nevyplatí zavařovat. Na křen chodíme na louku, čerstvě vykopaný je nejlepší.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (1306) Okurky podle Úsměvky

  1. jarybarka napsal:

    Kupuju okurky protože mě děsí zavařovat najednou koupenou hromadu.ALE tvůj způsob se zdá být velmi vymakaný.Dá se dèlat jen po malém množství a ta voda z vodovoda je super?

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Jo, taky se mi to líbí. Pro letošek pro mne bohužel recept přichází pozdě – nadvakrát jsem si vařila nálev (v těch vedrech 🙁 ), protože budu zavařovat na chalupě. A po částech, tak, jak si u kamarádky nasbírám, takže tohle by bylo dokonalý. Tak příště 😉

  3. BOYE napsal:

    Joooo! Mě od zavařování okurek vždycky odradily ty vany zelených šišek a kartáčů a šílené hospodyně, které v době okurek neměly ani smysl pro humor. Hektolitry láků a neurózy… Já okurky nepěstuju, tudíž buď musim koupit, nebo čekat na přátelské dary z přebytků. A na tohle je ten recept jako stvořenej. Úsměvko, opět máš u mě jedno velké, významné plus!

  4. Vera M. napsal:

    Ty dva hřebíčky nevynechat!!! To je zuuuzo labuuuzo největší

  5. blahovka.h napsal:

    Tak je dělám i já. Jen cukerínů dávám 7 a přidávám hořčičné semínko. Já vím, že za cukerín budu znectěná, ale vzhledem k tomu, že jich zase tolik nesníme, tak si odpouštím ;-). Tenhle recept má výhodu, že nikdy lák nezbyde a nebo naopak se nevyleje. Pokud mám okurek málo, tak zavařím v mikrovlnce. Přeci nebudu vařit dvě sklenice ve velkém hrnci.
    Lák vařím jen na řezy, a také to není můj recept, ale od mé švagrové (autorky kečupu) a jsou vynikající. Pro pamětníky, kdysi se prodávaly řezy, velká sklenice za 4,40 a tu jsem dokázala sníst při mém druhém těhotenství na posezení a ještě vypít lák. Srovnala jsem to studentskou pečetí ;-).

  6. Jana Macůrková napsal:

    No vida, tomu říkám servis. Včera jsem psala Úsměvce, ať recept pošle a už je tady.
    Já mám po dnešku 17 sklenic litrových a jednu třílitrovou – nedalo mi, abyhc nevyzkoušela ten historický recept. Ale jak dopadnou ty okrky se dozvíte až na konci prázdnin.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, zdravíme vás fšecky od láhve vína ….. sedíme tu s Květulkou a myslíme na vás ????

  8. olinamusilova napsal:

    Taky jsem takhle zavařovala okurky, je to výhodné, když okurky sklízíme postupně, jak dorůstají?.

  9. a.rena napsal:

    Co se týče zavařování, mám to tak, že cokoliv sladkého odtrpím, páč to nejím, cokoliv slaného si užívám, páč to jím. A musí to být všechno najednou. Patlání po pár sklenicích nemám ráda, fakt mě to nebaví. Takže jsme minulý týden zavařovali najednou 40 kg okurek. No a dělám nálev, zdá se mi to jednodušší. A nesmí v něm chybět hořčičné semínko. Pak ho ze sklenky vybírám – mám ráda, jak křupe.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..